Ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, afirmă că se pot lua măsuri „foarte rapide” în cazul în care Autoritatea Electorală Permanentă decide prelungirea programului de votare la secțiile din diaspora, pentru a permite cetățenilor români care stau la cozi să voteze. O altă soluție, a spus ministrul de Externe, este ca persoanele care se află în curtea sau în incinta ambasadei sau consulatului la ora 21,00 să poată vota și după această oră.

Teodor MelescanuFoto: Agerpres

Meleșcanu a declarat, într-o intervenție telefonică la Antena 3, că ministerul informează Autoritatea Electorală despre cererile de prelungire a programului de vot.

„Dacă Autoritatea decide că ne încadrăm în litera legii se pot lua măsuri foarte rapide”, a spus Teodor Meleșcanu, care a adăugat că o altă posibilitate este „să permitem oamenilor care sunt în incintă, în curte, să continue să poată să-și exprime hotărârea de vot în perioada care va urma”, „pornind de la ideea că atunci când a venit în ambasadă, e în curte, nu poți să îi spui plecați acasă”.

Întrebat de ce s-a ajuns din nou la situația acestor cozi, Teodor Melescanu a invocat pe de o parte faptul că „în general lumea s-a concentrat pe ambasadă și consulat” „și atunci evident că există un decalaj foarte mare între secțiile de votare care nu sunt cunoscute de toată lumea”.

„Înghesuiala mare e la ambasadă și consulate”, a spus Meleșcanu. O altă problemă este legată de „asigurarea măsurilor pentru a nu dubla voturile, pentru că asta e infracțiune”, respectiv „necesitatea de a verifica dacă nu e vot dublu”, a argumentat el.

O altă problemă este generată de faptul că românii care lucrează în alte state nu se înscriu în registrul consular de la ambasade și în acest fel nu se poate face „o estimare corectă” pentru a putea „calibra secțiile de vot astfel încât toată lumea să poată participa la vot”.