O spadă datând, cel mai probabil, din Epoca Bronzului a fost descoperită recent în Sălaj, de către un bărbat, cu ajutorul unui detector de metale.

Detector de metaleFoto: Nikkytok | Dreamstime.com

Direcţia Judeţeană pentru Cultură (DJC) Sălaj precizează marţi, într-un comunicat de presă, că spada a fost predată luni Primăriei Zalău de către cel care a găsit-o. În cursul aceleiaşi zile, reprezentanţii administraţiei locale au trimis artefactul către DJC Sălaj.

„După verificările care se impun, privind contextul şi locul descoperirii, Direcţia Judeţeană Pentru Cultură Sălaj va transmite bunul arheologic către Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău spre administrare şi clasare, aşa cum este prevăzut în Art. 46 (2) din Legea Nr. 182 Republicată*) din 25 octombrie 2000 privind protejarea patrimoniului cultural naţional mobil. În urma acestor demersuri, Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău va avea calitatea de gestionar/administrator, cu toate drepturile şi obligaţiile prevăzute de lege. În acest sens, MJIAZ efectuează toate activităţile prevăzute de lege în ceea ce priveşte clasarea/ înscrierea bunului cultural în Patrimoniul Cultural Naţional mobil, precum şi operaţiunile necesare conservării acestuia”, se mai arată în comunicat, conform Agerpres.

Reprezentanţii Direcţiei de Cultură precizează că spada ar putea proveni din Epoca Bronzului.

Arheologul Ioan Bejinariu de la Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău a declarat că mai multe opinii despre această descoperire pot fi emise după studierea ei, dar că, din ce se cunoaşte până în prezent, ar putea fi vorba despre o spadă confecţionată pe plan local, cu o vechime de peste 3.000 de ani.

Potrivit acestuia, în Sălaj au mai fost descoperite în jur de zece astfel de spade din acea epocă, care, la vremea respectivă, au înlocuit ca armă de luptă toporul.