Teatrul Bolșoi in Moscova a scos din repertoriul său un spectacol de balet contemporan despre legendarul dansator rus Rudolf Nureev, ca urmare a extinderii interzicerii „propagandei LGBT”, relatează Reuters.

Rudolf Nureev intr-un spectacol New York City in 1971Foto: Anonymous / AP / Profimedia

O lege adoptată în noiembrie nu numai că a extins o interdicție existentă privind materialele considerate a promova un stil de viață LGBT, dar restricționează și orice „demonstrație” a comportamentului LGBT.

Acest lucru face ca orice portretizare a homosexualității - cum ar fi relațiile lui Nureev cu bărbați după ce a părăsit Uniunea Sovietică în 1961, subiect pe care spectacolul de balet îl atinge - aproape imposibilă.

Spectacolul de balet, coregrafiat de Kirill Serebrennikov, a avut o istorie tulbure în Rusia, unde președintele Vladimir Putin a promovat de multă vreme valorile conservatoare ca parte a unei agende naționaliste susținute de Biserica Ortodoxă Rusă.

A avut premiera în decembrie 2017, însă spectacolul nu s-a mai jucat din 2018 după ce ministrul culturii de atunci a spus că spectacolul este gay. Spectacolele programate pentru 2022 au fost anulate brusc după ce Serebrennikov a criticat public Rusia pentru conflictul din Ucraina.

„„Nureev” a fost scos din repertoriu în legătură cu legea... unde problemele legate de promovarea „valorilor netradiționale” sunt stipulate absolut fără echivoc”, a declarat Vladimir Urin, directorul general al Teatrului Bolșoi, într-o conferință de presă miercuri.

Serebrennikov, unul dintre cei mai importanți regizori de film, teatru și televiziune și scenografi din Rusia, și-a clarificat frustrarea.

„Această „lege” penală a fost adoptată special împotriva acestui spectacol și împotriva mai multor cărți... Ei bine, OK...”, a scris el pe canalul său Telegram, adăugând trei curcubee – un simbol LGBT.

Serebrennikov a fost reținut în 2017 și ținut în arest la domiciliu timp de aproape doi ani, înainte de a primi o pedeapsă cu suspendare în 2020, sub acuzația de deturnare a unei subvenții de stat. După ce a restituit suma, sentința a fost anulată anul trecut.