Am primit toata vara la redactie comunicate din partea televiziunii publice in legatura cu audientele mari inregistrate prin transmiterea unor competitii sportive gen EURO 2004 sau Olimpiada de la Atena. Nimic rau. E bine sa fim informati. Numai ca o astfel de umflare in pene cu astfel de audiente mi se pare sterila. Singurul merit al TVR este acela de a fi preluat aceste competitii.

Si inca nu e lamurit daca au facut bine sau rau pina nu spun cit au cheltuit pe achizitionarea acestor programe si cit au avut de cistigat de pe urma transmiterii lor.

Olimpiada de la Sydney a fost un dezastru pentru marile televiziuni din lume. Cea de la Atena sta mai bine din acest punct de vedere. Despre NBC (o companie privata) se stie ca a cumparat drepturile cu aproximativ 700 de milioane si ca a vindut publicitate de aproape un miliard de dolari. O afacere buna.

Despre TVR nu se stie nimic. Pentru ca nu spune nimic despre banii cheltuiti pentru Campionatul European sau pentru Olimpiada. Legea obliga postul public sa spuna aceste sume, insa Nicolau si ai sai se ascund tot timpul dupa clauzele de confidentialitate. Tot discursul lor are un aer desuet-propagandistic: romanul trebuie sa vada aceste spectacole, si TVR face totul pentru romani.

In schimb, romanul habar n-are daca banii pe care ii da pentru taxa radio-tv au fost investiti cu cap. Daca s-a vindut publicitatea necesara pentru a acoperi cheltuielile macar in mare parte.

Politica TVR-ului in ce priveste publicitatea in timpul Olimpiadei a fost oricum sanctionata o data (joia trecuta) de CNA - pentru ca e haotica, pentru ca mai aveau putin si bagau spoturi si intre decolare si coborire la sariturile gimnastilor.

Sa fie un semn de disperare? Asa ca intrebarea deschisa (ne-am saturat, eu si colegii mei, sa redactam cereri inutile in baza Legii 544/2002) este una simpla: “Tovarasi, cit ati cistigat/pierdut de pe urma transmisiilor EURO 2004 si Olimpiada 2004?”...