​​China a lansat primul tren care atinge viteze de până la 350 de km/h, fără a avea șofer. Mai mult de atât, o nouă rețea de căi ferate a fost dată în folosință, conform CNN.

Tren de mare viteză Foto: pxfuel.com

În vederea Jocurilor Olimpice de iarnă găzduite de China în 2022, o nouă rețea de căi ferate pe care vor circula trenuri ”smart” a fost dată în folosință. Patru a ani a durat finalizarea proiectului care numără 10 stații și va trece și pe lângă Marele Zid Chinezesc.

Pe 30 decembrie a devenit funcțională noua rețea de căi ferate, circulând deja 30 de trenuri de mare viteză. Dintre acestea, 6 sunt ”smart”, având și prețuri mai mari și fiind necesar să îți rezervi locul înaintea călătoriei. Chiar și așa, trenul este dotat cu 5G, sistem de iluminat inteligent și peste două mii de senzori care să verifice dacă totul se desfășoară normal. Fiecare pasager are câte un computer touchscreen și porturi de încărcare wireless. Chiar dacă trenul este autonom, un șofer va sta mereu în camera de control pentru a se asigura că totul decurge bine.

În stații, inteligența artificială este folosită pentru recunoaștere facială sau pentru a da direcții călătorilor.

Pentru că proiectul a fost gândit și în vederea Olimpiadei de iarnă din 2022, există mai multe locuri de depozitare pentru sportivi, accesibile cu ajutorul codurilor QR. Sala de mese poate fi transformată cu cu ușurință într-o sală de conferințe. Totodată, scaunele sunt ajustabile pentru a face mai ușoară călătoria celor de vor participa la Olimpiada Paralimpică de iarnă.