Un monument controversat în memoria victimelor Holocaustului și ale regimului pro-nazist din Croația a fost inaugurat miercuri seara la Zagreb, potrivit AFP.

Monunument ZagrebFoto: YouTube

Sub forma unui zid de 12 metri înălțime realizat din „valize de oțel„ - care amintesc de cele lăsate pe peron de persoanele deportate în lagărele de concentrare - monumentul, situat în apropierea gării din centrul Zagrebului, a fost gata încă de anul trecut.

Însă reprezentanții comunității evreiești locale au criticat autoritățile pentru că nu au fost consultați în timpul realizării proiectului, precum și pentru faptul că acesta a neglijat rolul crucial al regimului pro-nazist croat în atrocitățile comise.

Inițial, ideea a fost de a dedica monumentul "victimelor Holocaustului", fără a menționa existența statului croat independent de scurtă durată (NDH, 1941-1945), care a fost un aliat al naziștilor.

Șeful comunității evreiești croate, Ognjen Kraus, explicase în 2019 că nu este posibil să se accepte "un monument pentru șase milioane de evrei uciși în lume, ca și cum s-ar fi întâmplat în altă parte".

În cele din urmă, s-a decis ca acesta să fie dedicat "memoriei victimelor Holocaustului și ale regimului Ustașa".

Regimul Ustașa a persecutat și masacrat sute de mii de sârbi, evrei, romi și opozanți croați. Aproximativ 75% din cei aproximativ 40.000 de evrei din Croația au fost uciși.

"Aproximativ 800 de evrei din Zagreb au fost deportați din acest loc, în august 1942, în lagărul de concentrare Auschwitz din Polonia", se arată pe o placă comemorativă dezvelită lângă monument de către un supraviețuitor croat al lagărului, Oleg Mandic, în vârstă de 89 de ani, și de primarul Zagrebului, Tomislav Tomasevic.

"Au mai rămas doar câțiva dintre noi care vă pot spune cum a fost atunci când ultima speranță de salvare dispărea", a declarat Oleg Mandic la ceremonie.

"Mă aflu aici cu umilință (...) cu speranța că inaugurarea acestui monument va contribui la cultura memoriei, astfel încât să nu uităm greșelile trecutului", a declarat primarul din Zagreb.

În ultimii ani, autoritățile croate au fost acuzate de toleranță față de sentimentele pro-naziste exprimate în țară.

Din acest motiv, reprezentanții comunității evreiești au boicotat din nou săptămâna trecută o ceremonie de omagiere a victimelor din lagărul de la Jasenovac, considerat "Auschwitz-ul croat".