După 26 de ani de activitate, un restaurant cu stea Michelin din Belfast, Irlanda de Nord, se închide din cauza costurilor care devin prea mari – atât pentru clienți, cât și pentru operatorii de restaurante, relatează CNN.

Mâncare la restaurantFoto: HotNews.ro / Victor Cozmei

Deanes EIPIC, restaurantul emblematic al unui imperiu început de bucătarul nord-irlandez Michael Deane în anii 1990, a câștigat prima sa stea Michelin într-un an de la deschiderea ca Deanes în 1997.

Cu toate acestea, luna aceasta, compania a anunțat că Deanes EIPIC se va închide până la sfârșitul anului 2023 din cauza prețurilor prea mari pentru clienți și a impactului Covid, Brexit și a crizei costului vieții. Este planificată o relansare cu un nou accent pe „valoarea prețului banilor”.

Bucătarul-șef Alex Greene, un finalist al emisiunii „Great British Menu”, spune pentru CNN Travel că vede această mișcare ca fiind simptomatică pentru o tendință în creștere în industria ospitalității.

„EIPIC în ansamblu nu a fost un restaurant care era pe moarte”, spune el, dar „oamenii au o așteptare când intră pe uși. Costul îndeplinirii acestei așteptări s-a dublat de la lockdownul provocat de Covid, costul a scăpat de sub control. Și nu putem dubla prețul.”

Meniurile la EIPIC costă 100 de lire sterline (aproximativ 123 de dolari), deci nu se află la capătul extrem al scalei de preț, dar, ca oraș mic, Belfast nu are fluxul de meseni bogați care se găsesc în Londra sau Paris.

EIPIC urmează modelul clasic de restaurante rafinate pe baza căruia au fost câștigate multe stele Michelin în toată Europa și nu numai.

Cu toate acestea, potrivit bucătarului-șef, restaurantele moderne de calibru Michelin sunt „mai dezbrăcate”. În timp ce pasiunea, dăruirea și calitatea mâncării sunt încă acolo, „nu mai sunt fațele de masă de in alb, nu mai e același nivel de servicii” și este mai „economic să livrezi clientului”.

Deși există încă o piață pentru mese tradiționale rafinate, aceasta se micșorează.