Copiii fac cel mai frecvent gripă într-o populație nevaccinată sau slab vaccinată, ceea ce este cazul în România în acest sezon gripal. Complicațiile din pricina gripei sunt însă rare la copii. Cu toate acestea, gripa este o boală severă care trebuie tratată odată ce s-a instalat, iar anumite categorii de copii au riscuri mai mari decât altele.

În familiile care au copii mici, sunt mai multe cazuri de infecții respiratoriiFoto: © Robert Kneschke | Dreamstime.com

Sezonul acesta gripal a venit mai târziu, comparativ cu anul trecut și fără mari surprize, cel puțin până acum. Numărul de cazuri de infecții cu virusuri gripale este însă în urcare de două săptămâni. Iar trendul se va menține și în perioada următoare, atrag atenția medicii specialiști.

„Avem un sezon cu infecții respiratorii – și vorbim de virusurile gripale, dar nu numai – sezon pe care l-am avut și în anii prepandemici, inclusiv anul trecut. Deci, nu este ceva diferit”, comentează dr. Adrian Marinescu, medic primar de boli infecțioase, directorul medical al Institutului Național de Boli Infecțioase ”Prof.dr. Matei Balș” din București.

Evoluția este, de fiecare dată, imprevizibilă, atrage atenția specialistul. „Niciodată nu poți stabili din toamnă cum va fi sezonul de gripă. Mai ales că, din punctul meu de vedere, sezonul de gripă înseamnă inclusiv luna aprilie. Sigur, cu o situație mai echilibrată, cu mai puține cazuri”, completează dr. Adrian Marinescu.

„Din păcate, sunt și copii care ajung în spital. Și nu sunt puțini”

Copiii sunt mai vulnerabili la gripă și, în general, la infecțiile respiratorii. Pentru că interacționează mai mult comparativ cu adulții și se infectează într-o măsură mai mare. „Virusurile gripale au, în momentul de față, o circulație intensă. Ar trebui să luăm în calcul și faptul că protejarea populației prin vaccinare antigripală nu este la nivelul dorit. Dacă am fi avut mai multe persoane vaccinate, altfel ar fi stat lucrurile”, punctează medicul infecționist.

Vestea bună este aceea că cei mici fac, de regulă, forme ușoare de boală: „Sau forme medii care nu înseamnă complicații, nu înseamnă probleme deosebite. Dar, din păcate, sunt și copii care ajung în spital și nu sunt puțini. Mai ales copiii foarte mici. Există și complicații. Sunt și cazuri care evoluează către deces, dar sunt rare. Deci, statistic vorbind, la adult există o mai mare probabilitate de a avea complicații în gripă, dar se întâmplă și la copii. Și, atenție! Un copil care are gripă transmite în familie către bunici, către părinți. Și aceștia pot avea boli cronice”.

„Gripa trebuie tratată rapid”

Părinții ar trebui să înțeleagă că gripa nu este o simplă viroză. „Ea poate trece de la sine, dar poate evolua și către complicații. Un diagnostic pus la timp beneficiază și de tratamentul antiviral care face diferența. Gripa este acea afecțiune care te pune la pat și trebuie privită cu seriozitate. tratamentul antiviral în gripă poate să facă evoluția să fie favorabilă de la o zi la alta.”

Prof. dr. Mihai Craiu, medic primar pediatru la Institutul Național pentru Ocrotirea mamei și a Copilului „Alessandrescu-Rusescu” din București, atrage atenția pe pagina de socializare a Spitalului Virtual pentru Copii, că gripa este periculoasă mai ales pentru copiii prematuri, cei cu boli cronice cardiace sau pulmonare, malnutriți, cei cu obezitate extremă și nevaccinați.

Acesta recomandă tratamentul contra gripei dacă boala este deja instalată. Mai ales că antiviralul autorizat se poate administra numai la începutul bolii. După 5-7 zile este prea târziu. Potrivit prof. dr. Mihai Craiu, dintre complicațiile gripei la copii, pe primele locuri ca frecvență se află otita medie acută și bronșitele/pneumoniile.

Vaccinarea este recomandată și acum

Cea mai eficientă metodă de prevenție a gripei rămâne vaccinarea. Ce face vaccinarea antigripală la copii? Potrivit unei metaanalize care a implicat studii asupra a 200.000 de copii, la 5 copii vaccinați se previne un caz de gripă. Totodată, dacă sunt vaccinați 12 copii se previne un caz de infecție respiratorie inferioară/pneumonie.

„Vaccinarea este recomandată și în momentul de față. Nu contează că nu am făcut-o în toamnă. Nu contează că era mai corect să fie atunci. În orice moment este bine să ne vaccinăm și ar trebui să luăm în calcul faptul că există un interval de 10 zile, maximum două săptămâni până obțin efectul maxim după vaccinare. Și ar trebui să ne vaccinăm toți indiferent de vârstă. Și când spun indiferent de vârstă mă refer la cei peste 6 luni – așa cum este recomandarea medicală. Și până la 100 de ani”, recomandă dr. Adrian Marinescu.

La copii vaccinul gripal injectabil poate fi administrat de la 6 luni. Cel viu-atenuat, de la vârsta de 2 ani. Însă, cel nazal nu se recomandă la copiii cu wheezing recurent sau astm deoarece ar putea favoriza crize de astm.

Un copil imunizat în trecut cu două doze de vaccin gripal poate face la orice moment doar o singură doză de vaccin gripal, indiferent de tipul acestuia sau de momentul în timp, cu sau fără pause.

În opinia acestuia săptămânile care urmează chiar dacă nu vor aduce o explozie a numărului de cazuri de gripă, trendul va fi crescător: „După două săptămâni lucrurile vor începe să se echilibreze. Vor mai fi cazuri de gripă, precum și de infecții respiratorii, dar cred că în prima parte a lunii februarie ne vom afla pe un trend descendent. Practic, săptămânile care urmează vor fi destul de complicate, printr-o intensitate a circulației virusurilor gripale.”

Diferența dintre răceală și gripă

Atât răceala cât și gripa sunt infecții virale respiratorii, produse de virusuri diferite. Ambele se transmit pe cale aeriană prin tuse și strănut, precum și prin contactul cu suprafețe contaminate.

Gripa debutează brusc, cu manifestări severe: febră mare - 39-40 de grade Celsius, tuse, nas înfundat, transpirație abundentă, dureri de cap și musculare, frisoare, oboseală, lipsa poftei de mâncare. Se tratează cu antivirale și analgezice și nu cu antibiotice.

Răceala se instalează lent, pe parcursul a câteva zile. Poate fi însoțită sau nu de febră ușoară, nas înfundat, dureri de gât, tuse, strănut. Semnele bolii se atenuează în câteva zile. Sunt însă și răceli care țin trei săptămâni. Se tratează simptomatic, cu analgezice.

Răcelile afectează gâtul și nasul, în timp ce gripa poate afecta inclusiv plămânii ducând la complicații severe, precum pneumonia.

Sursa foto: Dreamstime.com