Anunțat cu mai bine de un anîn urmă drept mare premieră mondială, cel mai mare sistem de plată prin recunoaștere facială a devenit astăzi funcțional la metroul din Moscova, însă noua tehnologie ridică semne de întrebare cu privire la dreptul individului la viață privată, relatează The Guardian.

Facial Pay la metroul din Moscova (sursa foto: Twitter)Foto: Hotnews

Sistemul de plată denumit Face Pay, care scoate din joc banii cash, cartela, cardul sau mobilul, a fost lansat vineri în peste 240 de stații de metrou din capitala Rusiei, una dintre cele mai vechi rețele de metrou din lume inaugurată în 1935.

“Acum toți călătorii își vor putea plăti biletul fără să mai scoată din buzunar telefonul, cartela de metrou sau cardul bancar”, a scris joi seara, pe twitter, primarul metropolei Sergei Sobianin.

Pentru a activa sistemul Face Pay, edilul a explicat că pasagerii vor trebui să introducă în aplicația mobilă o fotografie, datele cardului bancar și ale abonamentului. Odată ce aceste informații au fost încărcate în aplicație, va fi suficient să se uite doar în camera video pentru a trece de turnichete.

Autoritățile din Moscova, care se așteaptă ca în jur de 15% din călători să folosească regulat Face Pay în următorii trei ani, susțin că acest sistem va fluidiza traficul mai ales la orele de vârf.

“Moscova este primul oraș din lume care introduce Face Pay la o scară atât de largă. Tehnologia este nouă și foarte complexă și vom continua să lucrăm la îmbunătățirea ei”, a mai spus primarul.

Controlarea populației

Autoritățile au mai susținut că datele personale vor fi securizate, iar informațiile colectate vor fi stocate în centre de procesare a datelor la care va avea acces doar ministerul de interne.

În ciuda asigurărilor date de primărie, activiștii au tras un semnal de alarmă cu privire la eventuale încălcări ale drepturilor și libertăților individului.

“Acesta este un nou pas periculos pe care Rusia îl face în încercarea de a deține controlul asupra populației. Avem nevoie de transparență totală cu privire la modul în care va funcționa efectiv această aplicație” a declarat Stanislav Shakirov, fondatorul grupului Roskomsvoboda care se ocupă de protejarea datelor digitale și a libertăților individului.

Teama de serviciile de securitate

“Ne apropiem tot mai mult de regimuri autoritariste cum ar fi China care stăpânește deja tehnologia recunoașterii faciale. Toate datele pot sfârși în mâinile serviciilor de securitate, având în vedere că metroul moscovit este o instituție guvernamentală”, a mai spus el.

Moscova și-a extins recent sistemul de recunoaștere facială în întregul oraș, cu nu mai puțin de 175.000 de camere de supraveghere.