Prelungirea armistiţiului în Fâşia Gaza a eşuat pentru că mişcarea islamistă palestiniană Hamas, suspectată de violuri şi de violenţe sexuale asupra ostaticelor în timpul atacului său din 7 octombrie, nu vrea ca femeile să depună mărturie, spune purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Matthew Miller, conform AFP.

Luptator Hamas pe un tanc israelian MerkavaFoto: Hani Alshaer / AFP / Profimedia

Israelul și-a suspendat ofensiva în Gaza în baza unui acord negociat cu medierea Qatarului şi a Statelor Unite, care a prevăzut eliberarea ostaticilor răpiţi de Hamas. Autorităţile israeliene au anunțat vineri că, după o pauză de șapte zile, îşi reiau ofensiva militară, pentru că Hamas nu a eliberat toate ostaticele.

„Se pare că unul dintre motivele pentru care ei nu vor să elibereze femei pe care le ţin ostatice şi pentru care această pauză (armistiţiu) s-a spulberat este acela că ei nu vor ca aceste femei să povestească ce li s-a întâmplat în timpul captivităţii”, a declarat Matthew Miller, scrie Agerpres, citând AFP.

Purtătorul de cuvânt american a refuzat să facă alte precizări, subliniind caracterul sensibil, însă a declarat că SUA nu au „niciun motiv să pună la îndoială” informaţiile despre violenţele sexuale comise de Hamas.

„Cred că sunt foarte puţine lucruri de care Hamas nu ar fi capabil în ceea ce priveşte tratamentul civililor şi mai ales tratamentul femeilor”, a spus el.

„Peste 1.500 de mărturii şocante şi tulburătoare”

Poliţia israeliană a anunțat că anchetează posibile violenţe sexuale comise pe 7 octombrie de combatanţi ai Hamas, printre care violuri în grup sau mutilări de cadavre.

Până acum, anchetatorii israelieni au adunat „peste 1.500 de mărturii şocante şi tulburătoare”, a declarat o poliţistă săptămâna trecută, în Parlamentul israelian. Ea a vorbit despre fete care au fost găsite fără haine şi s-a referit la mărturii privind violul colectiv, mutilarea şi uciderea unei tinere.

Hamas a respins aceste acuzaţii, calificându-le drept „minciuni”.

În 7 octombrie, comandouri ale Hamas au ucis în Israel 1.200 de persoane, majoritatea civili, potrivit autorităţilor israeliene. De asemenea, 240 de persoane au fost răpite şi duse în Fâşia Gaza, dintre care 137 sunt în continuare ţinute ostatice, potrivit armatei israeliene.

Drept represalii, armata israeliană a lansat bombardamente asupra Fâşiei Gaza - întrerupte timp de o săptămână, cât a durat armistiţiul - care au făcut până acum, potrivit Ministerului Sănătăţii al Hamas din Gaza, 15.899 de morţi, dintre care 70% femei şi minori.