Planul Israelului de a distruge gruparea palestiniană islamistă Hamas din Gaza nu funcționează, iar Uniunea Europeană trebuie să continue eforturile pentru a crea o „soluție cu două state", în ciuda opoziției israeliene, a declarat luni Josep Borrell, șeful politicii externe a UE, potrivit Reuters.

Josep BorrellFoto: Simon Wohlfahrt/ AFP/ Profimedia

Premierul israelian și-a reafirmat duminică linia dură împotriva oricărui stat palestinian, deoarece acesta ar reprezenta „un pericol existențial" pentru Israel. El a declarat că Israelul va continua să insiste asupra obținerii controlului deplin de securitate asupra întregului teritoriu aflat la vest de râul Iordan, care include Gaza și Cisiordania ocupată.

Borrell a vorbit la reuniunea lunară a miniștrilor de externe din UE, la care au participat de data aceasta omologii din Arabia Saudită, Egipt și Iordania, precum și secretarul general al Ligii Arabe. Discuțiile se vor axa în principal pe consecințele atacului lansat de Hamas împotriva Israelului la 7 octombrie și pe ofensiva de represalii a Israelului în Gaza.

Ministrul israelian de externe, Israel Katz, și ministrul palestinian de externe, Riyad al-Maliki, au avut apariții separate la această reuniune, în cadrul căreia s-a făcut, de asemenea, un bilanț al războiului din Ucraina.

„Nu se poate continua așa”

Referindu-se la obiectivul Israelului în războiul său devastator de trei luni din Gaza, Borrell a declarat presei: „A spune că scopul este distrugerea Hamas este ceva unilateral, deoarece înseamnă că Israelul va decide când va considera că (Hamas) a devenit suficient de slab. Nu se poate continua așa".

Borrell a afirmat că dorește să continue eforturile internaționale pentru a crea un proces care să ducă la un stat palestinian care să coexiste alături de Israel.

Ultimele discuții în acest sens au eșuat în urmă cu un deceniu, pe fondul neîncrederii reciproce și al intransigenței celor două părți.

Ofensiva masivă aeriană și terestră a Israelului în Fâșia Gaza a ucis peste 25.000 de palestinieni, potrivit autorităților sanitare din enclava condusă de Hamas, și a izgonit majoritatea celor 2,3 milioane de locuitori din casele lor.

Israelul a declarat că războiul ar putea continua timp de „multe luni” și că nu se va opri până când Hamas nu va fi eradicat, toți ostaticii israelieni nu vor fi eliberați și Fâșia Gaza nu va mai reprezenta o amenințare la adresa securității sale.

UE pregătește o conferință de pace

Înaintea reuniunii de la Bruxelles, serviciul diplomatic al UE a trimis un document de discuție celor 27 de state membre, sugerând o foaie de parcurs pentru pace în conflictul israeliano-palestinian în sens larg.

În centrul planului se află un apel la organizarea unei „conferințe de pace pregătitoare" de către UE, Egipt, Iordania, Arabia Saudită și Liga Statelor Arabe, iar Statele Unite și Organizația Națiunilor Unite sunt, de asemenea, invitate să organizeze această reuniune.

Conferința ar urma să aibă loc chiar dacă israelienii sau palestinienii ar refuza să participe. Dar ambele părți ar fi consultate la fiecare etapă a discuțiilor, în timp ce delegații ar încerca să elaboreze un plan de pace, sugerează documentul.

Documentul intern, consultat de mai multe organizații de presă, inclusiv Reuters, precizează că un obiectiv cheie al planului de pace ar trebui să fie crearea unui stat palestinian independent, „care să trăiască alături de Israel în pace și securitate".

Oficialii UE recunosc că oficialii și diplomații israelieni nu manifestă în prezent niciun interes pentru așa-numita soluție cu două state, dar insistă că aceasta este singura opțiune pentru o pace pe termen lung.

Partea palestiniană este profund divizată în ceea ce privește această abordare, Autoritatea Palestiniană, susținută de Occident, care exercită o autonomie limitată în Cisiordania, a negociat cu Israelul, în timp ce Hamas, rivalul Autorității, a jurat să distrugă Israelul.

Biroul lui Netanyahu a transmis sâmbătă, după o convorbire telefonică cu președintele american Joe Biden, că Israelul trebuie să păstreze controlul de securitate asupra Gaza „pentru a se asigura că Gaza nu va mai reprezenta o amenințare pentru Israel, o cerință care contrazice cererea de suveranitate palestiniană".