​Întors din vizita în SUA, premierul Marcel Ciolacu l-a criticat vineri în ședința de Guvern pe ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, pe tema proiectului de OUG privind măsuri fiscale de la 1 ianuarie 2014. „Am observat că, în absența mea domnul ministru al Finanțelor iarăși nu s-a plictisit. A trebuit să dezmintă iar presupuse măsuri fiscale care nu există pentru 2024.”, a spus Ciolacu.

Marcel Ciolacu si Marcel BolosFoto: Inquam Photos / Octav Ganea
  • „Am observat că, în absența mea, domnul ministru al Finanțelor iarăși nu s-a plictisit. A trebuit să dezmintă iar presupuse măsuri fiscale care nu există pentru 2024.
  • Ceea ce există însă în realitate sunt datele privind creșterea PIB-ului pe primele 9 luni din acest an. Avem un avans de 2,2% cu care suntem pe locul 3 in Europa.
  • Creșterea pe trimestrul 3 a fost solidă și susținută de investițiile publice majore.
  • De aceea și astăzi vom suplimenta fondurile Ministerului Dezvoltării pentru a permite finalizarea tuturor investițiilor prevăzute pe acest an.”, a declarat vineri premierul Marcel Ciolacu.

Premierul a anunțat că în acest weekend se va lucra la proiectul de buget pe 2024, unde investițiile vor avea o componentă prioritară. Ciolacu a spus că și Educația va primi o mai mare alocare financiară, dar, după rezultatele României la testele Pisa, premierul i-a cerut ministrului Educației Ligia Deca să vină cu soluții privind criteriile de performanță în învățământ.

Precizările premierului vin după ce mass-media a semnalat joi că Guvernul se pregătește să aprobe un nou proiect de OUG privind măsuri fiscal bugetare de la 1 ianuarie 2024.

Proiectul de OUG prevede creșterea salariilor pentru demnitari, în timp ce salariile profesorilor ar crește cu 20% în două etape anul viitor. Sporurile ar urma să fie menținute la nivelul lunii decembrie din acest an, munca suuplimentară s-ar compensa doar cu timp liber corespunzător, iar ocuparea posturilor vacante va fi suspendată, cu excepția cazurilor temeinic justificate care vor fi aprobate prin Memorandum de către Guvern.

O altă măsură prevăzută în acest document viza amânarea cu 2 ani a creșterii contribuției la Pilonul II de pensii, de la 3,75% la 4,75% abia din ianuarie 2026, în loc de 1 ianuarie 2024, cum hotărtâse anterior Guvernul prin OUG în martie 2022.

În urma scandalului iscat, inclusiv de declarațiile făcute HotNews.ro de ministrul Boloș, care a spus că nu crede că bugetul poate susține această măsură de la 1 ianuarie 2024 și că ar trebui luată mai întâi o decizie în Coaliție pe tema deficitului bugetar.

Ulterior, Marcel Boloș a revenit pe Facebook precizând că nu se va amâna creşterea contribuției la Pilonul II de pensii, dar că problema sustenabilității deficitului rămâne deschisă și implică identificarea unor soluții care să fie cuprinse în strategia fiscal-bugetară.

Pentru detalii citește: