O parte dintre polițiștii dotați arme de foc din Londra au decis să renunțe la portul de armă după ce unul dintre ei a fost acuzat de crimă pentru uciderea a unui tânăr de culoare în urmă cu un an, transmite AFP.

Polițiști britanici lângă Palatul Westminster din LondraFoto: Adrian DENNIS / AFP / Profimedia

În urma acestui protest extrem de neobișnuit, dacă nu chiar fără precedent, ministrul de interne Suella Braverman și-a exprimat „sprijinul deplin" pentru polițiștii înarmați care „își riscă viața pentru a ne menține în siguranță".

Ea a adăugat că acești ofițeri de poliție, care „trebuie să ia decizii în fracțiuni de secundă sub o presiune extraordinară", „nu ar trebui să se teamă să se afle în boxa acuzaților pentru că își fac datoria".

Cum s-a ajuns aici

Un ofițer de poliție a fost judecat joi pentru uciderea lui Chris Kaba, un tânăr de 24 de ani a cărui moarte a declanșat proteste și a reaprins dezbaterea privind rasismul în cadrul poliției.

Kaba a fost împușcat pe 5 septembrie 2022 prin parbrizul mașinii pe care o conducea, al cărei număr de înmatriculare corespundea cu cel al unui vehicul legat de un incident cu arme de foc în zilele precedente. El a murit câteva ore mai târziu la spital.

Ofițerul de poliție a fost suspendat și plasat sub control judiciar.

Cei mai mulți dintre cei 34.000 de polițiști londonezi nu sunt înarmați. Dintre cei care au în dotare arme, „mulți sunt îngrijorați" de potențialele consecințe ale unei urmăriri penale, a declarat un purtător de cuvânt al Scotland Yard.

„Ei sunt îngrijorați" că ce s-a întâmplat „marchează o schimbare în modul în care vor fi judecate deciziile pe care le iau în cele mai dificile circumstanțe", a adăugat el.

„Un anumit număr de ofițeri" au decis să renunțe la autorizația de polițist înarmat „în timp ce își analizează poziția", a continuat purtătorul de cuvânt al poliției londoneze, adăugând că „numărul lor a crescut în ultimele 48 de ore".

Potrivit BBC, numărul lor este de peste 100.

În fața amplorii mișcării, ofițeri înarmați din cadrul poliției din jur au fost mobilizați pentru a patrula sâmbătă seara în Londra, potrivit agenției britanice PA.

Poliția londoneză dispune de o „capacitate semnificativă" de ofițeri înarmați desfășurați în întreaga capitală britanică și în locuri precum Parlamentul, sediile diplomatice și aeroporturi, a declarat un purtător de cuvânt al poliției londoneze.