Protestatarii antirasism au forțat închiderea mai multor magazine ale unei companii sud-africane care comercializează produse cosmetice după ce aceasta a difuzat o reclamă la șampon pe care manifestanții au considerat-o jignitoare, relatează BBC.

Protest in fata unui magazin ClicksFoto: Phill Magakoe / AFP / Profimedia Images

Reclama companiei Clicks a conținut imagini care etichetau părul african ca fiind uscat, plictisitor și deteriorat în timp ce un exemplu al părului unor albi a fost descris ca fiind frumos și drept

Partidul de opoziție Luptătorii pentru Libertate Economică (EFF) a catalogat reclama drept „rasistă” și „dezumanizantă”, liderul formațiunii politice cerând ca toate magazinele companiei să fie închise.

Clicks a amenințat că va acționa în instanță partidul dar președintele acestuia le-a cerut membrilor săi să fie „gata de luptă” și a afirmat că EFF „nu va fi intimidat de amenințări”.

„Implicațiile acestei [reclame] sunt că identitatea neagră este inferioară identității persoanelor albe. Este o afirmare a faptului că standardele de frumusețe albă sunt de dorit în timp ce negrul este reprezentat ca fiind dăunător, deteriorat și anormal”, a notat EFF într-un comunicat.

Partidul a organizat proteste similare împotriva H&M în 2018 după ce compania de haine a publicat o imagine a unui băiat de culoare purtând o bluză cu glugă pe care era scris sloganul „cea mai mișto maimuță din junglă”.

Reclama Click a fost publicată săptămâna trecută fiind retrasă între timp, directorul companiei afirmând că „regret profund că am permis imagini insensibile și ofensatoare să fie publicate pe website-ul nostru” și anunțând că angajații responsabili au fost suspendați.

Scuzele sale nu au calmat însă susținătorii EFF care au luat în vizor mai multe magazine ale companiei luni, imagini postate pe social media arătând mai multe magazine închise, proteste în fața altora în timp ce unele au fost distruse de protestatari.

Citește și: