Tot mai mulți experți sunt de acord că pandemia s-a încheiat. Președintele Comisiei Permanente de Vaccinare (Stiko) din Germania, Thomas Mertens, declarase încă de la sfârșitul lunii octombrie, că acum consideră Sars-CoV-2 un virus endemic. El a subliniat că diferența dintre pandemie și endemie are probabil mai mult o importanță psihologică, decât științifică.

Munchen, GermaniaFoto: Alexander Pohl / ddp USA / Profimedia

Pentru că endemie nu înseamnă că virusul va dispărea, ci va apărea mereu, cu un număr relativ constant de cazuri, a precizat Mertens.

Termenul „endemic”descrie o stare în care valurile de infecție se aplatizează și, prin urmare, efectele procesului de infecție sunt mai puțin grave, pentru o mare parte a populației.

Baza este o imunitate existentă pe scară largă, prin vaccinări și/sautrecere prin boală, fapt care garantează mai puține infecții și cursuri mai blânde ale bolii. Sistemul imunitar nu se mai confruntă cu un nou tip de agent patogen, reacționează mai rapid și mai bine la infecție.

Treptata dispariție

Medicul de terapie intensivă, Christian Karagiannidis, care este membru al Consiliului de experți Corona al guvernului german, s-a pronunțat optimist. Într-un interviu acordat RND Deutschland, el a răspuns afirmativ, când a fost întrebat dacă pandemia se va termina după iarnă: „Mă aștept ca pandemia să dispară de acum, treptat”.

Cu siguranță va mai fi câte un mic val, cu toate acestea imunitatea populației este solidă și sunt semnificativ mai puțini pacienți cu Covid, în secțiile de terapie intensivă, a precizat Karagiannidis.

El crede, de asemenea, că este puțin probabil ca o variantă periculoasă de coronavirus să se răspândească din nou, în Germania.

Apărarea împotriva coronavirusurilor se pare că funcționează foarte bine, a spus el în ceea ce privește imunitatea prin anticorpi și celule T: "Vedem că numărul de îmbolnăviri grave scade, din ce în ce mai mult. Nu cred că vom avea din nou un recul".

Karagiannidis consideră valul de boli respiratorii din Germania, ca fiind la apogeu. „În prezent știm că valul foarte puternic de infecții tocmai a atins apogeul și că numărul de infecții va scădea, sperăm, în zilele următoare”, a declarat președintele Societății Germane de Medicină Intensivă Internă. Există deja semne ale unei scăderi ușoare a infecțiilor cu virusul sincițial respirator (RSV) și a altor boli infecțioase.

Cu toate acestea, Karagiannidis a avertizat că ar putea exista blocaje în clinici, în ajunul Anului Nou și în Anul Nou - deși acestea ar fi doar la nivel regional, și nu național. Având în vedere aglomerarea din spitale, el a făcut apel la populație să nu facă uz de petarde, în noaptea de Revelion.

Înapoi la normalitate

Experții în boli infecțioase și-au exprimat optimismul cu privire la situația Covid-19, din Germania, iar după aproape trei ani de pandemie, mai multe state federale se îndreaptă către o nouă normalitate în abordarea coronavirusului - departe de recomandările de comportament și restricțiile de zi cu zi.

Și un reputat virolog din Berlin consideră că pandemia Covid19 din Germania s-a încheiat. Va fi primul val endemic în această iarnă, a spus Christian Drosten, pentru Tagesspiegel.

Drosten ajunge la concluzia că pandemia s-a încheiat deja, în țară. „Trăim primul val endemic cu Sars-CoV-2 în această iarnă și, în opinia mea, pandemia s-a încheiat”, a spus șeful secției de virologie, de la Spitalul Universitar Charité, din Berlin.

Imunitatea împotriva Sars-CoV-2 va fi atât de largă și rezistentă după iarnă, încât virusul cu greu poate trece vara, a spus Drosten. Potrivit evaluării sale, ar putea fi o situație diferită, dacă agentul patogen suferă un alt salt mutațional. „Dar nu mă mai aștept la asta, momentan”.

„Christian Drosten a fost unul dintre cei mai precauți oameni de știință în timpul pandemiei. Acum, concluzia lui este: pandemia s-a încheiat. Suntem într-o stare endemică. Ca o consecință politică, ar trebui să punem capăt ultimelor măsuri de protecție împotriva Covid-19", a solicitat ministrul Justiției german, Marco Buschmann.