Președintele american Joe Biden, care se află ferm în campania electorală pentru alegerile din noiembrie, i-a atacat marți pe republicani din toate taberele în timpul unei deplasări în Pennsylvania, consacrată problemelor de securitate, potrivit AFP.

Președintele Statelor Unite, Joe Biden, prim-ministrul Suediei, Magdalena Andersson, și președintele Finlandei, Sauli Niinisto, la Casa AlbăFoto: Andrew Harnik / AP / Profimedia

În timp ce s-a declarat "hotărât să interzică armele de asalt" în SUA, democratul în vârstă de 79 de ani a criticat reticența conservatorilor de a reglementa accesul la arme "pentru că se tem de NRA", puternicul lobby al armelor de foc.

"Pentru numele lui Dumnezeu, ce motiv bun există pentru a avea arme în afara unei zone de război?", a spus el într-un discurs energic în comunitatea din Wilkes-Barre, nu departe de orașul său natal, Scranton.

De asemenea, el i-a criticat pe republicani pentru că nu au votat pentru mai multe investiții publice în poliția comunitară.

Joe Biden i-a criticat, de asemenea, pe conservatorii cei mai radicali, loiali fostului președinte Donald Trump, pentru sprijinul acordat revoltatarilor care au invadat Capitoliul la 6 ianuarie 2021 și pentru criticile aduse poliției federale, care îl anchetează pe fostul președinte.

"Permiteți-mi să le spun acest lucru republicanilor +MAGA+ din Congres. Nu-mi spuneți că susțineți forțele de ordine dacă nu condamnați ceea ce s-a întâmplat pe 6 ianuarie", a declarat președintele, care folosește această expresie pentru a se referi la susținătorii ideologiei "Make America Great Again" sau "MAGA" a fostului președinte.

În timp ce poliția federală spune că a primit amenințări după percheziția efectuată la începutul lunii august la locuința din Florida a lui Donald Trump, Joe Biden a calificat atacurile la adresa FBI drept "dezgustătoare".

"Nu vreau să reduc bugetul FBI", așa cum au cerut unii conservatori după această percheziție dramatică, a spus președintele.

El a planificat alte două deplasări în următoarele zile în Pennsylvania, unde controlul Senatului ar putea fi decis în alegerile de la jumătatea mandatului programate pentru luna noiembrie.

Statele Unite trec printr-o spirală a violenţei cu arme de foc, marcată în special de masacrul dintr-o şcoală primară în Uvalde (Texas) la 24 mai, ce a făcut 21 de morţi, dintre care 19 copii.

De la începutul anului, peste 20.000 de persoane au murit din cauza armelor de foc în Statele Unite, potrivit site-ului Gun Violence Archive, care încorporează sinuciderile în datele sale.