​Acționarii companiei Electrica urmează să numească în AGA din 26 ianuarie 2024 noi membri în Consiliul de Administrație. Există o listă finală cu 13 candidați pentru 7 posturi, potrivit datelor Electrica. Dintre aceștia, doi sunt propunerile Ministerului Energiei, în calitate de acționar. Unul este Dragos Ștefan Roibu, șeful de cabinet al ministrului și partener de afaceri al familiei Burduja, care a mai încercat, stârnind scandal, și la Hidroelectrica. Al doilea este Dumitru Chiriță, fostul șef controversat al Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), înainte fiind, pe rând, electrician, sindicalist și apoi deputat PSD.

Dumitru Chiriță Foto: AGERPRES

Cum a încercat șeful de cabinet al ministrului să ajungă la Hidroelectrica / Plus: CV neclar

Dragos Ștefan Roibu. Potrivit CV-ului publicat pe site-ul Electrica, s-a alăturat lui Sebastian Burduja încă de când acesta era ministrul cercetării, inovării și digitalizării. De altfel, CV-ul arată că a fost numit chiar director de investiții la acest minister, funcție pe care ar deține-o și în prezent. E neclar cum poate fi și director de investiții la Cercetare, și director de cabinet la Energie.

Înainte de a-l urma pe Sebastian Burduja, în perioada ianuarie 2020-mai 2022, a fost director general la CET Grivița.

În CV-ul său mai scrie că din aprilie 2012 până în prezent (!?) a fost antreprenor (!?) la Teletrans SA. Precizăm că Teletrans este o filială a Transelectrica, specializată în furnizarea de servicii IT&C pentru compania-mamă.

A terminat, în 2011, Facultatea de inginerie electrică, Universitatea Politehnica București.

HotNews.ro a scris despre acesta cum a încercat să ajungă în Directoratul Hidroelectrica și despre scandalul care a urmat după ce acesta și alte persoane susținute politic nu au fost introduse pe lista scurtă. Din acest motiv, procedura de selecție a membrilor Directoratului Hidroelectrica s-a aflat, timp de câteva săptămâni, în stare de blocaj. Ministerul Energiei a trimis chiar și corpul de control pentru a verifica procedura de selecție, însă nu a descoperit nimic în neregulă.

Potrivit datelor de pe Termene.ro, Dragoș Ștefan Roibu deține împreună cu sora ministrului, Mădălina Ana Burduja, în cote egale, firma Dynamic Energy Systems SRL.

Această firmă a fost inactivă începând cu 2016, fiind reactivată pe 13 septembrie 2023. Are ca principal obiect de activitate "Activitati de inginerie și consultanță tehnică legate de acestea".

Dumitru Chiriță nu și-a trecut anii de studii

Dumitru Chiriță (60 ani). Potrivit CV-ului de pe site-ul Electrica, ar fi terminat Facultatea de Drept și Relații Internaționale la Universitatea Nicolae Titulescu și a făcut un master la Facultatea de Drept, la Universitatea București. Însă, nu a menționat și anii în care ar fi finalizat aceste studii.

De altfel, nici în CV-urile publicate pe site-ul Camerei Deputaților, din perioada în care a fost parlamentar PSD, nu sunt trecuți anii de studii.

Însă acest lucru nu a fost un impediment pentru numirea sa pe funcții importante, precum cea de șef al ANRE, în perioada octombrie 2017 - aprilie 2023, deși tangențele sale cu domeniul energiei nu erau chiar relevante.

În CV-ul de pe site-ul Electrica nu a menționat, însă în cel de pe site-ul Camerei Deputaților apare faptul că în trecut, Chiriță a fost electrician. Din 1981 până în 1990 a fost chiar electrician șef de tură. Apoi, până în 1999 a fost sindicalist.

În 2011, România Curată scria că Dumitru Chirita era acționar al SC Sindserv SA, societate controlată de Federația Energia Mileniului III, care se ocupa de citirea contoarelor de energie electrică și care beneficia de contracte bănoase din partea Electrica SA.

Din 2000 până la momentul numirii în funcția de președinte al ANRE a prins trei mandate de deputat, cu o pauză între 2004 și 2008 cînd a fost vicepreședinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

În calitate de șef al ANRE, Chiriță a fost acuzat de opinia publică, în mai multe rânduri, că a gestionat defectuos criza energetică. De altfel, în plin scandal legat de facturile la energie, Chiriță a plecat în vacanță în Republica Dominicană, potrivit cursdeguvernare.ro.

Nici liberalizarea pieței energiei de la sfârșitul anului 2020 - începutul lui 2021 nu a fost gestionată bine, creându-se haos și panică, în condițiile în care consumatorii casnici nu știau ce trebuie să facă. Cei mai mulți consumatori au aflat abia după ce a început liberalizarea că trebuie să încheie contracte cu furnizorii de pe piața liberă, pentru a beneficia de prețuri mai avantajoase. Nici atunci Chiriță nu a dorit să iasă public pentru a oferi explicații.

După ce a predat mandatul de șef al ANRE, în aprilie 2023, a rămas în cadrul instituției, până în opctombrie 2023, pe funcția de expert la cabinetul unui vicepreședinte.

În prezent este director general adjunct al Electrica Furnizare, funcție despre care HotNews.ro a scris că urmează să o obțină, chiar înainte să fie numit.

Alte propuneri la Electrica, trei sunt cu observații

Pe lista celor 13 candidați se mai află cei înscriși de drept, în condițiile în care sunt deja administratori, iar alții sunt autopropuși. Trei dintre ei sunt cu observații din partea Comitetului de Nominalizare și Remunarare, ceea ce înseamnă că au șanse mai reduse pentru a prinde funcția de administrator.

Lista finală, în ordinea aflabetică:

  • Georgiana Bogasievici, propusă de acționarul Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE). Comitetul de Nominalizare și Remunerare spune că această candidată "nu intruneste conditiile de independenta, acesta detinand o functie de conducere in cadrul unei autoritati de stat locale (Consiliul Judetean Ilfov)". În plus, nu corespunde cu "Profilul Consiliului de Administratie aprobat prin HCA din 11 noiembrie 2015".
  • Iulian Cristian Bosoanca, administrator în funcție, înscris de drept pe lista candidaților
  • Dumitru Chirita, propus de către acționarul Statul Român, reprezentat de Ministerul Energiei
  • Daniel Cîrlig, propus de catre acționarul Daniel Cîrlig. Comitetul de Nominalizare și Remunerare a constatat "necorespunderea cu Profilul Consiliului de Administratie aprobat prin HCA din 11 noiembrie 2015".
  • Radu Mircea Florescu, administrator în funcție, înscris de drept pe lista candidaților
  • Gicu Iorga, administrator in functie, inscris de drept pe lista candidatilor
  • Adrian-Florin Lotrean, administrator în funcție, înscris de drept pe lista candidaților
  • Marian Cristian Mocanu, propus de catre acționarul Marian Cristian Mocanu. Comitetul de Nominalizare și Remunerare a constatat "necorespunderea cu Profilul Consiliului de Administratie aprobat prin HCA din 11 noiembrie 2015".
  • Dragos-Valentin Neacșu, administrator in functie, înscris de drept pe lista candidaților
  • Ion-Cosmin Petrescu, administrator in functie, inscris de drept pe lista candidatilor
  • Radu Ioan Puscariu, propus de către acționarul Radu Ioan Puscariu
  • Dragoș Ștefan Roibu, propus de către acționarul Statul Roman, reprezentat de Ministerul Energiei
  • Valentina Elena Şiclovan, administrator, înscris de drept pe lista candidaților