Premierul Marcel Ciolacu a început ședința de Guvern de joi susținând că are o „veste bună”: „ANAF- ul a început să-și facă treaba și să colecteze aproape de ținta asumată. În octombrie colectarea veniturilor a ajuns la nivelul record de 40 de miliarde de lei”, a spus acesta în contextul scandalului legat de banii necesari pentru creșterea pensiilor în 2024.

Marcel Ciolacu, la Guvern Foto: Inquam Photos / George Călin
  • „Aș dori să începem cu o veste bună astăzi ANAF-ul a început să-și facă treaba și să colecteze aproape de ținta asumată. În octombrie colectarea veniturilor a ajuns la nivelul record de 40 de miliarde RON. Și sunt convins că păstrând același ritm până la finele anului și ţinând sub control cheltuielile neesențiale vom respecta ținta de deficit agreată cu Comisia Europeană.
  • Un argument în plus sunt acțiunile mult mai susținute contra evaziunii fiscale pe care le-am văzut cu toții în ultimele zile.”, a declarat joi premierul Ciolacu.

Acesta a ținut să sublinieze că Guvernul nu va veni cu taxe noi anul viitor.

„Din punctul meu de vedere în sfârșit instituțiile statului încep să arate determinare împotriva celor care fraudează banii românilor, iar a elimina evazioniștii care fură zeci de miliarde de lei anual este cheia pentru a obține fondurile necesare și pentru creșterile de pensii și pentru educație și pentru sănătate.

Am spus foarte clar, anul viitor nu vor fi taxe noi și vreau un singur lucru în schimb vreau să își plătească taxele și cei care nu plăteau până acum, cei care fraudau statul român şi care efectiv fură din sănătatea, educația și pensiile din România.”, a spus Ciolacu.

Noua lege a pensiilor a fost adoptată de Senat și merge la Camera Deputaților care este for decizional

Senatul a votat marți, proiectul legii pensiilor propus de Guvern, într-o dezbatere maraton. După ce PNL s-a înțeles cu PSD la ședința de la vila Lac, dezbaterile parlamentare s-au desfășurat pe repede înainte în ciuda protestelor opoziției USR și UDMR care au atras atenția că legea nu are un impact bugetar. De precizat este că de la dezbateri au lipsit ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu și ministrul Finanțelor, Marcel Boloș.

Proiectul de lege privind sistemul public de pensii a fost adoptat cu 85 de voturi „pentru”, şase „împotrivă” şi 19 abţineri. Proiectul urmează să intre în dezbaterea Camerei Deputaților săptămâna viitoare. Legea trebuie adoptată de Parlament până pe 20 noiembrie, reprezentanții Guvernului urmând să meargă la Bruxelles să renegocieze PNRR și deficitul bugetar.

Executivul a aprobat, joi, proiectul de lege privind sistemul public de pensii, conform căruia pensiile celor peste 4,7 milioane de beneficiari urmează să fie recalculate după o nouă formulă.

Potrivit proiectului de act normativ, de la 1 ianuarie 2024 se majorează cu 13,8% punctul de pensie, de la 1.785 de lei la 2.032 de lei, iar de la 1 septembrie 2024 ar urma să crească în urma recalculării după noua formulă.

Conform proiectului, dreptul la pensie se obţine după minim 15 ani de contribuţii, fără a fi luate în calcul perioadele necontributive asimilate - studii universitare, stagiul militar, concediul medical, şomajul, deportarea, prizonieratul sau detenţia politică. Totodată, urmează să se egalizeze treptat, până în 2035, vârsta de pensionare pentru femei şi bărbaţi la 65 de ani.

Ministrul Finanțelor a avertizat că taxele vor crește din 2025 dacă noua lege a pensiilor intră în vigoare de la anul

Ministerul de Finanțe, condus de Marcel Boloș, avertizează în avizul favorabil dat la legea pensiilor adoptată joi de Guvern, că „impactul suplimentar generat de intrarea în vigoare a noii legi a pensiilor încadrarea într-o traiectorie de ajustare a deficitului bugetar nu mai este posibilă fiind necesare măsuri suplimentare de creştere a veniturilor, respectiv de creştere a taxarii mediului de afaceri și a populației”.

Ministerul Finanțelor estimează un deficit de 6,1% pentru anul viitor, dacă noua lege a pensiilor intră în vigoare.

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, luni, că toate aspectele legate de noua lege a pensiilor, inclusiv cel privind sursele de finanţare, au fost clarificate, iar proiectul intră "în linie dreaptă" în Parlament, în urma discuţiilor purtate în cadrul coaliţiei de guvernare.