Rata mortalității pacienților intubați cu Covid-19 din Brazilia a ajuns la 83,5% de la începutul celui de-al doilea val epidemic care face ravagii în țară, potrivit cercetătorilor citați de AFP.

Coronavirus BraziliaFoto: Fernando Souza / Zuma Press / Profimedia

„Acest lucru arată fragilitatea unui sistem de sănătate care suferea deja de o lipsă de investiții (...) și a fost supraîncărcat de cantitatea mare de contaminare”, explică Fernando Bozza, cercetătorul Fiocruz, un institut cuoscut în domeniul sănătății publice.

În parteneriat cu Universitatea din Sao Paulo (USP), o echipă condusă de M. Bozza specializată în cercetarea intensivă în medicină a compilat date de la spitale publice și private.

Un prim studiu, publicat în revista de specialitate The Lancet, luând în considerare primii 250.000 de pacienți spitalizați în Brazilia, a arătat că 78,7% dintre pacienții cu Covid-19 intubați în perioada 15 februarie - 15 august 2020 au murit. Mult mai mult decât în ​​Regatul Unit (69%), Germania (52,8%), Italia (51,7%) sau Mexic (73,7%).

Situația braziliană s-a înrăutățit în timpul celui de-al doilea val, cu o rată de 83,5% observată în perioada 15 noiembrie 2020 - 14 martie.

„Spre deosebire de primul val, când virusul s-a răspândit la ritmuri diferite, în funcție de regiune, în prezent, întreaga țară este puternic afectată în același timp”, deplânge Fernando Bozza, subliniind și lipsa de formare a îngrijitorilor.

Disparitățile regionale rămân relevante: pacienții intubați mor mai mult în statele sărace din nord (90,8%) sau nord-est (89,9%) și mai puțin în sud-est (79,8%), unde există spitale mai bogate și mai bine echipate.

Această rată scade la 25% într-o clinică privată de ultimă generație, cum ar fi Sirio-Libanês din Sao Paulo, sau 36% în spitalul public de referință Emilio Ribas, de asemenea.

"Unele spitale sunt atât de copleșite încât pacienții trebuie intubați în afara unităților de terapie intensivă. Acesta este cazul pentru 17% dintre ei în regiunea de nord", a spus cercetătorul.

El indică „lipsa unei coordonări naționale pentru a stabili protocoale de tratament care să permită o mai bună pregătire a echipelor și să ofere spitalelor mijloacele necesare pentru a gestiona afluxul de pacienți”.

Brazilia este a doua țară cea mai afectată de pandemie, după Statele Unite, cu peste 313.000 de decese și o medie de peste 2.500 de decese zilnic pe parcursul a șapte zile consecutive.