Un american în vârstă de 53 de ani, condamnat la moarte pentru crimă și care a petrecut mai mult de 30 de ani în culoarul morții, urmează să fie executat joi în Texas, în sudul Statelor Unite, potrivit AFP.

Camera de executie cu injectie letala in TexasFoto: Texas Dept of Criminal Justice via Bestimage / Bestimage / Profimedia

Ultimele apeluri ale lui Brent Brewer au fost respinse marți de Curtea de Apel din Texas.

Avocații săi au susținut că pedeapsa cu moartea a fost impusă pe baza mărturiei unui expert psihiatru care a concluzionat că este periculos fără să-l fi examinat personal și în ciuda comportamentului său „exemplar” în închisoare, și că unul dintre jurații care doreau să voteze pentru închisoare pe viață a fost indus în eroare de instrucțiunile instanței.

El a fost inițial condamnat la moarte în 1991 pentru uciderea, în anul precedent, a lui Robert Laminack, în vârstă de 66 de ani, care îi luase pe Brent Brewer și pe prietena acestuia, Krystie Lynn Nystrom, în mașina sa înainte de a fi înjunghiat pe la spate, cuplul fugind de la locul crimei cu portofelul victimei, care conținea 140 de dolari.

Sentința de condamnare la moarte pronunțată în 1991 a fost anulată în 2007 de Curtea Supremă a SUA, dar a fost confirmată la un nou proces în 2009, în special pe baza mărturiei expertului psihiatru, considerată ulterior ca fiind nesigură de către instanțele texane în determinarea „periculozității viitoare” a unui infractor condamnat.

Brent Brewer și-a exprimat regretul pentru faptele sale într-un mesaj video, explicând că și-a dat seama de gravitatea faptelor sale abia după ce a fost arestat.

În cel mai recent sondaj lunar privind corectitudinea aplicării pedepsei cu moartea, Institutul Gallup indică faptul că majoritatea americanilor (50% față de 47% de opinie contrară în octombrie) consideră că aceasta este aplicată în mod nedrept în Statele Unite, o premieră de la lansarea acestui sondaj în 2000.

O majoritate (53% în 2023) rămâne totuși în favoarea pedepsei cu moartea, potrivit aceleiași surse.

Brent Brewer urmează să fie executat prin injecție letală puțin după ora locală 18.00 (miezul nopții GMT).

Douăzeci de execuții au avut deja loc în 2023 în Statele Unite, dintre care șase în Texas, toate prin injecție letală.

Însă statul Alabama, în sudul țării, și-a anunțat intenția de a-l executa pe condamnatul Kenneth Smith în ianuarie 2024 prin inhalare de azot, ceea ce ar fi o premieră. În acest tip de execuție, moartea este cauzată de hipoxie (epuizarea oxigenului).