Patriarhul Daniel va primi din bani publici o indemnizatie de 7.997 RON. Un preot - maximum 733 RON

de B. Blagu     HotNews.ro
Luni, 19 noiembrie 2007, 0:00Guvernul a adoptat luni un proiect de lege prin care majoreaza salariile personalului clerical si al conducerii cultelor recunoscute cu aproximativ 25%, astfel ca indemnizatia lunara pe care o primeste Patriarhul Bisericii Ortodoxe, Daniel, din bani publici, este de 7.997 RON.

In comparatie, un preot cu studii superioare care a obtinut gradul I primeste din partea statului 733 RON, de aproape 11 ori mai putin decat seful bisericii ortodoxe.

Potrivit Legii 489/2006 privind libertatea religioasa si regimul general al cultelor, art. 10 alin. 4, "statul sprijina, la cerere, prin contributii, in raport cu numarul credinciosilor cetateni romani si cu nevoile reale de subzistenta si activitate, salarizarea personalului clerical si neclerical apartinand cultelor recunoscute".

Aceeasi lege prevede, cu doar trei aliniate inainte: "cheltuielile pentru intretinerea cultelor si desfasurarea activitatilor lor se vor acoperi, in primul rand, din veniturile proprii ale cultelor, create si administrate in conformitate cu statutele lor."

Noua grila

- 7.997 RON - Patriarhul BOR
- 7.366 RON - cei noua Arhiepiscopi Majori, Mitropoliti ai BOR si ai Bisericii Romano - Catolice
- 6.932 RON - cei 16 Arhiepiscopi, Sefi de cult (Mitropolit, Episcop, Muftiu, Sef rabin, Presedinte uniune, Presedinte)
- 6.343 RON - cei 34 de Episcopi, Episcopi-vicari patriarhali
- 6.068 RON - cei 25 de Episcopi-vicari, Episcopi coajutor, Episcop auxiliar, Arhiereu-vicar
- 1.638 de RON - vicepresedinte uniune, vicar administrativ patriarhal, vicar general, secretar general, consilier patriarhal
- 1.422 de RON - secretar patriarhal, inspector general bisericesc, vicar administrativ eparhial, vicar episcopal
- 986 RON - secretar Cancelaria patriarhala, consilier eparhial, secretar eparhial, inspector eparhial, exarh, protopop
- 741 de RON - staret, superioara, egumen
- 733 de RON - preot, diacon, pastor, vestitor, imam, rabin - cu studii superioare, gradul I
- 551 de RON - preot, diacon, pastor, vestitor, imam, rabin - cu studii superioare, debutant
- 537 RON - preot, diacon, pastor, vestitor, imam, rabin - cu studii medii, gradul I
- 510 RON - preot, diacon, pastor, vestitor, imam, rabin - cu studii medii, debutant


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


1179 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  Ce rusine! (Luni, 19 noiembrie 2007, 17:36)

  Romeo [anonim]

  Mare rusine! Dupa ce ca ca freaca menta toata viata, neproducand nimic pentru tara, ba dimpotriva, contribuind din plin la indobitocirea oamenilor prin inocularea unor conceptii de tip medieval in mintile saracilor cu duhul - care nu vor intarzia sa apara si aici, pe Hotnews, si sa dea cu Satana in noi, ateii - mai primesc si sume exorbitante pentru asta.
  Ce sa mai zic... eu muncesc pe rupte de dimineata pana seara si abia daca reusesc sa duc un trai cat de cat decent, si cand vad cat castiga unul care n-a invatat nimic la viata lui - altfel nu s-ar fi facut popa, ca numai un lenes la minte ar alege asemenea "meserie" - imi vine sa-mi iau campii.
  Salariile astea sunt si ele pe masura prostiei unui popor. Cu cat e mai prost, cu atat sunt mai mari. Ma astept chiar sa creasca in viitor.
 • 0 (0 voturi)    
  mi se pare normal (Luni, 19 noiembrie 2007, 17:46)

  sempere [anonim]

  pentru astfel de functii, mi se pare normal sa castige cel putin cat un om de afaceri mediu din Romania.
  Va legati intotdeauna de salariilor unor persoane cu functii publice, dar uitati ca vorbim de functii care cer o anumita prestanta si demnitate. Asa ati tot vorbit, voi presa, despre salariile euro-parlamentarilor, de parca ar fi fost o averea.
  Haideti sa vedem cat castiga mai bine un notar.
 • 0 (0 voturi)    
  greu greu (Luni, 19 noiembrie 2007, 17:52)

  Adrian [anonim]

  nici nu sti ce sa zici... ca muritori de rand care muncesc de isi rup mainile cu ore suplimentare si cu 2 slujbe si cate si mai cate sa faca un ban si ei primesc un sac de bani... of of

  Sa ofere ei asa de mult romanilor de primesc sacu ala? Sa fie speranta pe care o ofera atat de scumpa?

  ... si asta este doar salariul.... pentru care macar platesc impozit...
 • 0 (0 voturi)    
  RELIGIA (Luni, 19 noiembrie 2007, 17:57)

  MUC [anonim]

  Ar trebui desfiintata orice forma de cult din Romania! Macar atat lucru bun ar putea sa faca parlamentarii astia!
 • 0 (0 voturi)    
  Impozit? (Luni, 19 noiembrie 2007, 18:00)

  Alien [anonim]

  Salariile astea se impoziteaza sau sunt "donatii"??.
  @sempere: Nimeni nu ii obliga sa ocupe "functii care cer o anumita prestanta si demnitate" !!!
  @romeo: un lenes la minte sau din contra unul pe care l-a dus capul sa obtina cat mai mult cu cat mai putin efort!
 • 0 (0 voturi)    
  intr-adevar e o rusine (Luni, 19 noiembrie 2007, 18:04)

  seba [anonim]

  Da nu salariile preotilor ci sa muncesti ca prostul de dimineata pana seara si abia sa reusesti sa duci un trai decent. Iti place sa fii jignit? Tu ce esti "omule al viitorului"? Sculer matriter, ce produci pentru tara?...You're overreacting gigele!
  Eu inteleg ca esti ateu, inteleg ca esti foarte incordat din cauza faptului ca esti calcat in picioare in tara asta zi de zi, inteleg ca fiind ateu nu ai nici o speranta de dreptate, nici prezenta, nici viitoare...dar de aici si pana la jignirile tale e cale lunga. Poate ca ar trebui sa mai inveti putin de la occidentalii pe care probabil ii idolatrizezi. Iarta-ma daca te-am "jenat" cu ceva.
 • 0 (0 voturi)    
  ??? (Luni, 19 noiembrie 2007, 18:16)

  S [anonim]

  Biserica ortodoxa romana e una dintre putinele societati comerciale romanesti care functioneaza. Romania este unica tara din lume unde la fiecare 4 zile e ctitorita o noua biserica. N-am nimic impotriva salariului prelatilor, au drepturile lor. Dar de ce aceste salarii trebuiesc suportate din fonduri publice ? Daca au miliarde pentru catedralele neamului si altele de ce nu isi suporta si salariile ?
 • 0 (0 voturi)    
  pt 6 (Luni, 19 noiembrie 2007, 18:25)

  Romeo [anonim]

  Nu idolatrizez pe nimeni... sunt ateu si in privinta occidentalilor. Dar oricum ii prefer rasaritenilor.

  Nu sunt incordat, doar sictirit. La drept vorbind, muncesc de dimineata pana seara, dar cu maxima placere :) Regret ca s-a putut deduce din vorbele mele ca as fi nemultumit de faptul ca muncesc mult. Muncesc mult doar pentru ca-mi place ce fac. Daca as primi cat primeste un occidental pentru aceeasi munca - adica de 5 ori mai mult - as munci cu si mai multa placere.

