Ce discuta intre ei liderii PSD la sedintele de partid? Ce e dincolo de comunicatele oficiale si de pozitiile exprimate public de Adrian Nastase? Cum gindesc, in intimitatea intilnirilor de la partid, lideri ca Nicolae Vacaroiu, Florin Georgescu, Vasile Dancu sau Valer Dorneanu? Ce pun la cale, cind se intilnesc la sedintele Biroului Executiv sau la reuniunile Delegatiei Permanente (in format mai

restrins)? Pentru prima data, stenogramele unor astfel de sedinte de partid sint facute publice. Pe site-ul www.istorie.info au aparut o serie de transcrieri ale discutiilor care ar fi avut loc la virful PSD in 2003, in perioada de dinainte si de dupa referendum. E greu de verificat in ce masura transcrierile sint autentice sau daca ele respecta cu acuratete presupusele dialoguri.

Desi PSD a negat oficial faptul ca stenogramele ar fi reale si le-a calificat drept “atacuri murdare”, instrumentate de PNL-PD, mai multi lideri ai partidului au confirmat, neoficial, pentru “Evenimentul zilei”, numeroase pasaje-cheie prezentate in stenograme. Puse cap la cap, aceste confirmari dau, intr-o buna masura, autenticitate documentelor postate pe Internet.

In plus, unul dintre fostii lideri PSD, trecut intre timp la Alianta, confirma ca stenogramele sint autentice, la una dintre discutii fiind prezent in persoana. Un alt element care intareste credibilitatea transcrierilor il reprezinta numeroasele evenimente politice si sociale care au avut loc in realitate, legaturile de cauzalitate fiind evidente.

Nu in ultimul rind, o posibila tentativa de a simula dialoguri de o asemenea complexitate ar necesita condeiul unui Machiavelli.

Fragmente din stenograma sedintei Delegatiei Permanente a Partidului Social Democrat - 20 octombrie 2003:

Anania luat la ochi

Ion Solcanu: Numai doua lucruri. Primul. As vrea sa subliniez rolul foarte mare al bisericii in referendum. Ne-a ajutat. Cel putin la Iasi, ce au facut Mitropolitul Daniel si Patriarhul Greciei in timpul slujbei, in fata a zeci si zeci de mii de oameni, este impresionant. Iar ieri am (n.r.

- avut) o sfintire de biserica de o ora si jumatate cu domnul presedinte Valer Dorneanu, iarasi, mitropolitul a facut un apel. S-a comportat extraordinar si cred ca este bine sa gasiti dv. timpul potrivit sa le multumiti individual.

Adrian Nastase: Singurul care a refuzat a fost Bartolomeu Anania, si e important sa stim lucrul acesta... Am vorbit cu dinsul la telefon si mi-a spus ca nu poate sa iasa public pentru ca Funar i-a dat 26 de terenuri in Cluj...

A.N.: Intr-adevar, biserica ne-a ajutat extraordinar.

I.S.: Insist, poate le dati un telefon dv. Ar fi extraordinar de important. Un telefon este mai... Scrisoarea ramine si... (...)

Asfalt electoral

Nicolae Vacaroiu: (...) Dupa parerea mea, rezultatul este excelent si noi trebuie sa insistam pe 60%, chiar o performanta, dupa parerea mea. A doua problema este legata de perioada care urmeaza. Domnule presedinte, stimati colegi, trebuie sa punem citeva lucruri pe hirtie, pe care le-am gindit, dar sa le punem in aplicare. S-au dat sarcini, s-a spus da. Eu repet ce am mai spus.

Domnule presedinte, daca luam 700-800 de milioane imprumuturi si ne apucam si deschidem santiere in toata tara, pe drumuri judetene, nu avem nici o problema, cistigam alegerile, la sate cel putin peste 80%. Ca nu are el ce minca, dar daca ii faci drumul in fata curtii si el nu trebuie sa mai mearga prin noroi, ala este fericit.

Aici, rugamintea este poate gasim totusi o formula si sa demaram la inceputul anului. Cu pensiile pentru agricultori dv. ati spus dublam pensiile. Hai sa vedem, putem sa o facem. Daca putem sa mergem pe formula asta de la intii...

Mihai Tanasescu: Este prins in bugetul pe anul viitor.

N.V.: Stiu ca este prinsa. Repet, apropo ca e prinsa ca si cu cele doua milioane pentru hectar. Noi, daca depuneam banii de acum doua-trei saptamini, milionul ala la cota parte, cum sa va spun, altfel ne duceam peste ei, eram boieri.

