Până la finalul acestui an, Universitatea din București (UB) va avea un nou rector. Sunt doi candidați pentru această funcție până în acest moment: actualul rector, Marian Preda, și actualul decan al Facultății de Științe Politice, Cristian Preda. Candidaturile vor putea fi depuse în perioada 22-27 noiembrie, deci până atunci își mai pot anunța intenția de a intra în lupta pentru funcția de rector și alți candidați.

Universitatea din BucureștiFoto: AGERPRES

Actualul rector al UB, Marian Preda, a confirmat pentru Edupedu.ro că va candida pentru un nou mandat. El ocupă această funcție din anul 2019.

Potrivit CV-ului acestuia, publicat pe site-ul UB, Marian Preda a fost în trecut președintele Senatului UB, din 2015 și până la preluarea funcției de rector. Mai înainte, el a fost decanul Facultății de Sociologie și Asistenţă Socială. Marian Preda are doctoratul în Sociologie, iar „teza de doctorat a vizat politicile sociale”, conform CV-ului său.

Și Cristian Preda ocupă funcția de decan tot din 2019, se arată în CV-ul său. El a fost europarlamentar timp de 10 ani, în perioada 2009-2019.

El și-a anunțat candidatura printr-o postare pe Facebook, unde a scris că proiectul său managerial „poate readuce UB în primele 500 de universități ale lumii”.

Politica, punctul comun al celor doi contracandidați

Marian Preda și Cristian Preda s-au intersectat în trecut și din punct de vedere politic. Marian Preda a fost președintele Fundației Mișcarea Populară, care a pus bazele Partidului Mișcarea Populară (PMP), la care Cristian Preda a aderat ulterior, din postura de europarlamentar.

Marian Preda și-a dat demisia din Fundația Mișcarea Populară, „din motive personale”, la doar două zile după ce Elena Udrea câștigase șefia PMP.

Ulterior, Cristian Preda a fost exclus din PMP, prin „vot unanim”, acuzând că a provocat „daune de imagine” partidului. În 2019, el s-a înscris în partidul format de fostul premier Dacian Cioloș, PLUS.

Calendarul alegerilor

Calendarul alegerilor pentru alegerea rectorului Universității din București este următorul:

  • 22-27 noiembrie 2023 - depunerea candidaturilor;
  • 6 decembrie 2023 - turul I al alegerilor;
  • 13 decembrie 2023 - turul II al alegerilor
  • 13/20 decembrie - ședința de Senat pentru validarea alegerilor

În cadrul unui referendum organizat în luna mai a acestui an, s-a decis ca rectorul UB să fie ales „pe bază de alegeri generale, prin vot universal, direct și secret” (aproape 85% din voturi). Cealaltă opțiune era ca rectorul să fie desemnat „pe bază de concurs public” (15% din voturi).

Câte mandate pot avea rectorii

Noua lege a învățământului superior, 199/2023, prevede la Articolul 138, Alineatul 5:

  • „Durata mandatului de rector este de 5 ani. O persoană nu poate ocupa funcția de rector la aceeași instituție de învățământ superior pentru mai mult de două mandate”

Totuși, prevederea se aplică de abia din luna septembrie a acestui an, de când legea intrat în vigoare. Deci, dacă un rector a avut două mandate până acum, mai poate candida pentru încă două, pentru că legea nu interzice acest lucru.

Pe de altă parte, în Carta Universității din București, modificată de Senat în septembrie anul acesta și validată de Ministerul Educației, este prevăzut la Articolul 120, Alineatul 3:

  • „O persoană nu poate fi Rector mai mult de zece ani, indiferent de perioada în care s-au derulat mandatele, de întreruperile acestora şi de circumstanţele în care s-au produs aceste întreruperi”.

Așadar, de exemplu, actualul rector al UB, Marian Preda, mai poate candida pentru un singur mandat.