În ultimele decenii tot mai multe cupluri instruite amână momentul în care devin părinți. Deși ceasul biologic ticăie, iar odată cu vârsta cresc și riscurile de complicații în sarcină, cele mai multe gravide ajung să nască bebeluși sănătoși, cu supravegherea medicală adecvată.

Sarcină Foto: © Pressmaster | Dreamstime.com

35 de ani. Ce are magic această vârstă? Nimic. Doar că este un prag despre care se discută tot mai des, în contextul în care percepția femeilor asupra maternității s-a schimbat. Multe pun acum pe primul plan cariera și viața personală și nu aducerea pe lume a unui copil, așa cum făcea bunica.

Deși o sarcină la 35 de ani și peste este etichetată drept „târzie”, poate fi o prejudecată. O femeie trecută de această vârstă este perfect aptă să aducă pe lume bebeluși sănătoși după sarcini care decurg normal, dau asigurări medicii specialiști. Cu toate acestea însă, riscurile care vin odată cu vârsta nu sunt puține și nu sunt deloc de neglijat.

Primul obstacol este că la 35 de ani fertilitatea femeilor descrește brusc și ele rămân mai greu însărcinate. Specialiștii de la Mayo Clinic atrag atenția că fiecare femeie se naște cu un număr limitat de ovocite. Iar pe măsură ce femeile trec de 35 de ani, cantitatea și calitatea acestora scade dramatic. Astfel, cele care timp de șase luni au încercat să rămână însărcinate și nu au reușit, fără folosirea vreunei metode de protecție, ar trebui să ia legătura cu un specialist în infertilitate pentru a vedea cauzele exacte.

Risc mai mare de diabet gestațional și hipertensiune arterială

Un alt dezavantaj al sarcinii la vârstă „înaintată” este acela că riscul de a avea gemeni este mai mare. Schimbările hormonale pot determina eliberarea mai multor ovule odată. De asemenea, tehnicile de fertilizare in vitro joacă un rol important.

Riscul de diabet gestațional nu este nici el de neglijat. Și deși acesta există la orice vârstă, este mai mare odată cu anii maturității. Gravidele cu diabet gestațional trebuie să mențină un control strict al zahărului în sânge, printr-o alimentație adecvată, mișcare fizică și medicamente, dacă este cazul. Lăsat nesupravegheat, diabetul gestațional poate provoca nașterea unui copil peste greutatea normală, iar pentru mamă complicații în timpul travaliului.

Un alt neajuns al sarcinii târzii este acela al hipertensiunii arteriale. Studiile au arătat că mamele mai „în vârstă” au într-o măsură mai mare hipertensiune arterială în perioada gravidității. Cele mai multe gravide cu hipertensiune ajung să nască prin cezariană, înainte de data limită, pentru a evita complicațiile. De altfel, nașterea prin cezariană este mai frecventă la mamele trecute de 35 de ani.

Odată cu vârsta cresc și riscurile de a pierde sarcina sau de a naște prematur, un copil cu defecte genetice, iar una dintre cele mai frecvente boli genetice cromozomiale este Trisomia 21 – cunoscută sub denumirea de sindromul Down.

Specialiștii Societății Americane de Obstetrică și Ginecologie - ACOG – consideră că 35 de ani este un „prag arbitrar”, iar riscul de complicații asociate cu vârsta mai înaintată poate să nu crească până la 40 de ani și peste. Cu toate acestea, ei au întocmit o listă a complicațiilor care pot apărea în sarcină. Aceasta include:

  • Anomaliile cromozomiale
  • Malformațiile congenitale
  • Diabetul gestational
  • Preeclampsia
  • Travaliul dificil sau obstrucționat
  • Nașterea prin cezariană
  • Hemoragie postpartum
  • Naștere prematură
  • Nevoie mai mare de îngrijire neonatală la terapie intensivă pentru bebeluș
  • Greutate mică la naștere

Studiile au arătat că și vârsta înaintată a taților reprezintă un risc de a aduce pe lume copii cu defecte genetice.

Stabilitate financiară și echilibru emoțional

Îngrijorarea referitoare la sarcina la vârstă înaintată este firească, spune psiholog Juli Fraga, specializată în sănătatea reproducerii și educație parentală. Cu toate acestea, multe femei peste 35 de ani sunt sănătoase și pot concepe un copil sănătos. „Chiar și în cazul în care apar probleme de fertilitate, există multe modalități de a ajuta familiile să aibă copii, prin FIV, ovule donate sau chiar mame-surogat”, mai spune aceasta.

Un avantaj deloc de neglijat este acela că un părinte mai în vârstă nu doar că este mai stabil financiar, dar și mai echilibrat emoțional. Studiile tind să arate că un părinte mai în vârstă este totodată și un părinte mai înțelept. O cercetare din 2017 care a analizat dezvoltarea psihosocială a două grupuri de copii – unul format din copii născuți de mame sub 31 de ani și celălalt din copii născuți de mame peste 31 de ani – a arătat că mamele mai în vârstă sunt mai puțin dispuse să-și certe sau să-și disciplineze fizic copiii.

Maturitatea psihologică vine odată cu vârsta, au explicat specialiștii, moment în care oamenii devin mai flexibili și mai toleranți față de alții. Cercetarea a fost realizată de olandezi și publicată în Jurnalul European de Psihologia Dezvoltării.

Cercetările anterioare au indicat că o vârstă maternă mai mare este asociată și cu o bunăstare psihosocială crescută în timpul sarcinii, precum și după nașterea copilului.

Alte studii au arătat că acei copii care au avut mame mai în vârstă au rămas în sistemul educațional mai mult timp și au avut rezultate mai bune la școală, comparativ cu ceilalți.

Risc mai mic de accidentări la copii

Părinții de orice vârstă tind să își protejeze copiii cât pot de bine. Cu toate acestea, mai multe studii au indicat faptul că riscul unui copil de a suferi o rănire neintenționată care necesită asistență medicală scade odată cu creșterea vârstei materne. Posibil pentru că părinții mai în vârstă sunt mai conștienți de pericole, mai grijulii și mai bine echipați în a-i proteja pe copii.

Un studiu publicat în 2012, în British Medical Journal, a arătat că, la vârsta de 3 ani, riscul unui copil de a suferi răni neintenționate a scăzut de la 36,6%, pentru mamele în vârstă de 20 de ani, până la 28,6% pentru mamele în vârstă de 40 de ani. Un alt studiu japonez, mai recent, care a analizat riscurile de accidentare neintenționată și internări în spital la 18 și 66 de luni, în funcție de vârsta mamei, au ajuns la aceeași concluzie.

Maternitatea la vârstă înaintată poate însemna și o viață mai lungă. „Unii oameni sunt de părere că a avea copii târziu în viață înseamnă fie că nu vei avea energia pentru a ține pasul cu cei mici sau, mai rău, nu vei fi prin preajmă pentru evenimentele majore ale vieții lor, cum ar fi căsătoria sau nepoții. Cercetările arată că toate aceste lucruri sunt foarte departe de adevăr”, spune dr. Patricia Salber, fondatorul The Doctor Weighs In.

În fapt, un studiu publicat în Menopause a ajuns la concluzia că femeile care au copii după vârsta de 33 de ani au de două ori mai multe șanse să atingă 95 de ani, comparativ cu acelea care au avut ultimul copil înainte de 31 de ani. (Sursa foto: Dreamstime.com)