  Nu jignesc pe nimeni, doar constat. Tu chiar crezi ca patriarhul asta e un om atat de valoros incat sa merite a fi platit din banii nostri cu 80 de milioane pe luna? Pai ce face pentru asta, nenicule? Barem daca se avea bine cu Dumnezeul lui si facea ceva pentru tara. Dar cu atatea nenorociri care se abat pe capul nostru, bag seama ca nici Dumnezeu nu-l are la inima. O fi stiind el ceva. Sau, mai degraba, o fi doar o iluzie in capul unora, altminteri sec.
 • 0 (0 voturi)    
  BA JIGNESTI (Luni, 19 noiembrie 2007, 18:48)

  tu [anonim]

  MaiRomwo, tu cunosti sensul termenului "a jugni"? Nu crezi ca modul in care te adresezi este de fapt o jignire? Eu stiu multi preoti care au programe prin care ajuta copii, batrani etc. Spre exemplu ssi comparatie, tu ce faci pt comunitate (pt altii)? Sau doar stai pe margine si chibitezi?
  Apropo: mai fratilor (si aici ma adresez multora care au postat comentarii), nu cumva aveti de fapt ceva refulari? Nu cumva de fapt aveti probleme pt ca nu ati invatat la timp, nu ati muncit cu adevarat etc?
  Ma tem ca de fapt nu numai apartenenta nvoastra la sectari va face sa vorbiti asa, ci si neimplinirile voastre personale! Nu dati vina pe altii pt neimplinirile voastre! RUSINE!
 • 0 (0 voturi)    
  BRAVO LUI (Luni, 19 noiembrie 2007, 18:48)

  ionel [anonim]

  CIUDA PROFESORILOR! Spre deosebire de popi care stiu sa-si ceara maiul..., profesorii, invatatorii si orice alte cadre didactice din Romania nu au deloc o organizare buna.tractorist daca sunt, si tot am bonuri de masa...in schimb profesorii nu au.Sofer pe basculanta si tot am un salariu mai mare ca a unui invatator.Fara 8 clase de sunt dar tot intrec in gologani o educatoare.Oricum stiu ca le cam scurg ochii dupa cornuletele cu lapte ale elevilor...dar asa le trebuie daca nu stiu sa faca lobby la guvernanti! INCA O DATA: BRAVO LUI DANIEL CA STIE SA-SI FACA INTERESELE SI SA CEARA NISTE AVANTAJE PENTRU OAMENII SAI!
 • 0 (0 voturi)    
  BRAVO LUI (Luni, 19 noiembrie 2007, 18:53)

  ionel [anonim]

  CIUDA PROFESORILOR! Spre deosebire de popi care stiu sa-si ceara drepturile sau nedrepturile,interesele sau cum vrem sa le numim... profesorii, invatatorii si orice alte cadre didactice din Romania nu au deloc o organizare buna.tractorist daca sunt, si tot am bonuri de masa...in schimb profesorii nu au.Sofer pe basculanta si tot am un salariu mai mare ca a unui invatator.Fara 8 clase de sunt dar tot intrec in gologani o educatoare.Oricum stiu ca le cam scurg ochii dupa cornuletele cu lapte ale elevilor...dar asa le trebuie daca nu stiu sa faca lobby la guvernanti! INCA O DATA: BRAVO LUI DANIEL CA STIE SA-SI FACA INTERESELE SI SA CEARA NISTE AVANTAJE PENTRU OAMENII SAI!
 • 0 (0 voturi)    
  biserica (Luni, 19 noiembrie 2007, 18:56)

  lemn [anonim]

  Nu inteleg de ce trebuie platit din bani publici, la care si eu contribui, desi sunt ateu. Nu ma reprezinta acest personaj, nu vreau sa ma reprezinte, si nu vreau sa il platesc.
 • 0 (0 voturi)    
  Pentru Romeo (Luni, 19 noiembrie 2007, 19:00)

  Ioan [anonim]

  Romeo, imi pare rau sa spun, dar esti un om foarte invidios. Pana la urma, care este problema ta? Spui ca muncesti cu placere, dar de ce te deranjeaza ca altul primeste mai mult decat tine? Ce? Patriarhul nu munceste cu placere? L-ai intrebat tu daca-i place ce face, sau nu? DA! Patriarhul este un om valoros. Chiar si tu esti, numai ca diferenta este foarte mare: TU ESTI ...(citeste tu propriul raspuns de la nr. 1, ultimele 2 randuri: "pe masura prostiei unui popor", si din acest popor faci si tu parte).
 • 0 (0 voturi)    
  Pe deplin meritat... (Luni, 19 noiembrie 2007, 19:28)

  DaniEL [anonim]

  Banii sunt folositi doar pentru mentinerea unei comunicatii de banda larga cu Dumnezeu (broadband), in scopul iertarii unui numar ridicat de suflete pe secunda. Toti romanii vor fi iertati si fericiti in lumea de dupa!
 • 0 (0 voturi)    
  pt 13 (Luni, 19 noiembrie 2007, 19:37)

  Romeo [anonim]

  E ca si cum m-ai face invidios pentru ca sunt furios pe un asasin care a ucis un copil si e rasplatit pentru asta cu un salariu enorm. Atunci ai mai spune ca sunt invidios pe salariul lui si ca nu mi-a venit si mie ideea de a ucide un copil ca sa primesc salariul asta? Nu, doar furios pe o societate care permite recompensarea unor criminali.

  E doar o comparatie, dar nu e intamplatoare. A-i baga unui copil de mic, de pe bancile scolii, la orele de religie, idei care ii vor face mult rau mai tarziu in viata - pe unii impingandu-i chiar la crima in numele credintei - e o crima indirecta, dar tot o crima. Religia asta face, impiedica omul sa gandeasca singur, cu capul lui.
  Iar la noi genul acesta de crima perfida e recompensat cu salarii grase, dupa cum se vede.

  Cand eram mic, nici nu credeam ca popii primesc salarii. Mi se parea ca oricum castiga enorm din banii primiti direct de la oameni. Parca in Biblie se zice ca mai degraba intra camila prin urechile acului, decat un bogat in imparatia cerurilor. Pai toti popii pe care i-am cunoscut eu sunt putred de bogati. Daca ar crede in Biblie, ar trebui ei insisi sa ceara salarii modeste.
 • 0 (0 voturi)    
  pt. romeo (Luni, 19 noiembrie 2007, 19:40)

  seba [anonim]

  Sincer, si eu cred ca preotii nu ar trebui platiti de stat. Biserica nu face altceva prin asta decat sa-si ingradeasca independenta, libertatea de decizie. Un anumit parinte, nu-mi aduc aminte care, spunea foarte bine ca preotul care nu reuseste sa traiasca din cele ale preotiei (maslu, botezuri, cununii, sfestanii) adica din ce primeste de la oameni, mai bine nu se facea preot. Dar, ma rog, asta e o sitautie ideala. Banii astia de la stat nu vor fi altceva pentru preotimea romana decat un mijloc de santaj.
 • 0 (0 voturi)    
  N/A (Luni, 19 noiembrie 2007, 19:56)

  jignit [anonim]

  Incredibil !
  Singura solutie este depopularea spatiului CARPATO-DANUBIANO-PONTIC !
  Rusine domnilor ! Sa ne fie rusine ca suntem romani !

  Punct !
 • 0 (0 voturi)    
  ... (Luni, 19 noiembrie 2007, 20:00)

  JO [anonim]

  eu nu pot sa cred ca suntem in secolul in care suntem, ne nastem cu statuturi atat de inegale, vezi..un copil bogats in america si unul subnutrit in africa...au loc atatea crime, violuri si nenorociri si cineva tot mai crede in povestea asta cu Dumnezeu....daca nu era finantat biserica, nu mai erau oamenii asa indobitociti! ....uita ti va in jurul vostru..n a mai avut loc o minune de mii de ani...nu ne nastem egali...suntem singuri fratilor....au salarii de zeci de milioane ca sa vanda sperante oamnilor ..si atat!
 • 0 (0 voturi)    
  :) (Luni, 19 noiembrie 2007, 20:54)

  Dan [anonim]

  Mai..mai..mai...
  Si sa mai zici ca "banii nu aduc fericirea"!
  Si se pare ca nu iti trebuie nici foarte multi ca sa fi fericit.
  Cu 7.997 RON faci deja supradoza - "preafericit"
 • 0 (0 voturi)    
  asa este ! mama lor.... (Luni, 19 noiembrie 2007, 21:05)

  deraket [anonim]

  de ce trebuie platit din bani publici nu inteleg....sa doneze fanii bisericii ortodoxe nu sa dea statul din banul public !!!
 • 0 (0 voturi)    
  mai jo ... (Luni, 19 noiembrie 2007, 21:09)

  tu [anonim]

  Mai jo... Vrei sa-ti arat eu o minune? Uite-o: spui prostii atat de mari si Dumnezeu nu te trasneste! Te lasa sa te pocaiesti! Pricepi? Vezi ca exista minuni? Esti participant direct la ele!


  Si pt Romeo: mare mincinos mai esti! Apropo: pepastorii tai i-ai cunoscut? Ce stii de afacerile lor? Sau chiar asta esti?

  Inca o intrebare: ce ai facut tu pt a avea dreptul sa comentezi? Sau ce conteaza: esti chiobit!
 • 0 (0 voturi)    
  religie (Luni, 19 noiembrie 2007, 21:11)

  misulec nicolae [anonim]

  independenta bisericilor de stat
  fiecare crestin sa contribuie din salar sau pensie doi-trei la suta la cultul de care apartine, sau deloc
  servciele relegioase sa -se faca gratis la cei care contribuie
 • 0 (0 voturi)    
  RUSINE (Luni, 19 noiembrie 2007, 21:28)

  adina [anonim]

  ce naiba se intampla in tara asta....marea majoritate a romanilor se zbate in saracie lucie si ei le majoreaza parazitilor astora salariile cu 25% ?? Ne-am tampit cu totii?Nu e de ajuns ca au bagat tampenia de religie materie obligatorie in scoli..ca isi fac catedrala ...cat un hotel...dupa cum am citit azi...din banii nostri??Si stiti ca statul nu le plateste doar la parazitii astia ..le plateste si la paraziltii..care predica alte culte..da...le platim la toti!!! si e vorba de sume deloc neglijabile..
 • 0 (0 voturi)    
  pt. 21 (Luni, 19 noiembrie 2007, 22:00)

  Jo [anonim]

  Un comentariu demn de un adevarat crestin :)) .......nu spun prostii deloc, sunt adevaruri pe care le vedem cu totii in jurul nostru..doar ca unii au creierul spalat si le este frica sa si puna intrebari!!
  Pocaieste te tu ca eu n am de ce.....nu dau cu parul in nimeni, n am nimic cu cei ce cred in Dumnezeu, n as face rau nici unei muste, iubesc si sunt iubita, nu fur nu ucid..si toate astea nu pt ca as crede ca ajung in iad..ci pt ca asa mi se pare normal! Si inca un lucru, ...sunt de acord ca religia e un mod de a stapani masele......
 • 0 (0 voturi)    
  pt 21- "tu" (Luni, 19 noiembrie 2007, 22:04)

  bogdan [anonim]

  Dupa cum l-ai repezit pe Jo si retezat pe Romeo este inca minune de data aceasta in dreptul tau, ca nu te trasneste... nu crezi??? deci fi mai plin de dragoste ca asa ii sta frumos unui credincios.(Stai linistit si eu lucrez la defectul aceasta)
 • 0 (0 voturi)    
  nu stiu... (Luni, 19 noiembrie 2007, 22:07)

  LP [anonim]

  Nu stiu ce sa mai cred din atatea comentarii. Lumea in care traim chiar este foarte rea daca s-a ajuns la comentarii atat de josnice! Oameni buni, nu sunt un "fun" al bisericii si al preotilor, insa se pare ca sunteti cu toti extrem de furiosi pe ceilalti daca puteti avea iesiri atat de urate. Cred ca aici nu este vorba de salariul patriarhului, ci de voi insiva. Daca nu credeti in Dumnezeu, duceti-va la psihiatru sa va descoperiti problemele interioare.
 • 0 (0 voturi)    
  nesimtirea se tine din banii poporului (Luni, 19 noiembrie 2007, 22:08)

  spatarus victor/campulung [anonim]

  Sa-i fie rusine acestui bisnitar ce a ajuns patriarh ca accepta banii vaduvei pentru a-i fi bine pamanteste.
  Acest dumnezeu pe care-l slujesc oamenii nu se poate numi Dumnezeu atata timp cat se lasa slujit de cei care traiesc din sudoarea celor vaduvi, celor bolnavi si saraci.
  Cine se lasa slujit de asemenea oameni nu poate fi decat ca ei.
  Acest Dumnezeu nu este cel ce ne reprezinta.
  Reprezinta avaria, avidia si tot ce poate scoate acesti slujitori pentru a-si insela penitentul, crestinul tuturor timpurilor
 • 0 (0 voturi)    
  pt 21 (Luni, 19 noiembrie 2007, 22:09)

  Romeo [anonim]

  Nu stiu de unde deduci matale ca as avea ceva aparte cu ortodocsii. Pentru mine, TOATE religiile sunt la fel de nocive. Detest in egala masura si Biserica Ortodoxa, si toate sectele de pe pamant. Oricine apeleaza la religie - orice religie - intr-un scop sau altul e, dupa mine, ori un smecher care profita de pe seama prostilor, ori chiar un prost care se lasa pacalit de smecherii cu pricina.

  Dreptul de a comenta il am de la Hotnews, nu trebuie sa fac ceva special pentru asta :)).
 • 0 (0 voturi)    
  pt. Jo-''18&24" (Luni, 19 noiembrie 2007, 22:42)

  bogdan [anonim]

  Draga Jo sa stii ca Dumnezeul pe care L-ai dori sa fie chiar exista insa Cel pe care-L stii acum bineinteles ca nu este, sunt de acord...
 • 0 (0 voturi)    
  uau (Luni, 19 noiembrie 2007, 22:50)

  gion [anonim]

  nu am cuvinte .... nu shtiu cum sa reactionez.... nu imi vine sa cred... cum sa dea la popi bani din banii mei cand eu nu am nici o treaba cu religia ortodoxa...
  ce tara domnule... ce tara...
 • 0 (0 voturi)    
  .... (Luni, 19 noiembrie 2007, 22:51)

  Jo [anonim]

  mhm......foarte convingator! daca spui tu ca exista...atunci ce motiv am sa ma mai indoiesc? :))
 • 0 (0 voturi)    
  ................................ (Luni, 19 noiembrie 2007, 23:47)

  Bogdan_M [anonim]

  1.Deocamdata gion-30, peste 90% din populatia Romaniei
  este de religie crestin-ortodoxa.
  Asa ca tu esti minoritar.Principiul democratiei consfinte
  domnia majoritatii si in nici un caz a minoritarilor....
  2.Hotnews.......................................... ...................................................................... ...................................................................... .........................
  3.Oare exista aerul sau materia?Dupa dv se pare ca nu.
  Deci ceea ce nu se vede nu exista.M-ati convins,serios, normal
  de prosti@ voastra...
  JO- jid@n on@n@nist

  Cica religia e nociva.Intr-adevar pentru voi probabil caci
  ati corupe omul foarte usor dak nu ar mai crede in nimic.
  Principiul tuturor revolutiilor care a fost>
  Sub masca cica a fraternitatii si egalitatii cativa indivizi .....
  au cumparat totul pe 2 lei(specula...)iar oamenii au ramas cu curul in ploaie fara nici un sfant dar "liberi".

  Biserica ortodoxa e stalpul neamului romanesc si nu veti reusi sa o daramati caci "Eu sunt adevarul",Biserica e adevarul!

  Se va porni o teribila campaniei impotriva Bisericii caci acum
  am lasat pe strazi 6 milioane de romani,batranii sunt in mizerie,cum insusi presedintele Israelului a spus ca Romania a fost cumparat de ovrei,tinerii nu mai cred nici ei in nimic si iata momentul prielnic de a distruge complet acest stat si de transformare intr-o colonie.......
  caci in ritmul actual ajungem la 16 mil lejer in 20 de ani iar in 100 la vreo 5 si 3 tigani.
  Asta este tinta lor iar Biserica e un ghimpe..

