Armata israeliană a bombardat vineri sudul Fâșiei Gaza în timp ce o delegație a Hamas era așteptată în Egipt pentru a discuta o propunere de încetare a focului care ar include și eliberarea ostaticilor deținuți de mișcarea islamistă palestiniană, transmite AFP.

Blindat israelian la granița cu Fâșia GazaFoto: JACK GUEZ / AFP / Profimedia

Joi seară, forțele israeliene și-au intensificat loviturile în Fâșia Gaza, în special asupra orașului Rafah din sud, unde palestinienii s-au repezit să caute supraviețuitori prin mormanele de moloz.

„Stăteam liniștiți (acasă, n.r.) și, deodată, am auzit o explozie puternică și a început să cadă moloz peste noi", a declarat pentru AFP Tayseer Abou Al-Eish. „Apartamentul a fost complet distrus, iar fiicele mele țipau. Au fost mai multe victime (...) încercăm să-i scoatem pe vecini dintre dărâmături, dar există martiri", a adăugat el.

La sud de Ierusalim, un palestinian a rănit, de asemenea, doi israelieni într-un atac cu cuțitul înainte de a fi împușcat mortal, potrivit poliției și serviciilor de intervenție, iar Hamas a salutat această „operațiune eroică" desfășurată ca „răspuns" la situația din Gaza.

Negocieri la Cairo pe planul propus de Egipt

O delegație a Hamas este așteptată vineri la Cairo pentru a discuta un plan egiptean în trei etape care implică armistiții care pot fi reînnoite, eliberarea eșalonată a ostaticilor și prizonierilor palestinieni și, în cele din urmă, o încetare a focului care să pună capăt ostilităților.

Războiul, declanșat de atacul sângeros asupra Israelului lansat de mișcarea islamistă palestiniană la 7 octombrie, s-a soldat cu 21.320 de morți în Gaza, majoritatea femei și minori, potrivit Ministerului Hamas al Sănătății.

În Israel, atacul lansat de comandourile Hamas s-a soldat cu aproximativ 1.140 de morți, majoritatea civili, potrivit unui bilanț realizat de AFP pe baza ultimelor cifre oficiale israeliene.

Aproximativ 250 de persoane au fost răpite de Hamas, dintre care 129 sunt încă reținute în Gaza, potrivit armatei israeliene, care a jurat să „distrugă" mișcarea islamistă, aflată la putere în Gaza din 2007, ca represalii la atacurile din 7 octombrie.

La Cairo, delegația Hamas le va transmite egiptenilor „răspunsul facțiunilor palestiniene, care include mai multe observații, la planul lor", a declarat pentru AFP un responsabil al mișcării islamiste, sub rezerva anonimatului.

Aceste observații se referă în special la „modalitățile de realizare a schimburilor și numărul de prizonieri palestinieni care urmează să fie eliberați, precum și la obținerea de garanții pentru o retragere militară israeliană totală din Fâșia Gaza", a adăugat acesta

„Suntem în contact (cu mediatorii) chiar în acest moment. Nu pot da mai multe detalii. Lucrăm pentru a-i aduce pe toți înapoi", a declarat joi premierul israelian Benjamin Netanyahu la o întâlnire cu familiile ostaticilor la Tel Aviv.

Cea mai în vârstă ostatică Hamas a murit

Cea mai în vârstă femeie ținută ostatică în Fâșia Gaza, americanca de origine israeliană Judith Weinstein Haggai, în vârstă de 70 de ani, a fost anunțată ca fiind moartă joi de către kibbutzul său, Nir Oz.

Această mamă a patru copii, bunică a șapte nepoți și profesoară de limba engleză pentru copii cu nevoi educaționale speciale, potrivit kibutzului său, crescuse la Toronto și era, de asemenea, cetățean canadian.

La începutul acestei săptămâni, kibbutzul ei a anunțat moartea soțului său Gadi Haggai, în vârstă de 73 de ani, de asemenea ostatic în Gaza.

OMS: Populația din Gaza rămâne în „mare pericol"

Populația din Gaza rămâne în „mare pericol", avertizează Organizația Mondială a Sănătății (OMS), afirmând că „foamea și disperarea" se agravează în acest teritoriu unde, potrivit ONU, aproape două milioane de persoane (85% din populație) au fost strămutate.

Mulți au fugit de mai multe ori, forțați să ajungă pe drumuri din cauza mutării luptelor și a ordinelor de evacuare ale armatei israeliene, dar fără a scăpa de bombardamentele neîncetate.

În ultimele zile, odată cu intensificarea operațiunilor în Khan Younès (sud) și în centrul Gaza, „cel puțin 100.000 de persoane" au fost strămutate spre Rafah, în sudul extrem al teritoriului, potrivit Ocha, biroul de coordonare a ajutorului umanitar al ONU.

„Ceea ce Israelul le face palestinienilor, în special în Gaza, este `monstruozitatea secolului nostru`. Îngăduința Occidentului devine complicitate", a spus Francesca Albanese, raportoarea ONU pentru situația drepturilor omului în teritoriile palestiniene.