Primarul din Iaşi, Mihai Chirica, plasat sub control judiciar pentru corupție, face o parelelă între operațiunea de prindere și anihilare a lui Osama Bin Laden, în care ar fi fost implicați 42 de puşcaşi marini, și cea de la Primăria Iaşi, unde ar fi descins 46 de procurori şi poliţişti care au percheziţionat birourile instituţiei.

Mihai ChiricaFoto: Agerpres

Mihai Chirica s-a plâns, joi, într-o conferinţă de presă, de „modalitatea de acțiune” a DIICOT și Poliției Române, care au descins miercuri la primărie, el spunând că o instituţie de control cere mai întâi documente, iar dacă acestea nu sunt date la timp abia apoi anchetatorii pot apela şi la alte măsuri.

  • "Calitatea mea cu care m-am prezentat la audieri la DIICOT a fost cea de suspect motivată de semnarea tuturor autorizaţiilor de construire ale unui investitor local, actele fiind emise din 2015 până în prezent.
  • Bin Laden a fost prins şi anihilat cu 42 de puşcaşi marini. Ieri la Iaşi au fost 46.
  • Efectele sigur că nu sunt aceleaşi, dar modalitatea de acţiune a fost cât se poate de evidentă şi vizibilă.
  • Cum ar trebui să se petreacă lucrurile într-un stat de drept? O instituţie îţi cere documente. Dacă nu eşti în stare să le dai la termen, din neştiinţă sau din rea-voinţă, atunci instituţia poate apela şi la alte măsuri.
  • Avem 4,9 milioane de file într-un an care sunt transmise către diverşi beneficiari. Instituţiile statului trebuie să-şi facă datoria şi să culeagă datele pentru a judeca în mod obiectiv pentru o faptă pe care ei o consideră suspectă", a susținut primarul Iașiului, citat de News.ro.

El a mai susținut că întreg aparatul de conducere al Primăriei a fost chemat miercuri la audieri, adăugând că, dacă există vinovaţi, atunci acele persoane să plătească.

  • "Nu am nici cea mai mică emoţie referitoare nu doar la această cauză, ci la orice altă cauză pentru care s-au cerut documente. Ştiu foarte clar ce fac şi cum fac.
  • Eu sunt demnitarul acestei primării. În spatele meu este un aparat de 679 de persoane.
  • Orice persoană care nu îşi face treaba cum se cuvine, fie din rea-voinţă, fie din nepricepere, trebuie să plătească. Dacă este din rea-voinţă plăteşte penal", a adăugat Chirica.

„Nu am emoţii, ci doar oboseală”

El a mai susținut că nu are emoții, ci este doar „obosit” pe fondul descinderilor repetate ale procurorilor:

  • "Nu am emoţii, ci doar oboseală. Este greu pentru un primar să aibă luni Parchet, marţi pauză, miercuri Parchet, joi pauză presupun, iar vineri o să mai vedem.
  • Nu este vorba aici doar de imaginea primarului, ci de imaginea oraşului. Iar ieri imaginea Iaşiului a fost foarte proastă, ori datorită vinovăţiei unor colegi de-ai mei, ori datorită unui exces de zel.
  • Nu suntem nici traficanţi de droguri, nici spălători de bani, nici nu comitem infracţiuni de natură economică".

Sub control judiciar pentru 60 de zile

Primarul Mihai Chirica a fost plasat de procurorii DIICOT sub control judiciar pentru o perioadă de 60 de zile, după audierea într-un dosar în care mai mulţi angajaţi ai Primăriei Iaşi sunt cercetaţi cu privire la autorizarea unor construcţii.

"A fost extins cazul din 2020 al domnului Zamoşteanu (un om de afaceri din Iaşi - n.r). Bineînţeles, tot pe probleme legate de urbanism, acelaşi blestem care urmăreşte de multă vreme situaţia din Iaşi. Mi s-a adus calitatea de suspect şi după aceea cea de inculpat în acest dosar. Va trebui să interacţionez mai puţin cu Direcţia de Urbanism şi cei care acţionează în zonă. În rest, îmi voi exercita (funcţia - n.r) şi ne vom vedea mâine la birou", declara primarul Mihai Chirica la ieșirea de la audieri.

Potrivit avocatului acestuia, Mihai Chirica este cercetat pentru opt înscrisuri legate de urbanism, şapte fapte de abuz în serviciu şi unul de uzurpare.