  Nu veti reusi.L-ati crucificat si pe Hristos ati incercat sa ascundeti adevarul insa vedeti voi fii ai diavolului(dupa Hristos)
  nu veti putea invinge iar acest neam isi va regasi din nou bravii
  soldati care aidoma martirilor romani cazuti de atatea ori la datorie ne vor elivera de sub opresorii straini.
 • 0 (0 voturi)    
  comentez doar pt ca am o zi in care n am alta ocupatie ....... (Marţi, 20 noiembrie 2007, 0:10)

  Jo [anonim]

  ....si nu pot decat sa zambesc si sa te indrum spre un psiholog! ..nu sunt "jid@n" deloc, sunt doar un ateu care nu vede motive sa fie altfel......iar ura si inversunarea ta nascute din credinta sunt mai urate decat ateismul meu
 • 0 (0 voturi)    
  apropo de creiere spalate (Marţi, 20 noiembrie 2007, 0:32)

  Romeo [anonim]

  Multi nu cred ca religia iti poate spala creierul. Asta fiindca ori il au deja spalat si nu-si mai pot da seama de asta, ori sunt doar in stadiul de naivitate, in care isi inchipuie ca viata lasata de Dumnezeu nu poate fi decat roza.

  Dar la nr 32 avem un exemplu concludent de om cu creierul spalat de religie, care vorbeste aidoma arabilor inainte de a pleca intr-o misiune sinucigasa: "acest neam isi va regasi din nou bravii soldati care aidoma martirilor romani cazuti de atatea ori la datorie ne vor elivera de sub opresorii straini."

  Martiri... opresori straini (evident, cu alta religie, evrei de exemplu)... Biserica stalpul neamului romanesc...

  Asta face religia din om. Un dobitoc (cu sensul de animal neganditor). In cazul nostru, un dobitoc pastorit de un smecher cu 80 de milioane salariu.
 • 0 (0 voturi)    
  Hmmmm (Marţi, 20 noiembrie 2007, 0:35)

  Cineva [anonim]

  Mie unul mi se pare normal sa-i creasca salariul la 80 de mil pt ca Daniel conduce BOR-ul care are cateva MILIOANE de enoriasi in subordine si pe care ii poate manipula cum vrea ( ma refer la putina indrumare in preajma alegerilor). Presupun ca si daca profesorii ar avea cateva milioane de roamani majori in subordine pe care sa-i poate manipula cum vor ei atunci si conducatorii profesorilor ar primi de la stat asemenea salarii. In concluzie regula e simpla primeste bani multi acel cioban care conduce o turma cu cat mai multe oi. Si apropo de a munci de dimineata pana seara si eu muncesc de dimineata pana seara si casig cat unul care are 5 ani experienta eu avand 3 ani experienta (in jur de 1800 eur). Totul este sa-ti alegi bine meseria si sa fii Bunnnnnnn foarte bunnnn.
 • 0 (0 voturi)    
  Nu-s bani cersiti (Marţi, 20 noiembrie 2007, 0:42)

  boxy [anonim]

  ...sunt bani primiti si nu trebuie refuzati . Poate ca voi cunoasteti doar preoti de Bucuresti , nu stiti cat de greu o duc preotii de la tara , unde sunt poate singurii oameni culti .
 • 0 (0 voturi)    
  puneti-va in locul lor (Marţi, 20 noiembrie 2007, 0:51)

  Daniel [anonim]

  Nu vedeti ceea ce era mai important.
  1. Treceti de salariul patriarhului, care este cu mult mai mic decat ale altor salariati din sectorul public. Nici nu stiti voi cati bugetari mult prea bine platiti suportati voi din munca voastra si va luati aici de o mana de oameni.
  2. Uitati-va la salariile preotilor, ca ei sunt baza. Credeti ca e usor cu un asemenea salariu si cu 1-2 copii? Nu merita si ei putina demnitate? Chiar de ar fi saraci lipiti pamantului, chiar de ar fi putred de bogati, tot nu ar fi respectati de toata lumea.
  3. Exista si atei care au respect fata de preoti, rabini si imami.
  4. Cel mai rau este sa fii ignorant si sa crezi ca stii adevarul si trebuie sa militezi in prostia ta, fara sa iti dai seama.
  Va doresc tuturor numai bine.
 • 0 (0 voturi)    
  Daca... (Marţi, 20 noiembrie 2007, 2:21)

  Bogdan_M [anonim]

  Dak esti dobitoc cand crezi cu adevarat in ceva,dak esti...
  cand simti providenta atunci ma poti numi asa..

  Dak esti animal irational (cand tocmai credinta inseamna ratiune,sa gandesti crestineste,sa nu omori sa nu ucizi,sa nu furi) atunci ma poti numi asa..

  Am creierul spalat,sunt ca un arab intr-o misiune ucigasa?
  Esti pro@st, debitezi, ce ai frate?

  1.Normal ca nu stii,crestinismul spre deosebire de Coran(dak macar le-ai fi citit la viata ta)predica intelegerea universala
  multirasiala..
  Coranul si Talmudul predica doar universalitatea unei singure
  rase unui singur popor alungand tot ceea ce nu tine de poporul respectiv..
  De asta arabii fac ce fac si vezi tu cat de pasnici sunt crestinii
  Tocmai ca Adevarul e in crestinism si in lipsa adevarului
  se recurge la razboi si minciuni.

  Asta mare diferenta romica..c. Dak ai fi studiat atunci ai fi stiu si nu ai mai debita tampenii.

  Si da Biserica a fost si este stalpul neamului romanesc.
  Iar "Dobitocul" ala despre care vorbesti tu este patriarhul Romaniei nu e oricine.
  Vezi si tu cat de prost stai cu logica sau stiinta macar pentru asta trebuie sa respecti un om.
  Iar Patriarhul are in subordine 18 milioane de romani.
  V-ati indobitocit cu totii.Cat ati fi vrut sa ia 1 leu.Sa vina si sa cerseasca?
  80 de milioane e o suma neinsemnata dak am evalua misiunea pe care o indeplineste acest om binecuvantat
  in slujba poporului>rugaciunile sale se inalta spre cer
  Iar roadele in nici un caz nu le vom culege pe pamant.
 • 0 (0 voturi)    
  WOW (Marţi, 20 noiembrie 2007, 3:11)

  Jo [anonim]

  sa nu omori, sa nu ucizi, sa nu furi etc...sunt legile bun simtului nu ale crestinilor......nu trebuia sa fie crucificat nimeni ca sa ne dam seama ca pt a fi fericiti trebuie sa ne respectam unii pe altii pe pamantul asta...daia suntem mai dezvolati ca animalele! Iar in ceea ce i priveste pe preoti nu prea se aplica legile bun simtului atunci cand TE OBLIGA sa dai SPAGA la inmormantari, nunti sau botezuri dupa ce ca iau bani si de la buget. ..rusine!!!Cine e trecut prin inmormantari a avut ghinionul sa stie ce vb aici......si u FREAK nr. 38..get a life!! sunt dubioase comentariile tale.... :|
 • 0 (0 voturi)    
  pt 38 (Marţi, 20 noiembrie 2007, 4:19)

  Romeo [anonim]

  Cine nu citeste Biblia, doar ala crede bazaconia asta: "crestinismul predica intelegerea universala, multirasiala".

  Uite contraexemple concrete din Biblie. Citeste si vezi:

  Deuteronomul, 13.6: "De te va indemna in taina fratele tau, fiul tatalui tau, sau fiul mamei tale, sau fiul tau, sau fiica ta, sau femeia de la sanul tau, sau prietenul tau care este pentru tine ca sufletul tau, zicand: "Haidem sa slujim altor dumnezei",
  ucide-i. Mana ta sa fie inaintea tuturor asupra lor, ca sa-i ucida, si apoi sa urmeze mainile a tot poporul. Sa-i ucizi cu pietre ".

  Leviticul, 24. 10: "Hulitorul numelui Domnului sa fie omorat neaparat; toata obstea sa-l ucida cu pietre. Sau strainul, sau bastinasul, de va huli numele Domnului, sa fie omorat."

  Iezechiel, 9.6: "Ucideti si nimiciti pe batrani, tineri, fecioare, copii, femei." Sunt vorbele lui Dumnezeu. Citeste tot capitolul noua, sa te lamuresti de ce vrea el sa ucida copii si batrani.

