Niciuna din zecile de afaceri care operează pe malurile lacului Baikal, cel mai mare lac de apă dulce din lume, nu întrunește standardele de mediu, a anunțat luni șefa agenției de protecție a consumatorilor din Rusia, citată de Moscow Times.

Autocar pentru turisti la lacul BaikalFoto: BDR / Alamy / Profimedia Images

UNESCO a adăugat lacul Baikal, cel mai adânc și vechi lac din lume, pe lista Patrimoniului Mondial cu condiția ca acesta și zonele învecinate să fie protejate de legislația privind mediul din Rusia.

Însă lacul, care conține în jur de 20% din rezervele de apă lichidă ale lumii, a fost afectat în ultimele decenii de numeroase probleme cauzate de poluarea industrială, minerit și activități agricole.

„Există un ordin [guvernamental] însă nici măcar o întreprindere de acolo, nici măcar cele cu instalații de tratare a apei, nu îndeplinesc cerințele”, a declarat luni Svetlana Radionova, șefa Rosprirodnazor.

Aceasta a dat de înțeles că standardele de mediu ar putea fi relaxate pentru a ajuta firmele să le întrunească.

„Ele pur și simplu nu pot atinge standardul stabilit așa că trebuie să ne gândim cât de realist este acest standard pentru ele”, a afirmat Radionova.

„Acest ordin impune standarde foarte ridicate; nu mai există nimic de acest fel nicăieri altundeva în țară”, a mai spus aceasta.

Afirmațiile șefei agenției de protecție a consumatorilor din Rusia vin la un an după ce parlamentul de la Moscova a adoptat o lege controversată care permite defrișările și construcțiile în apropierea țărmurilor lacului Baikal.

Legea în cauză a eliminat de asemenea necesitatea studiilor de impact asupra mediului în cazul proiectelor de infrastructură.

În luna decembrie a anului trecut Rosprirodnazor anunțase că a măsurat un nivel al substanțelor nocive de 400 de ori mai mare decât cel admis în lacul Baikal după ce apă reziduală netratată a fost deversată în acesta de către două fabrici din zonă.

Citește și: