Rareori alegerile din Bavaria au fost atât de palpitante ca astăzi. Deși sondajele actuale prevăd o victorie pentru premierul Markus Söder și Uniunea Creștin-Socială (CSU), se întrevede cel mai slab rezultat al acesteia, din cauza scandalului cu pliante care îl implică pe vicepremierul de land, Hubert Aiwanger. Iar acesta probabil că va conta la vot. Însă nu sunt excluse surprize, deoarece popularitatea lui Aiwanger pare să nu fi scăzut.

Alegeri în GermaniaFoto: Pia Bayer / AFP / Profimedia

Söder a votat

Premierul bavarez Markus Söder (CSU) și-a exprimat duminică votul la alegerile de land, din Bavaria. Söder și soția sa, Karin Baumüller-Söder, și-au introdus buletinele de vot în urna din circumscripția lor din Nürnberg, duminică dimineață. Victoria electorală a CSU este considerată sigură, dar conform sondajelor, partidul trebuie să se teamă că va avea cel mai prost rezultat în alegerile de stat, din 1950.

În unele sondaje din ultimele săptămâni, CSU a fost sub nivelul de 37,2% pe care l-a atins la alegerile din 2018. Acesta a fost al doilea cel mai slab rezultat din istoria sa. Söder vrea să-și continue coaliția cu Alegătorii Liberi (Freie Wähler). Potrivit agenției de presă DPA, el a respins categoric oferta Verzilor, de a forma prima alianță negru-verde din Statul Liber. (Freistaat Bayern). Primele exit-poll-uri vor avea loc la ora 18.00.

Elementul Aiwanger

Adesea la granița populismului și uneori dincolo de aceasta, Hubert Aiwanger a dominat campania electorală în Bavaria ca nimeni altul. Liderul Alegătorilor Liberi a stăpânit arta punerii în scenă. De îndată ce Hubert Aiwanger intra într-un cort de bere, era ovaționat.

Aiwanger, omul poporului, un avocat al „oamenilor mici”, e o imagine care pare că funcționează, pentru că îi place să se prezinte drept unul dintre ei. Acest lucru este bine primit în cortul de bere bavarez. Aiwanger îi susține pe oamenii din mediul rural, cărora nimeni altcineva nu le acordă atenție, îl laudau vizitatorii.

Candidatul de top al Alegătorilor Liberi trecea prin mulțime fluturându-și brațele, în sunet de fanfară. Mulțimea aplauda, strigând ocazional de „Hubert, Hubert!”. Aiwanger zâmbea și strîngea mâini.

La aparițiile sale în cortul de bere de la Oktoberfest, Aiwanger nu îi lăuda doar pe fermierii care „ne oferă hrana”. El era și mai vocal despre consumul de carne. Asemenea șefului CSU, Markus Söder, îi plăcea să se opună atât de vehement interzicerii cărnii, încât s-ar crede că o astfel de interdicție ar fi de fapt la orizont - ceea ce nu e cazul.

Aiwanger solicită scutiri de taxe, pledează pentru eliminarea completă a impozitului pe moștenire și susține vehement interese ale oamenilor din zonele rurale. El a primit în special aplauze pentru criticarea Verzilor și a legii încălzirii: „Neanderthalienii știau deja că peștera ar fi caldă, dacă ar fi încălzit-o cu lemne. Dar oamenii din coaliția-semafor de la Berlin încă nu știu asta, până azi”.

Iar scandalul cu pliantele? Liderul Alegătorilor Liberi a fost sub presiune săptămâni întregi, din cauza unui pamflet antisemit din vremea școlii, acum 35 de ani. Prin urmare, prea demult, consideră unii.

„Nu poate fi cazul să fii pedepsit pentru lucruri din copilărie”, spunea la Otoberfest o femeie în dirndl, costumul popular bavarez. E o „mizerie” și este mai mult decât ciudat faptul că acuzațiile la adresa lui Aiwanger au apărut cu atât de puțin timp înainte de alegeri, s-a mai spus.

Alegeri în Statul Liber

Alegerile de stat au început în Bavaria, duminică dimineață. Secțiile de votare din întreg landul s-au deschis la ora 8 a.m. Aproximativ 9,4 milioane de cetățeni sunt chemați, până la ora 18:00, să aleagă un nou parlament de stat pentru următorii cinci ani. Între votanți sunt aproximativ 554.000 de bavarezi cărora li se permite să voteze pentru prima dată.

Fiecare alegător are două voturi: primul și al doilea vot. Pentru a determina repartizarea locurilor în parlamentul de land - spre deosebire de alegerile federale - toate voturile sunt adunate și convertite în mandate. Numărul acestor „voturi totale” decide, în cele din urmă, numărul viitor al parlamentarilor din partea fiecărui partid.