  Si mai pot da sute de exemple.
  Auzi, predica "intelegere universala". Dumnezeul tau e un asasin, ca toti dumnezeii inventati de om.
 • 0 (0 voturi)    
  BUGETARI PREAFERICITI (Marţi, 20 noiembrie 2007, 8:01)

  Horia [anonim]

  Statul laic roman sa nu se amestece in deconspirarea colaboratorilor BOR cu securitatea - de ex -dar sa le tolereze EVAZIUNEA VISCALA si sa le plateasca lefurile !!!!!
 • 0 (0 voturi)    
  Nu va mai agitati! (Marţi, 20 noiembrie 2007, 8:48)

  Catelu [anonim]

  Nu va mai agitati tovarasi. De fapt, indemnizatia lunara a preafericitului este de 1 (unu) RON. Si asta pentru ca, conform invataturii crestine, daca ai 2 camasi una trebuie sa o dai aproapelui tau. Asta chiar daca aproapele are 3 camasi.
  Deci, preafericitul NU POATE avea mai mult de 1RON la orice moment de timp t.
 • 0 (0 voturi)    
  pt@40 = Romeo (Marţi, 20 noiembrie 2007, 9:00)

  x [anonim]

  De ce vorbesti despre ceea ce nu cunosti? E plina lumea de semidocti care daca stiu sa citeasca si sa scrie cred ca le stiu pe toate; nu fi si tu unul dintre ei. Fiecare ar trebui sa isi cunoasca limitele.
  Intamplator pentru ceea ce scri tu iti pot raspunde eu:
  Vechiul testament este Legea Veche care se guverneaza dupa Legea Talionului...ochi pentru ochi, dinte pentru dinte.
  Crestinismul se bazeaza pe Noul Testament care este Legea Iubirii. De accea Hristos nu i-a omorat ori altceva nici pe cei care L-au rastignit.
 • 0 (0 voturi)    
  Basescu=patriarh? (Marţi, 20 noiembrie 2007, 9:08)

  LP [anonim]

  Daca am compara statul subjugat legilor organice cu biserica subjugata legilor Bibliei, atunci ar fi perfect la fel. Statul actual este o noua religie supusa unor legi date si popiti de oameni "unsi" de sus. De fapt, patriarhul este un "presedinte" al BOR, iar Basescu este un "patriarh" al Republicii Romania. Salariile sunt in consecinta datorita importantei functiei lor.
 • 0 (0 voturi)    
  Discriminare si hotie (Marţi, 20 noiembrie 2007, 9:13)

  cineva [anonim]

  Nu inteleg de ce personalul clerical este platit din bani publici sau ... pana la urma din buzunarul meu. Daca eu nu sunt ortodox sau nu vreau sa-i finantez? Nu mai intereseaza religia si nu sunt curios sa-i finantez pe acesti ipocriti. De ce nu sunt in stare sa se autofinanteze din darile si cotizatiile milioanelor de credinciosi ortodocsi cu care se lauda?
  Gasesc in aceeasta decizie o discriminare fata de celelalte culte si o hotie la adresa celor care nu sunt curiosi de apartenenta la o religie sau cult religios.
 • 0 (0 voturi)    
  pt. @44 = cineva (Marţi, 20 noiembrie 2007, 9:32)

  x [anonim]

  Problema semnalata de tine este reala si corecta.
  Solutia ar fi sistemul geman/elvetian de impozitare in care fiecare
  cetatean isi declara confesiunea de care tine si in contul careia apoi intra taxa lunara platita.
  Daca te declari ateu, iti faci nunta in strada si nu la biserica iar la inmormantare tu duci direct la crematoriu.
  Cam dur (si necrestin) dar asa este corect.
  Sistemul actual este profund incorect, tocmai in detrimentul BOR pentru ca peste 90% dintre romani aleg sa mearga la bisericile ortodoxe pentru craciun/nunta/botez/inmormantare etc.. iar banii de la buget nu sunt impartiti in aceleasi procente.
 • 0 (0 voturi)    
  tot cele lumesti.... (Marţi, 20 noiembrie 2007, 9:37)

  freedom [anonim]

  Cum se vede, tot cele lumesti sunt mai importante, decat cele din viata viitoare...Ce este interesant ca preotii sunt platiti din bani publici desi Biserica are o avere imensa, iar cand vrei sa "umbli" printre cele bisericesti - vezi dosarele de colaboratori ai securitatii - sunt pazite mai ceva ca sfintele moaste, adica nu mai sunt asa de publice...
  Iata ca si Biserica se alatura hotilor din aceasta tara... Avem mai multa nevoie de preoti decat de profesori sau de medici ?
 • 0 (0 voturi)    
  ce treaba au preotii cu banii publici?! (Marţi, 20 noiembrie 2007, 9:55)

  un preot [anonim]

  Daca va utiati in Biblie o sa vedeti cu totii, ca preotii trebuie platiti din contributiile enoriasilor.
  Bani publici trebuie folositi ptr. alte scopuri.
  Cu asemenea decizii o sa scada si mai mult popularitatea BOR, enoriasii o sa contribuie si mai putin, o sa se indeparteze de biserica (sau se vor indrepta spre alte biserici)!

  De ce sa contribuie un Catolic, un Martor al lui Iehova, un Baptist, un Reformat ... la salariul unun preot Otrodox?
 • 0 (0 voturi)    
  Pt. Bogdan (Marţi, 20 noiembrie 2007, 11:16)

  Vetinari [anonim]

  N-am mai vazut asa o lipsa de consistenta si de coerenta de la comentariile lui Dorin, cu privire la obligativitatea predarii religiei in scoli, acum cateva luni.
  Cum poti spune ca peste 90% dintre romani sunt ortodoxi, atata timp cat la ultimul recensamant doamnele acelea amabile care mergeau din casa in casa nici nu vroiau sa auda de atei, asa ca ii treceau drept crestini la catastif?

  Ceea ce nu se vede nu inseamna ca nu exista... Nici tu nu-ti vezi prostia, dar te asigur ca o ai cu duiumul.

  Crestinismul indeamna la intelegere universala... JO - jidn@n on@n@nist? By the way, exista doar un n@ in on@nist. Baga si tu niste meditatii la dictare.

  Patriarhul are in subordine 18 milioane de romani? In SUBORDINE? E ca si cand ai spune ca esti in subordinea lui taicatu. E ca si cand ai spune ca Cristos a fost un soi de boier. Din partea mea poate sa fi fost, dar sunt convins ca nu si in viziunea ta, asa ca fii si tu mai atent la ce spui... de dragul consistentei.

  De ce toti crestinii tin sa se manifeste agresiv pe forumuri? A zis bine Romeo ca o sa inceapa astia sa dea cu satana in noi. E grav ca reactiile voastre au devenit previzibile, cu atat mai mult cu cat sunt intr-o vehementa contradictie cu ceea ce se chinuie oamenii aia sa va invete la biserica, pe salarii babane. In ultima instanta, reactiile voastre sunt o masura a insuccesului lor profesional.
  Nu inteleg insa cum se face ca ajung sa creasca salariile unor incapabili.
 • 0 (0 voturi)    
  Iar ai dat-o in bara Romica! (Marţi, 20 noiembrie 2007, 11:19)

  Bogdan_M [anonim]

  Romica,romica de ce vorbesti de lucruri despre care se pare
  ca nu ai putinta sa le intelegi.
  Inainte de venirea lui Hristos doar o mica parte din oameni
  puteau fi mantuiti(V.Testament).
  Dupa rastignire orice crestin se poate mantui,intelegi tu...(N.Testament.).

  Crestinatatea= credinta in Hristos,Fiul lui Dumnezeu

  Iar dupa cum bine a spus @42,Crestinismul se bazeaza pe legislatura Noului Testament.
  In Vechiul T oamenii intrand in pacatul capital in care se pare esti si tu aproape, mai erau oameni doar prin trup prin carne sufletul lor fiind negru si necurat ca intunecimea mortiii..
  De asta a fost rasa Sodoma si Gomora..

  Am mai spus de aer, de materie dak nu le vezi nu inseamna
  ca nu exista.

  Romica orice ai zice vezi tu despre crestinism nu poate fi decat neadevar caci Hristos e adevarul!

