Sistemul Coca-Cola în România a făcut un pas important în călătoria spre ambalaje sustenabile și o economie circulară. Am fost prezenți la evenimentul desfășurat la fabrica din Ploiești, acolo unde Sistemul Coca-Cola a inaugurat o unitate proprie de producție a PET-ului reciclat (rPET), prima de acest fel din țara noastră. Cu o investiție majoră, de 55 de milioane de lei, România devine a doua țară din Grupul Coca-Cola HBC care va utiliza această tehnologie inovatoare pentru producția internă de rPET.

Noua unitate de decontaminare fulgi PETFoto: Coca Cola HBC

Evenimentul de inaugurare a reunit reprezentanți naționali și internaționali ai celor două companii ale Sistemului Coca-Cola: Zoran Bogdanovic - CEO Coca-Cola HBC Group, Nikos Koumettis - preşedinte pentru Europa în cadrul The Coca Cola Company, Jovan Radosavljevic - general manager Coca-Cola HBC România, Mark Docherty - country manager Coca-Cola România, precum și parteneri insitutuționali și de business.

Investiția reprezintă o dovadă a angajamentului companiei față de reducerea impactului asupra mediului și promovarea unei economii circulare. Producția internă de rPET asigură disponibilitatea materiilor prime de înaltă calitate, având în vedere standardele stricte de siguranță alimentară. În plus, fulgii de PET reciclat au o amprentă de carbon cu 80% mai mică decât rezina de PET nou, iar unitatea de producție rPET utilizează 100% energie electrică din surse regenerabile, eliminând astfel emisiile de carbon.

„Investiția în această unitate de producție rPET a fost aprobată pentru a deveni operațională în același timp cu cel mai mare proiect de economie circulară implementat vreodată în România: Sistemul de Garanție-Returnare, care va deveni operațional la finalul anului. Am fost implicați încă de la început în acest efort comun al producătorilor de băuturi, comercianților și Guvernului României și suntem încrezători că vom avea un sistem de succes, cu potențial de a impulsiona colectarea separată a ambalajelor de băuturi din plastic, sticlă sau aluminiu. Prin intermediul SGR, producătorii de băuturi vor putea avea acces la materie primă de calitate pentru a o utiliza în ambalajele lor. În același timp, suntem încrezători că în scurt timp Sistemul de Garanție-Returnare din România va deveni un exemplu de bune practici pentru restul statelor europene care urmează să îl implementeze”, spuneJovan Radosavljevic, General Manager, Coca-Cola HBC România

Începând cu acest an, întregul portofoliu de băuturi răcoritoare al companiei, inclusiv Coca-Cola, Fanta, Sprite, Schweppes, Cappy, Cappy Pulpy, Fuzetea și Dorna, va fi ambalat în 100% PET reciclat. Această inițiativă este parte a angajamentului Sistemului Coca-Cola de a crește procentul de PET reciclat utilizat până în 2030 și de a reduce emisiile de carbon la zero net, pe întregul lanț de valoare, până în 2040.

Mark Docherty, General Manager, Coca-Cola România, a adăugat: “Avem responsabilitatea de a contribui la rezolvarea provocării globale reprezentate de deșeurile de ambalaje și ne propunem să producem o schimbare în bine, prin tot ceea ce înseamnă activitatea noastră: modul în care sunt fabricate băuturile noastre, designul ambalajelor și ce se întâmplă cu acestea după ce băuturile sunt consumate. Iar această inaugurare, precum și inovațiile și investițiile realizate constant de-a lungul anilor demonstrează dedicarea noastră față de îndeplinirea acestui angajament. Suntem toți parte a acestui proiect, alături de partenerii noștri, dar și de consumatorii din România, cărora le vom oferi în curând toate produsele noastre în ambalaje din 100% PET reciclat. Împreună putem contribui la schimbare, iar mesajul nostru este unul simplu: fiecare gest simplu contează - fiecare sticlă PET colectată separat poate primi o nouă viață.”

Mai apoi, am pornit într-un tur al fabricii și am fost să vedem unitatea de producție a PET-ului reciclat (rPET).

Am aflat că procesul de producție al rPET începe odată cu sortarea atentă a ambalajelor din plastic într-o facilitate specializată. Aceste ambalaje sunt transformate în fulgi PET, care sunt achiziționați de companie de la furnizori verificați și supravegheați constant pentru a se asigura că îndeplinesc cele mai stricte standarde de calitate din industria alimentară.

La fabrica din Ploiești, fulgii PET parcurg etapele finale ale procesului de reciclare. Aceste etape includ introducerea lor într-un echipament de sortare avansat, urmată de decontaminare pentru a se asigura că îndeplinesc standardele stricte de calitate și siguranță alimentară. Acest proces progresiv implică eliminarea materialelor străine, topirea, decontaminarea și transformarea rezinei de rPET în granule. Granulele rezultate sunt apoi utilizate pentru producerea preformelor și a recipientelor pentru băuturi.

Un aspect esențial al acestui proces este că sticlele obținute din PET reciclat pot fi colectate și reciclate din nou, într-un ciclu continuu. Astfel, se contribuie la reducerea deșeurilor și la conservarea resurselor naturale.

În ultimii 5 ani, Sistemul Coca-Cola din România a investit aproximativ 1 miliard de lei în modernizarea și extinderea capacității de producție, contribuind astfel la crearea de noi locuri de muncă și la dezvoltarea economică a țării.

Conform studiului „Impactul socio-economic al Sistemului Coca-Cola în România", realizat pe baza datelor financiare din 2022, prezența acestui sistem pe piața locală generează o valoare adăugată de 613 milioane de euro, echivalentul a 0,21% din PIB-ul României.

Cu această inaugurare, Sistemul Coca-Cola din România face un pas important către un viitor și mai sustenabil și demonstrează că fiecare gest simplu poate contribui la schimbarea în bine a lumii în care trăim. Prin colectarea separată a sticlelor PET și transformarea lor în ambalaje noi, Sistemul Coca-Cola pune bazele unei economii circulare și reduce impactul asupra mediului.

Articol susținut de Sistemul Coca-Cola