La o zi de la instalarea sa, noul premier britanic Rishi Sunak se confruntă deja cu un prim scandal, după ce a numit-o din nou în funcția de ministru de Interne pe Suella Braverman, scrie BBC. Ea a fost nevoită să demisioneze în 19 octombrie, la şapte săptămâni de la preluarea mandatului, după ce a utilizat o adresă personală de e-mail, încălcând astfel normele ministeriale și generând scandal.

Rishi SunakFoto: Stephen Chung/LNP / Shutterstock Editorial / Profimedia

Miercuri, Rishi Sunak își conduce prima ședință de guvern.

Din noul cabinet face parte și Suella Braverman, pe care Rishi Sunak a repus-o în funcția de ministru de Interne, după ce aceasta demisionase în urmă cu doar șase zile, în mandatul lui Liz Truss, în urma unui scandal.

Suella Braverman a sosit în Downing Street 10 înaintea primei reuniuni a cabinetului lui Rishi Sunak, însă a refuzat să răspundă întrebărilor jurnaliștilor privind "integritatea și profesionalismul" promise de Sunak în primul său discurs de premier al Marii Britanii.

Partidul Liberal-Democrat a cerut o anchetă privind repunerea în funcție a Suellei Braverman, forțată să demisioneze pentru încălcarea codului ministerial.

„Trebuie să existe o anchetă completă, independentă, din partea Biroului Cabinetului cu privire la numirea ei, inclusiv privind orice promisiuni pe care Sunak le-ar fi făcut în spatele ușilor închise”, a spus purtătorul de cuvânt al Partidul Liberal-Democrat, Alistair Carmichael.

Scandalul care a dus la demisia ministrului de Interne

Suella Braverman, ministrul britanic de Interne, a demisionat în 19 octombrie, la şapte săptămâni de la preluarea mandatului, după ce a utilizat o adresă personală de e-mail, încălcând astfel normele ministeriale.

Braverman a spus că „a trimis un document oficial de pe e-mailul personal unui coleg parlamentar de încredere, în calitate de angajament politic”. „Aceasta constituie o încălcare tehnică a normelor”, a scris ea într-o scrisoare de demisie care a fost, de asemenea, acidă la adresa lui Truss şi a indicat diviziuni adânci în guvernul său.

„Guvernul se bazează pe faptul că oamenii îşi asumă răspunderea pentru greşelile lor. Să pretindem că nu am făcut greşeli, să continuăm ca şi cum toată lumea nu poate vedea că le-am făcut şi să sperăm că lucrurile vor merge bine în mod magic nu este o politică serioasă”, a subliniat Braverman, făcând referire la impozitele şi cheltuielile publice.

Demisia ei vine pe fondul presiunii tot mai mari asupra premierului britanic din cauza unei agende fiscale radicale pe care Truss a fost forţată să o abandoneze şi să-şi ceară scuze.

Cine este Rishi Sunak

Rishi Sunak a devenit oficial cel de-al 57-lea premier al Regatului Unit, după ce regele Charles al III-lea i-a cerut marţi să formeze un nou guvern, în urma demisiei lui Liz Truss.

Este al treilea premier britanic din acest an, după Boris Johnson şi Liz Truss, cel mai tânăr premier din ultimii 200 de ani şi primul premier britanic de culoare.

Rishi Sunak este mai bogat decât regele și, la 42 de ani, mai tânăr decât orice predecesor.

Căsătorit cu o bogată femeie de afaceri indiană, Sunak și soția sa au o avere estimată la 730 de milioane de lire sterline, dublu față de averea estimată la 300-350 de milioane de lire sterline a regelui Carol al III-lea și a Camillei, regina consoartă.