  Iar tu esti un biet amarat de scrivon,expresia intruchipata
  a omului nou de tip sovietic care in incapacitatea de a
  autorationa culege ce aude...
  Dak totul ar fi asa de simplu....

  Nu e suficient sa stii sa citesti Romica si o maimuta poate invata sa citeasca si tocmai aici vine diferenta dintre om si
  animal,omul spre deosebire de animal are puterea de a
  intelege.Dar ca sa intelegi mai trebuie sa stii cate ceva....

  Asta face si Tembelizorul,vine cu doua pasaje bine alese si dupa aia evitand a spune adevarul gaseste tot felul de explicatii aiurite menite ai indobitoci pe cei slabi cu duhul ca tine...
 • 0 (0 voturi)    
  @48 (Marţi, 20 noiembrie 2007, 11:23)

  x [anonim]

  Daca citesti cu atentie articolul vei vedea ca se refera la salarizarea tuturor cultelor religioase recunoscute oficial in romania. Prin urmare si preotii/episcopii/pastori catolici , reformati etc.. sunt remunerati in baza aceleiasi legi.
 • 0 (0 voturi)    
  biserica (Marţi, 20 noiembrie 2007, 12:05)

  lemn [anonim]

  Jo, Romeo si ceilalti (putini) de aceeasi parere: daca veti numara mesajele noastre si cele ale credinciosilor, va veti da seama ca est o lupta pierduta din start. Crestinismul din pacate va iesi castigator din orice confruntare de acest gen, pentru ca este sprijinit de ignoranti, si de cei care nu mai au alta speranta in viata decat biserica. Nu ii poti cere unui individ care chiar crede ca pamantul a fost facut in 7 zile, ca Maria a nascut un fiu desi era virgina, ca exista rai si iad ( de fapt iad exista, in spatiul carpato-danubiano-pontic), si alte povesti de acest gen. Trist e ca nu se va ajunge niciodata la un rezultat, tocmai vor sa introduca religia in scoli ( a se vedea acest post: http://www.tengura.ro/viewtopic.php?f=48&t=27). Dati-mi voi un exemplu in care ratiunea a primat asupra ignorantei si promit ca nu mai zic nimic :). Nu contest dreptul nimanui de a avea o religie, contest prozelitismul si indobitocirea prin orice mijloace. Eu nu cunosc atei care sa isi bata capul sa decrestinizeze, dar cunosc o gramada de crestini care lupta din rasputeri sa aduca cati mai multi sclavi religiei lor.
 • 0 (0 voturi)    
  pt@49 = Vetinari (Marţi, 20 noiembrie 2007, 12:12)

  x [anonim]

  Putem spune ca 90% dintre romani sunt ortodocsi pentru ca 90% din populatia Romaniei se boteaza/cununa in biserici ortodoxe si de asemenea sunt ingropati in cimitire ortodoxe.
  Tu de ex. unde ai fost botezat? Si ingropat unde o sa fi? Ori alegi sa fi pus intr-o urna de cenusa, ca orice ateu ce se respecta?
 • 0 (0 voturi)    
  Mare mizerie (Marţi, 20 noiembrie 2007, 12:35)

  Apostol Bologa [anonim]

  Eu aveam impresia ca a fi credincios (in orice religie) inseamna sa crezi in Dumnezeu (sau alte entitati echivalente in cazul altor culte) nu in servitorii Lui (preoti, popi, calugari, etc). Biserica Ortodoxa, Catolica, Protestanta si cam toate invart gramezi de bani pe care ii obtin foarte usor de la enoriasi (de la vanzarea de lumanari pana la taxe pentru serviciile prestate: botez, nunta, inmormantare). Asa ca nu cred ca mai era cazul sa fie platiti din bani publici. Eu nu am vazut preot care sa nu aiba din ce trai. Dar profesorii, invatatorii si educatorii sunt majoritatea vai de capul lor. Si in ciuda tuturor grevelor din invatamant nu s-au gasit bani pentru a le mari salariile. Dar pentru biserica (din cate stiu popii nu au facut nici o greva) se da aceasta marire de 25%. Numai in Romania se putea intampla asa ceva. As fi curios sa vad o declaratie de avere a IPS Daniel si a popilor in general. Ar fi fost de bun simt ca Biserica sa traiasca doar din propriile afaceri si din ceea ce iau de la enoriasi. Dar realitatea bate credinta! Am observat ca exista pentru preotime (cel putin pentru ortodocsi) o veneratie iesita din comun, de parca ar fi Dumnezeu pe pamant! Sunt niste oameni ca toti oamenii, cu bune si cu rele, cu pacate, cu vicii, cu sentimente de iubire si ura, cu dorinte de inavutire, de trai mai bun, etc. Cred ca marea masa de credinciosi ar trebui sa se concentreze mai mult pe Dumnezeu "din ceruri" pentru ca pana la urma El nu le cere nici bani, nici mariri de 25%, ci doar credinta!
 • 0 (0 voturi)    
  Re: X (Marţi, 20 noiembrie 2007, 13:04)

  Vetinari [anonim]

  Multumesc de intrebare :)
  Eu am fost constient si in deplinatatea facultatilor mele intelectuale atunci cand m-au botezat ai mei. Din nefericire, dupa ce am invatat sa nu mai fac pe mine am capatat prostul obicei de a gandi, si am ales sa ma indepartez de religie.
  Se cununa destui la biserica, nu zic ba, dar de multe ori de gura parintilor.
  Cand o fi sa mor, prietenii mei se vor ocupa sa doneze organele sanatoase celor care au nevoie de ele, iar ceea ce mai ramane va fi, asa cum ai anticipat, ars.
  Mai bine dau spaga la doctor sa ma decupeze frumos decat la popa sa-mi cante.
 • 0 (0 voturi)    
  80 de milione e putin... (Marţi, 20 noiembrie 2007, 13:05)

  Arbait [anonim]

  Nu am vazut pina acum popa sarac.
  Sunt lacomi si ahtiati dupa bani. Filantropii sau din astea... haha, astea-s glume bune. Nu vorbesc din auzite, ii cunosc foarte bine, cel putin pe catolici si ortodocsi.
  Un mic exemplu: in judetul Neamt li sa retrocedat zeci de mii de hectare de padure, ba chiar, impotriva legii, si un parc national, zimbraria de la Vinatori. Sunt putrezi de bogati, ce mai. Averea Mitropoliei Moldovei se ridica peste 2 MILIARDE EURO. Sunt stapini pe munti si ape. Manastirea Agapia a devenit stapina pe 40 de hectare intravilan in satul cu acelasi nume, ii scot pe oameni de pe paminturile lor si monahiile nu mai permit satenilor sa si inmorminteze mortii in cimitirul satului, care de acum este al lor. Nu aberez, o simpla cautare cu google si gasiti articolele de ziar cu aceste cazuri.
  Iar acum li se maresc salariile?!?!!?
  Ce nu pricep este de ce sar unii ca si muscatii de posterior daca pe mine unul ma deranjeaza CUMPLIT sa fie platiti din banii MEI.
 • 0 (0 voturi)    
  Dumnezeu e schimbator? (Marţi, 20 noiembrie 2007, 13:06)

  Romeo [anonim]

  Vasazica in Vechiul Testament Dumnezeu e un asasin ordinar, care indeamna fara mila la omorarea copiilor si a batranilor - dupa cum pasajele din Biblie indicate de mine o demonstreaza, iar in Noul Testament devinde brusc un mielusel neprihanit, care indeamna la iubire si pace intre oameni. Parca Isus zicea "Nu am venit sa aduc pacea, ci sabia." Ori voi, astia credinciosi, nu cititi Biblia?

  Pai cum vine treaba asta, Dumnezeu e schimbator? E labil psihic? Azi te omoara, maine te pupa? Dumnezeu nu trebuia sa fie mereu la fel? De ce s-a schimbat de la un Testament la altul? Simplu: pentru ca au fost scrise de oameni diferiti, cu conceptii diferite, in epoci diferite.

  Si chiar daca ar fi asa cum spuneti, daca Vechiul Testament ar fi rau si cel nou, bun... de ce se pastreaza si Vechiul Testament in Biblie? De ce nu e repudiat, aruncat la gunoi, cum au fost multe alte evenghelii de-a lungul timpului? De ce mai face parte din Biblie?

