Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Timiş a transmis, joi, că a fost confirmată suspiciunea de focar cu norovirus la Colegiul Naţional „C.D. Loga" din Timişoara, de unde zeci de elevi şi cadre didactice au ajuns la spital, în ultimele 48 de ore, cu dureri abdominale, scaune diareice şi greţuri, transmite Agerpres.

laboratorFoto: LAURENT / BSIP / Profimedia

La Spitalul de Copii „Louis Ţurcanu" din Timişoara, unde au ajuns cei mai mulţi minori, li s-au făcut teste care au evidenţiat prezenţa acestui virus.

„Din datele furnizate de Spitalul pentru Copii, în urma analizelor pacienţilor internaţi, suspiciunea focarului de infecţie cu Norovirus s-a confirmat. Ancheta epidemiologică este în desfăşurare şi unităţii de învăţământ i-a fost recomandată efectuarea zilnică a triajului epidemiologic, precum şi întărirea măsurilor igienico-sanitare. Până la această dată au fost confirmate patru cazuri", potrivit purtătorului de cuvânt al DSP Timiş, Cornelia Bubatu.

Purtătorul de cuvânt al Spitalului de Copii Timişoara, dr. Mihai Gafencu, a declarat joi că în spital mai sunt 14 elevi internaţi şi care nu vor fi externaţi până nu li se va face tuturor testarea PCR pentru confirmarea prezenţei virusului.

„Mai avem 14 copii internaţi şi nu vor fi externaţi până nu li se va face tuturor testul PCR care să convingă ce s-a întâmplat. Am anunţat DSP, pentru că nu vreau să se răspândească virusul în comunitatea respectivă. Evoluţia lor este bună, fără probleme", a precizat dr. Mihai Gafencu.

Ce este norovirusul

Norovirusul se manifestă cu o simptomatologie care include durere abdominală, crampe, stare de greaţă, vărsături, diaree, dureri musculare, cefalee. În mod normal, simptomele dispar spontan în trei zile.

Şefa Inspectoratului Şcolar Judeţean Timiş, Aura Danielescu, a declarat că până miercuri au fost confirmate 45 de prezentări la Unităţile de Primiri Urgenţe din Timişoara şi 15 internaţi în cazul intoxicării de la Colegiul Naţional „C.D. Loga".

Potrivit sursei citate, joi şi vineri, activitatea şcolară din acest liceu se va desfăşura în sistem online, cu acordul Ministerului Educaţiei.

„Întrucât până la acest moment nu avem rezultate confirmate de la Direcţia de Sănătate Publică Timiş şi încă se lucrează la identificarea cauzei care a generat îmbolnăvirea copiilor şi a colegilor de la colegiu, la propunerea conducerii unităţii de învăţământ, cu acordul Inspectoratului Şcolar Judeţean Timiş şi cu acordul ministrului Educaţiei s-a luat decizia ca activitatea didactică de joi şi vineri să se desfăşoare în sistem online. În aceste zile, personalul nedidactic va asigura igienizarea completă a spaţiilor astfel încât, începând de luni, activitatea să revină la normal", a transmis Aura Danielescu, într-o informare de presă.

Marţi seară, ISU Timiş a fost informat de către dispeceratul Serviciului de Ambulanţă Judeţean Timiş cu privire la faptul că există o simptomatologie comună la 15 elevi, care au fost internaţi la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Louis Ţurcanu" Timişoara iar trei, la Spitalul Municipal şi trei adulţi, la Spitalul Judeţean. Cu toţii prezentau dureri abdominale şi scaune diareice, cu suspiciuni de intoxicaţie.