Peste 6 milioane de credincioși catolici din Filipine s-au înghesuit pe străzile capitalei Manila pentru a participa la procesiunea de venerare a Nazarineanului Negru de anul acesta, relatează Reuters.

Statuia Nazarineanului NegruFoto: Earvin Perias / AFP / Profimedia Images

Tradiția de închinare la această statuie din lemn a lui Iisus Hristos, despre care se crede că are puteri miraculoase de vindecare, datează de secole. Însă procesiunea de anul acesta a atras un număr uriaș de oameni în condițiile în care în anteriorii 3 ani ea nu a fost permisă din cauza măsurilor de combatere a pandemiei de COVID-19.

„Sunt foarte mulțumită că vechiul sistem s-a întors și putem face asta din nou”, a declarat pentru Reuters Jonathan Rancho, un bărbat în vârstă de 52 de ani care a venit din regiunea Bulacan alături de soție și cei doi copii ai lor pentru a se închina.

„M-am rugat ca anul acesta viețile noastre să devină mai bune, sper ca munca mea să fie de succes și voi primi o viață prosperă pentru a-mi putea îndeplini obligațiile față de familia mea”, a mai spus el.

Nazarineanul Negru a ajuns în Filipine în anii 1600

Poliția din Manila estimează că la primele ore ale zilei peste 830.000 de persoane s-au strâns pentru a participa la procesiune și că numărul credincioșilor a crescut apoi la 6,5 milioane. Mii de polițiști au fost desfășurați de-a lungul rutei cu o lungime de 6 kilometri pe care este dusă statuia, precum și în alte părți ale capitalei filipineze.

Statuia Nazarineanului Negru îl înfățișează pe Iisus ducându-și crucea, ea ajungând în Filipine la începutul secolului XVII, după ce a fost sculptată în Mexic.

Motivul pentru care statuia a ieșit neagră nu este cunoscut, însă un preot filipinez, monseniorul Sabino Vengco, susține că ea este neagră până în interior deoarece este făcută din lemn mesquite.

În jur de 80% din populația de 110 milioane de locuitori ai Filipinelor se declară catolică, o moștenire a sutelor de ani în care țara insulară a fost o colonie spaniolă.

Procesiunea Nazarineanului Negru, care a durat 15 ore, a fost în general pașnică însă Crucea Roșie Filipineză a declarat că sute de participanți au necesitat îngrijiri medicale după ce s-au rănit.