  Nici voi nu stiti ce vreti. E o varza totala in capul vostru, cu creierul spalat bine de tot.
 • 0 (0 voturi)    
  Re @55 = Vetinari (Marţi, 20 noiembrie 2007, 13:32)

  x [anonim]

  Ehei..pana o sa mori multe or sa se mai schimbe:
  1. Prietenii care acum s-ar ocupa de donarea organelor tale, atunci nu isi vor mai aminti de tine si tot pe mana unor rude o sa incapi. :)
  2. Pentru ca gandesti, sigur o sa evoluezi spiritual...s-ar putea ca peste ceva ani sa iti schimbi chiar punctul de vedere despre viata si Dumnezeu. Sunt destul de multe exemple ... (Nicu Steinhart). In general, greutatile si durerea, il intorc pe om la Dumnezeu.

  Daca tot iti place sa gandesti si sunt convins ca studiezi (nu te limitezi la tv ori ziare) incerca si niste scrieri teologice ortodoxe (pr. Staniloaie de ex.). Ai sa vezi ca biserica ortodoxa nu inseamna "o turma de babe ignorante care aprind lumaniri la biserica".
 • 0 (0 voturi)    
  Penibil si gretos (Marţi, 20 noiembrie 2007, 13:36)

  Stefan Marin [anonim]

  In fiecare sezon electoral, mai toate guvernele au facut prostii de genul asta. Sa ne amintim de episodul cu padurile din Moldova. Si de fodurile de la buget pentru catedrala neamului, de care avem atata nevoie noi, care am umplut demult tara de scoli, spitale si autostrazi.

  Este revoltator si absurd, dar m-am obisnuit cu tot rahatul asta. Daca va intrebati de ce un papitoi care NU PRODUCE NIMIC, ba chiar pune bete in roate evolutiei culturale a unui popor, merita o groaz de bani in plus si un medic rezident sau un profesor nu, exista o explicatie cat se poate de rationala: papitoiul stie ce sa faca pentru a aduce capital electoral acolo unde trebuie. Si pentru cateva mii de voturi, se trece cu vederea peste multe.Nu conteaza ca statul roman este definit ca laic si Constitutia tipa despre separatia intre stat si culte...

  Mi-e greata si rusine. Muriti, Taricenilor! Muriti, Bomboneilor! Muriti si cei din dreapta, si cei din stanga! Crapati, preafericitilor si preasfintitilor si ingropati-va in catedrale de miliarde! Sunteti toti niste Boci.

  In cativa ani o sa fug din tara asta de cacao si o sa uit de voi si de toata mizeria in care m-am balacit impreuna cu voi
 • 0 (0 voturi)    
  pt. "crestinii" fanatici (Marţi, 20 noiembrie 2007, 13:53)

  Zeit Geist [anonim]

  Crestinismul este adevarul! Si Islamismul, Budismul, Iudaismul, Hinduismul, Shintoismul etc sint adevarul!
  Daca sinteti atit de ecumenici pe cit predicati nu mai aruncati cu pietre in cei care au alta opinie/religie. In final, Credinta e diferita de Religie, adica a avea credinta nu e neaparat sa subscrii la o religie, iar o religie nu ar trebui sa fie un sistem Pay-Per-Pray.
  Problema e ca religia ar trebui sa fie mai mult legata de spiritualitate si nu de cele "lumesti".
  In momentul in care credinta practicata de o anumita religie trece prin stomacul chiar celor care ar trebui sa intermedieze contactul tau cu divinitatea, si nu prin spiritul lor, ce garantie mai ai ca rugaciunile tale nu vor face decit sa urmeze calea fiziologica obisnuita si nu vor ajunge acolo unde trebuie?
 • 0 (0 voturi)    
  Re 58 (Marţi, 20 noiembrie 2007, 13:55)

  Vetinari [anonim]

  Ma bucur sa vad un raspuns relativ decent. Pe de alta parte nu pot spune ca gust cum se cuvine micile hinturi apocaliptice din seria "Lasa ca asa gandesti tu acum, dar stiu eu ca o sa iti schimbi parerea si atunci imi vei da dreptate", cu toate ca sunt convins ca mi-au fost adresate fara rautate.

  De buna seama ca se nasc oameni valorosi atat intre credinciosi cat si intre atei. Dar a spune ca, gratie unui grup ales de oameni virtuosi biserica nu inseamna o turma de babe, ar avea valoare de adevar in aceeasi masura in care ar fi adevarat ca parlamentul nu este o adunatura de hoti, deoarece printre ei se afla si cativa mai rasariti.
 • 0 (0 voturi)    
  @57 = Romeo (Marţi, 20 noiembrie 2007, 14:04)

  x [anonim]

  Omule, nu imi cere sa iti pot explica Biblia intr-un post pe forum.
  Raspunsurile la intrebarile care le pui se obtin prin studiu individual si mila lui Dumnezeu.
  Faptul ca nu ai raspunsuri la unele neclaritati nu inseamna ca:
  "Dumnezeu este labil ori asasin" ci doar ca nu ai studiat indeajuns.
  Ti-am mai scris ca nu este de ajuns sa citesti un paragraf si apoi sa te lauzi ca ai citit Biblia.
  Ti-as putea raspunde ca tot Hristos a spus in gradina Ghetsimani: "Pavele, pune sabia la loc pentru ca cine scoate sabia, de sabie va muri".
  Biblia nu se citeste ca un ziar pentru ca vei ajunge la concluzii eronate de genul celor emise de tine.
  Vechiul testament a fost facut pentru omenii din vremea respectiva. Intre timp, oamenii au evoluat (in bine - in rau - nu stiu sa iti zic) dar din imensa lui iubire de oameni Hristos ne-a dat Noul Testament.
  Nu-i asa ca acum ai rade daca te-ai duce la biserica si ti-ar zice preotul sa te speli pe mani inainte sa mananci - asa cum e in legea veche?
  La Vechiul Testament nu se renunta pentru ca este o sursa importanta. De ex. cum sa renunti la Psalmii lui David??
  Cauta si afla singur raspunsurile. Inainte sa postezi da o cautare pe google si mai afli din raspunsuri inainte sa te produci in public.
  Hai ca m-am si evervat. Stau sa iti fac cateheza pe forum in loc sa muncesc.
 • 0 (0 voturi)    
  Dar despre asta? (Marţi, 20 noiembrie 2007, 14:10)

  Blackfire [anonim]

  Depasind discutia de baza, am si eu o mica-mare problema: cum este posibil si cum vad crestinii de pe acest forum situatia in care foarte multi preoti (nu toti dar, in niciun caz, putini) impun taxe substantiale pt nunti, botezuri, etc? Legal, nu este. E clar! Iar daca cineva poate crede ca asta e dorinta Domnului, cu siguranta, greseste. Oare nu dovedesc un paralelism fata de jobul pe care il au, fata de religie si, mai ales, fata de credinta, atunci cand solicita 10-15-20 milioane pt un botez? Vorbesc in cunostinta de cauza, sumele enuntate mai sus fiind REALE. Oare nu depasesc foarte multi preoti aria credintei, transormand biserica intr-un SRL? Oare nu s-a format o punte intre Biserica, ca si cladire / institutie, si incasarea de fonduri? Mai mult, banii intra direct in buzunarele preotilor, aidoma florareselor tiganci de pe marginea drumului. Fara taxe, bani cash. Nu pot sa nu observ, de asemenea, ca un calcul minim al activitatii mele denota faptul ca din start 35% (19% TVA, 16% impozit) ajung instant la stat. De ce nu procedeaza si preotii la fel? De ce nu intra in legalitate? Oare pt ca TAXELE PE CARE LE SOLICITA SUNT ILEGALE? Si inca o observatie: oare daca imaginea bisericii ca si formatoare de credinciosi n-ar fi atat de patata, nu credeti ca multi atei n-ar mai fi atei? Chiar credeti ca toata lumea isi poate pastra credinta in conditiile in care propria BISERICA este sinonima cu CORUPTIA? Tot respectul pt preotii fara burta, fara jeep si carora le pasa de aproapele lor. Numa bine!
 • 0 (0 voturi)    
  Discriminare si hotie (Marţi, 20 noiembrie 2007, 14:15)

  cineva [anonim]

  Tocmai am gasit in Legea Cultelor nr.489/2006 urmatoarele (Art. 10, alin. 5):
  "Nimeni nu poate fi constrans prin acte administrative sau prin alte metode sa contribuie la cheltuielile unui cult religios."

