De la 1 ianuarie 2005, consumatorii de gaze naturale vor plati si un abonament, pe langa plata propriu-zisa a cantitatii de gaze consumate, dupa cum se arata intr-un comunicat al Ministerului Economiei si Comertului (MEC).

Practic, si in cazul facturii de gaz, consumatorii vor plati la fel cum platesc factura de energie electrica, in care este inclusa, pe langa cantitatea de energie consumata, si un abonament zilnic. "Va fi introdus abonamentul lunar, pe care fiecare categorie de consumatori va trebui sa-l plateasca, la aceasta adaugandu-se si o componenta variabila, in functie de cantitatea consumata.

Ambele vor fi stabilite de Autoritatea de Reglementare in domeniul Gazelor Naturale (ANRGN)", dupa cum se arata in comunicatul MEC.

Pentru populatie va exista un singur tip de abonament, pentru ca diferentele de consum pentru clientii casnici nu sunt semnificative. MEC spune ca noul sistem de formare a preturilor si tarifelor este imperios necesar si face parte din strategia autoritatilor in acest domeniu pana la integrarea in UE.

Castig de 1,6 milioane de euro

Presedintele ANRGN, Dan Pantilie, ne-a declarat ieri ca nu s-a stabilit inca valoarea exacta a abonamentului pentru populatie, dar ca el va fi, cel mai probabil, intre unu si doi euro pentru fiecare abonat.

"Nu am inca un pret exact. El va fi aflat in decembrie, cand vor fi depuse fundamentarile de costuri ale operatorilor. Abonamentul va trebui sa acopere costurile fixe ale operatorilor si va fi platit indiferent de consum", a spus Pantilie.

Potrivit datelor de la sfarsitul anului trecut, in Romania sunt circa 800.000 de consumatori casnici de gaze naturale, la care se mai adauga alti 28.000 de consumatori agenti economici. Daca luam in calcul doar cei doi euro pe care ii va plati in plus populatia, rezulta ca societatile din sectorul gazului vor catiga 1,6 milioane de euro. La acesti 80.

000 de lei pe luna se vor adauga si scumpirile trimestriale ale gazului, cu 5%, si 2%, cu cat se estimeaza ca vor creste tarifele dupa privatizarea celor doua distributii de gaze, Distrigaz Nord si Distrigaz Sud.