Târgul de Crăciun din Piața Constituției a fost deschis joi seară, Primăria Capitalei dând startul totodată iluminatului festiv. În prima seară este așteptată să cânte Delia. Târgul va rămâne deschis până a doua zi de Crăciun, 26 decembrie.

Târgul de Crăciun din BucureștiFoto: Inquam Photos / Octav Ganea

Acesta este al doilea târg de Crăciun care se deschide în București după cel din Parcul Drumul Taberei care s-a deschis pe 29 noiembrie. De asemenea, un târg de Crăciun va fi organizat și în parcul IOR din Capitală, începând din 1 decembrie.

Odată cu startul celei de-a 16-a ediție a Târgului de Crăciun București, organizat de Primăria Capitalei prin CREART – Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București, municipalitatea a aprins și luminile festive din Capitală.

„E ziua de deschidere a Târgului de Crăciun. Sunt foarte bucuros că mulţi bucureşteni au venit aici în seara aceasta. După cum vedeţi, e plin. E un târg gratuit. Îi aşteptăm pe bucureşteni în fiecare zi, până în 26 decembrie. O să fie concerte. Există Casa lui Moş Crăciun. Moş Crăciun o să vină pe 15 decembrie, dar până atunci primeşte scrisori în Casa lui Moş Crăciun. Există alte activităţi pentru copii. Există, ca în fiecare an, meşteşugari care vând diverse lucruri. Există mâncare şi tradiţională şi internaţională. Este un loc în care oameni se simt bine”, a afirmat Nicuşor Dan, joi seara, la deschiderea oficială a Târgului de Crăciun şi aprinderea luminilor festive din Capitală, potrivit News.ro.

Întrebat ce bucăţi tradiţionale vor fi, edilul general a răspuns: „De la fasole cu cârnaţi încolo”.

Potrivit Primăriei Capitalei, Caravana Coca-Cola este prezentă la Târgul de Crăciun București chiar din ziua de deschidere a acestuia, unde va staționa și va putea fi admirată de vizitatori, înainte de a-și continua parada prin oraș.

„Prieten tradițional al evenimentului, Coca-Cola oferă, de asemenea, o experiență unică, în seara de debut, printr-un concert marca Delia”, potrivit programului prezentat de PMB.

Caravana va continua să aducă magia în Piaţa Constituţiei și în zilele de 1 și 2 decembrie, cu o serie de activări speciale: de la jocurile cu bulgări de zăpadă, la atelierele de creație pentru realizarea de cadouri sau felicitări de Crăciun.

Peste 130 de căsuțe ale meșteșugarilor, creatorilor urbani și producătorilor locali își așteaptă publicul cu o largă varietate de produse de sezon, dar și cu cele mai gustoase preparate culinare, pregătite în locație.

Distracția va fi asigurată de roata panoramică, carusel și de trenuleț, dar şi de mascote și artiști animatori pe picioroange.

Cum arată programul Târgului de Crăciun în minivacanța de 1 decembrie:

Ziua Națională a României, 1 Decembrie, va fi sărbătorită și în cadrul Târgului de Crăciun, atât prin muzică de fanfară, cât și printr-un spectacol folcloric autentic, reprezentând tradiția și identitatea.

Programul artistic va fi pus în scenă de zece soliști vocali, printre care Alexandru Pugna, Gheorghiţa Nicolae, Nicuşor Iordan, dar și de grupul vocal „Burnasul” din Teleorman, acompaniați de orchestra ansamblului folcloric profesionist „Cununa Carpaților”, dirijor Dan Ionescu.

De asemenea, vor fi prezentate momentele de dans ale Ansamblului „Iholu” din Constanța - comunitatea aromână, precum și ale Ansamblului „Asteria” din București – minoritatea greacă.

Sâmbătă și duminică, în zona tradițională a evenimentului, pe scena amplasată lângă brad, vor urca Elena Gheorghe și Emilian & Band, fiind precedați de coruri de copii, soliști vocali și artişti instrumentiști.

Zona urbană va fi activată zilnic, atât de DJ Sets pe ritmurile remixate ale celor mai îndrăgite melodii internaționale de iarnă, precum și de muzică ambientală, asigurată de Magic FM, cel mai ascultat post de radio al sezonului. De asemenea, tot aici, puteți regăsi o selecție de food truck-uri, care vor bucura toate gusturile.

Copiii se vor bucura de spectacolele de teatru, jucate pe scena evenimentului, care îi vor purta pe tărâmul magic al imaginației. De asemenea, Casa lui Moș Crăciun își deschide porțile, încă din prima zi a târgului. Până la sosirea Moșului, spiridușii îi așteaptă pe cei mici să realizeze împreună scrisori cu dorințele de Crăciun. Totodată, copiii pot participa la atelierele de creație, specifice atât sărbătorii naționale, cât și Crăciunul.

Mai multe informații referitoare la programul Târgului de Crăciun București pot fi găsite pe pagina de Facebook a târgului sau pe creart.ro

Cât plătește municipiul București pentru luminițe

Primăria Capitalei plăteșteanul acesta aproximativ 5,3 milioane lei pentru luminițe, cel mai mult dintre toate orașele României.

Primăria Capitalei, prin Compania Municipală Iluminat Public, a încheiat două contracte pentru luminițele de Crăciun, care totalizează 5,3 milioane lei:

În București, și Primăriile de Sector pun luminițe, fiecare având contract separat.

Luminițele vor fi puse în centrul orașului: bd. Magheru, bd. Bălcescu, Calea Victoriei, bd. Aviatorilor, bd. Ic Brătianu, Piața Romană, Piața Charles de Gaulle, bd. Constantin Prezan, Piața Victoriei.

Ce spune Nicușor Dan despre prețul luminițelor

„Nu mai suntem la nivel 2018-2019 pentru că încercăm să facem un echilibru bugetar, dar mult mai multe luminiţe sunt decât anul trecut. Anul trecut le-am pus doar pe cele pe care le aveam deja cumpărate şi am plătit cam 2 milioane lei pe instalare. Anul acesta am pus vreo 2 milioane şi ceva pe instalare şi încă 5 milioane lei pe cumpărare. Deci o să fie mult mai multe lumini ca anul trecut, dar nu întrecem măsura”, a precizat Dan.

Bradul de Crăciun este cel mai înalt din Bucureşti, fiind o structură metalică pe care au fost montate luminiţe şi o stea în vârf, îmbrăcată cu opt tone de cetină.

Edillul general a afirmat că structura are 30 de metri înălţime. PMB a decis cu ceva timp în urmă să nu mai fie tăiat un brad natural şi să fie utilizată o astfel de structură metalică.

Luminile festive au fost aprinse de trei dintre elevii care au luat medalii de aur anul acesta la Olimpiada Internaţională de Matematică din Japonia: Andrei Chiriţă, David Anghel şi Pavel Ciurea.