  Legea asta se contrazice singura: cultul nu ma poate obliga, dar statul DA? Pai asta nu e discriminare si hotie?
  Halal lege, d-lor parlamentari.
  Ma voi interesa la celelalte culte recunoscute, pentru a afla daca acestea primesc ajutor financiar din banii publici asa cum se afirma in Art. 10, alin. 4 al aceleiasi legi. Sunt 99.99% sigur ca acesti bani se indreapta exclusiv spre cultul majoritar.
 • 0 (0 voturi)    
  pt @61 = Vetinari (Marţi, 20 noiembrie 2007, 14:17)

  x [anonim]

  Nu am zis ca o sa iti schimbi parerea in sensul ca imi vei da dreptate. Am spus doar ca poate fi o evolutie posibila - ceea ce nu exlude si alte alternative.
  Poti fi sigur ca ti-am scris fara rautate.
  Referitor la "hinturile apocaliptice" o sa citez pe cineva (pr. Cleopa):
  "E bine ca omul sa aiba doua ziduri in viata, unul la stanga si unul la dreapta: iubirea de Dumnezeu si frica de moarte". Intre ele ar trebui sa evolueze omul si nu ar mai fi atatea rele in lume.
 • 0 (0 voturi)    
  rectificare post 62 (Marţi, 20 noiembrie 2007, 14:19)

  x [anonim]

  Scuze, era Petru si nu Pavel, of course.
 • 0 (0 voturi)    
  @63 = Blackfire (Marţi, 20 noiembrie 2007, 14:26)

  x [anonim]

  Hai sa iti raspund si tie omule. Daca citesti chiar in articolul de mai sus zice:
  "cheltuielile pentru intretinerea cultelor si desfasurarea activitatilor se vor acoperi, in primul rand, din veniturile proprii ale cultelor, create si administrate in conformitate cu statutele lor."
  Deci "TAXELE PE CARE LE SOLICITA NU SUNT ILEGALE".
  Pentru intretinerea locaselor de cult se primesc de la bugetul de stat 0 RON. Calculeaza care ar fi costurile cu intretinerea curenta (gaz, incalzire, apa, curatenie) si personal - salarii, amenajari si altele. Daca nu ai idee vezi cat e o intretinere la un apartament de 2 camere.
 • 0 (0 voturi)    
  Re: 65 x (Marţi, 20 noiembrie 2007, 14:36)

  Vetinarii [anonim]

  Este frumos ce citezi tu, la fel cum frumoase sunt si vorbele lui Ghandi. Dar din pacate, astfel de modele sunt usor de citat, greu de urmat.
  Oamenii au avut 2000 de ani la dispozitie sa puna in practica invataturile lui Isus. Daca n-au facut-o deloc, sau au facut-o fara succes, atunci cand tragi linie e greu sa nu ajungi la concluzia ca nu au fost niste invataturi care sa ni se potriveasca precum o manusa.
  Exista o serie de lucruri care, daca devin obicei, au un impact benefic asupra societatii - respectul, sportul, alimentatia sanatoasa, bucuria lucrului bine facut... iar ele nu tin de credinta intr-un dumnezeu.
 • 0 (0 voturi)    
  rautate gratuita (Marţi, 20 noiembrie 2007, 14:50)

  Anacronicus [anonim]

  Dar Dumnezeu e una si slujitorii Lui e alta. Preotii ( rabini, imami, etc ) sunt oameni, ca mine, ca tine si au propriile nevoi si defecte. Oricine poate sluji lui Dumnezeu daca vrea si contientizeaza. Pe de alta parte protestele si atitudinea impotriva nedreptatii, abuzurilor sunt normale - indiferent ca e vorba de preoti, parlamentari, potentati. Dar sa arunci cu noroi fara sa incerci sa intelegi, e cel putin rautate gratuita. Nu vedeti ca ne pierdem tocmai fiindca credem ca televizorul si calculatorul i-l pot inlocui pe Dumnezeu? Ca exemplu:multi oameni foarte luminati la minte, au fost sau au devenit si foarte credinciosi - fizicieni, doctori, arhitecti.
  In fata primejdiei sau greului unii stau si indura, unii fug iar altii lupta. Tu ce faci in cazul 'tarii de cacao'?
 • 0 (0 voturi)    
  PETITIE (Marţi, 20 noiembrie 2007, 14:51)

  Stefan M [anonim]

  Petitie "Impotriva risipirii banilor publici pe salariile clericilor. Pentru independenta economica a cultelor"

  Semnati si dati mai departe: http://www.petitiononline.com/petclro/petition.html
 • 0 (0 voturi)    
  rautate gratuita (Marţi, 20 noiembrie 2007, 15:28)

  Vetinari [anonim]

  Este complet irelevant faptul ca oameni "foarte luminati la minte" au devenit credinciosi. Ce vrei sa spui cu asta? Ce mesaj vrei sa transmiti?
  Ar fi normal sa adaugam faptul ca si oameni credinciosi au devenit necredinciosi. Dar nici macar astfel nu ar avea vreo relevanta.
  Ce fac eu pentru tara? In clipa asta imi pierd vremea incercand sa ii conving pe visatori sa gandeasca rational si cu bun simt.
  Chiar crezi sincer ca credinta poate salva tara asta? Daca da, oare cum ar fi normal sa se intample? Daca 51% dintre romani sunt pentru dumnezeu, atunci dumnezeu e ales presedinte si o sa fie bine? Pai uite ca cica sunt 80% (?) si tot nu e bine.
 • 0 (0 voturi)    
  pt. Vetinari (Marţi, 20 noiembrie 2007, 16:09)

  x [anonim]

  Gandirea rationala nu ti va raspunde la toate intrebarile.
  Iti pot da un exemplu: e imposibil ca prin gandire rationala (deductie logica, experimente etc..) sa tragi o concluzie asupra existentei ori non existentei lui Dumnezeu.
 • 0 (0 voturi)    
  Pt X (Miercuri, 21 noiembrie 2007, 13:06)

  Blackfire [anonim]

  Ma intristeaza ca vezi numai ce iti convine. Sincer, daca un preot ortodox ar oficia 1 sau 2 botezuri pe luna sau o singura nunta, as intelege (oarecum) sa solicite niste bani. Insa 10-15 milioane x mai multe nunti & botezuri inseamna multi bani, implicit, jeep si burta. De asemenea, esti rauvoitor atunci cand treci prea usor peste aspectul LEGAL. Popii nu dau chitante. Punct! Oare chiar nu trebuie sa se supuna niciunui control fiscal? Pt ca sumele vehiculate sunt importante. Mai mult, trecand peste legalitate, stiu persoane care au facut eforturi uriase pt puterea lor financiara ca sa achite costul botezului copilului lor (aici nu intra in discutie masa si petrecerea ce a urmat); oare chiar e nevoie sa-mi botez copilul in alta religie, gratuit, doar pt ca preotul arondat zonei in care locuiesc e atat de nesimtit incat sa ceara o groaza de bani pt ceea ce Sf. Ioan a facut moca? In incheiere, mai ales in calitate de aparator al crestinatatii, ar fi mai corect sa vezi si partile mai putin bune care exista in biserica ortodoxa. Oare esti atat de convins ca nu exista coruptie in seminariile teologice? Ca tinerii preoti nu-s deja compromisi atunci cand ajung sa poarte sutana? Mai ieri a fost arestat un absolvent de teologie din targoviste care urma sa obtina parohie si care a falsificat si plasat 24 de bancnote de 100 lei. Unii ante-vorbitori discutau despre imbecilitatea tipica a suporterului crestin. Astept un raspuns sincer, obiectiv, mai putin emotional care sa aiba in vedere realitatea si care sa nu portretizeze cele afirmate de contestatarii echitabilitatii celor mentionate in acest articol. Numa bine!

Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by