Anterior audierilor de la sediul DIICOT, care au durat aproape patru ore, primarul a petrecut alte opt ore la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Iaşi. Printre cei care au fost audiaţi până acum se numără primarul Mihai Chirica, fostul viceprimar Gabriel Harabagiu, care acum este şef Serviciu Relaţii Comunitare şi Politici Publice, mai mulţi angajaţi de la Serviciul Juridic, Direcţia de Urbanism, precum şi secretarul Consiliului Local, Denisa Ionaşcu.

Acuzațiile aduse de procurori în acest dosar

Conform procurorilor, faptele vizează procedura de autorizare a executării lucrărilor de construcţie de către dezvoltatori imobiliari care s-ar fi folosit de conexiunile cu funcţionari din administraţia publică locală cu atribuţii în domeniul emiterii şi urmăririi respectării documentaţiilor de urbanism. Chirica este vizat în cel puțin alte două dosare penale deschise de DNA și DIICOT.

"Activităţile sunt efectuate în continuarea cercetărilor într-o cauză privind constituirea unui grup infracţional organizat şi vizează procedura de autorizare a executării lucrărilor de construcţii de către dezvoltatori imobiliari, care s-ar fi folosit de conexiunile cu funcţionari din administraţia publică locală cu atribuţii în domeniul emiterii şi urmăririi respectării documentaţiilor de urbanism", a transmis DICOT.

Surse aproapiate anchetei spun că ar fi vorba despre edificarea restaurantului Veranda pe clădirea Halei Centrale, dar si de alte tranzactii imobiliare legate de Hala Centrală, scrie Ziarul de Iași.

Iniţial, Primăria respinsese proiectul în anul 2016. Un an mai târziu a fost de acord cu restaurantul, iar în luna martie a aceastui an a apărut un certificat de urbanism pentru intrare în legalitate a unor lucrări executate pe acoperişul clădirii.

Chirica, cercetat de DNA și DIICOT și în alte dosare

În aprilie 2021, Mihai Chirica a fost inculpat de DIICOT într-un daosar vizând o afacere cu un teren din centrul orașului, el susținând că este nevinovat și are "conștiința împăcată în fața ieșenilor și a lui Dumnezeu". Primarul Mihai Chirica este acuzat de omisiunea sesizării organelor judiciare, anchetatorii având indicii că primarul ar fi știut că un teren situat în zona Sărărie din municipiu face obiectul unor tranzacţii dubioase.

Atunci, Chirica a anunțat că se autosuspendă de la conducerea filialei Iași a PNL și că se va "concentra pe activitatea administrativă". Reacția sa a venit atunci la o zi după intervenția președintelui Klaus Iohannis, care spunea că va cere o reacție a PNL în cazul lui Mihai Chirica, inculpat pentru corupție, și a șefului CJ Iași, Costel Alexe, urmărit și el penal de DNA.

În februarie 2022, Mihai Chirica a fost plasat de DNA sub control judiciar pentru 60 de zile, pentru fals intelectual în formă continuată și instigare la uzurparea funcției. În același dosar este urmărit penal și fostul viceprimar Gabriel Harabagiu.

Conform procurorilor DNA, Mihai Chirica și Gabriel Harabagiu ar fi dispus/ semnat documente cu încălcarea legii, în procedura de atestare a construirii, respectiv a extinderii unui imobil din municipiul Iași. Blocul ar fi fost construit și întabulat ilegal, cu mai multe niveluri față de cele prevăzute în autorizație, iar suprafața imobilului este mai mare decât cea din autorizație, fiind încălcat planul urbanistic zonal.

Potrivit DNA, intabularea imobilului în cartea funciară s-ar fi făcut cu sprijinul conducerii și al unor funcționari din cadrul autorității publice locale, în baza certificatului de atestare a edificării/extinderii construcției, datat 10.10.2018, emis de municipiul Iași.

Procurorii spuneau că pe parcursul derulării procedurilor de atestare a construcției ar fi existat trei variante diferite din punct de vedere al conținutului sau al persoanelor care au semnat certificatul, toate variantele având același număr de înregistrare și aceeași dată. Emiterea certificatului a creat, pentru societatea beneficiară, posibilitatea de a înscrie dreptul de proprietate asupra imobilului în cartea funciară și de a proceda la vânzarea apartamentelor din respectivul imobil, arată DNA.