Ilie Sirbu: S-a dat o parte din bani.

N.V. Da, dar ati dat la citeva judete, la mine nu ati dat nici un leu, nu te supara. Hai sa fim sinceri, s-a fortat pe citeva judete unde s-a dat milionul asta. Sint niste lucruri pe care ar trebui sa le urmarim pe un grafic si sa le respectam.

A.N. Eu cred ca... Practic, noi am avut... ne-am angajat cumva cu foarte multe lucruri extravagante....

Dosarele opozitiei

N.V.: Domnule presedinte, trebuie sa gasim o formula de a scoate PSD din aceasta imagine creata - singurul partid corupt. Nu vreau sa va suparati, dar toate organele noastre de control nu scot decit pesedisti. Repet, am discutat cu Blanculescu. Domnule, eu sint de acord cu tine.

La o conferinta de presa, daca esti cu cinci de la PRM, daca esti cu patru de la PD, cu doi de la PNL si ai prins un pesedist, dar repet, la noi, in fiecare saptamina, conferintele de presa sint numai cum sa mai gaseasca doi-trei pesedisti sa ii scoata in fata. Domnule presedinte, ne costa ca imagine enorm, nu va imaginati, enorm ne costa toata aceasta situatie.

Afara de atacurile care mai provin din rindurile lor, dar au mai scazut ca intensitate, dar inca se pastreaza. Se platesc polite de o parte si de alta si costurile sint extrem de mari. Asta este marea rugaminte. Va dau un exemplu. Incepind de saptamina viitoare, va fi o activitate intensa, nu stiu de ce, pe ARO, privatizarea. Totusi, daca nu s-a facut ca lumea privatizarea...

Nu il cunosc nici pe ala, pe brazilianul ala, dar de-abia am incheiat privatizarea, s-a creat o imagine in Cimpulung, cind m-am dus acolo, domnule, inteleg ca vine o echipa de control, se lichideaza fabrica. De ce trebuie sa mai lansam asta?

A.N.: Noi am lansat asta?

N.V.: A fost. Intr-adevar, a aparut un articol cu o declaratie a lui Blanculescu ca va incepe controlul la firma ARO, scris mare.

A.N.: Nu, ce se intimpla...

N.V. Putea sa-l faca, domnule presedinte, dar nu sa declare.

A.N.: Ce se intimpla? Au si facut o sesizare la PNA si nu mai stiu unde cei de la... si la Autoritate, Ionel mi-a spus ca ii este teama sa tina chestia asta ca il intreaba tot timpul daca a demarat actiunea.

N.V.: Domnule presedinte, de acord, nu stiu daca ma intelegeti. Se duce peste ei, controleaza, dar nu tinem capul de afis.

A.N.: Dar a facut-o, el nu stia, ca era sedinta de guvern?

N.V.: Adica, rugamintea este mai multa grija. Va dau un exemplu, uitati-va la Flutur ala, dupa patru dosare penale, nimeni nu se leaga de el. Bine, privatizarea... si sint multe. Haideti sa mai scoatem vreo trei-patru, le mai dam in cap la penelisti, la pedisti. Cu Basescu, toata lumea a lansat-o, un vax a iesit. Dupa patru-cinci luni de zile, nimeni nu mai pomeneste, cu flota, fara flota. (...)

Iarasi asfalt electoral

Florin Georgescu: (...) Si atunci vin cu propunerea cealalta, si anume sustine ce spunea si domnul Solcanu, sa hotarim sa canalizam si sa ierarhizam prioritatile si cum spuneati dv.

sa canalizam banii aia putini pe care ii vom avea, pentru ca Mihai merge iar la Washington, iara o sa vina aia, iar sa negociem, americanii nu vor sa mai facem acord cu Fondul, pentru ca vor sa ne ajute mai mult, dar Uniunea Europeana vrea sa facem acord, ca altfel nu ne da statut de economie functionala de piata, ca ei nu sint in stare sa vada evolutiile macroeconomice, se bazeaza numai pe aia

si pina la urma ramine ca europenii, ca, domnule, dati-le o linie directoare la romanii astia, ca pe urma iar fac cine stie ce derapaj, Doamne fereste, si atunci vom face acord. Nu vor fi bani multi. Si atunci ierarhizam prioritatile intre a face autostrada care se vede peste opt ani si a incepe drumuri judetene.

Ar insemna ca pentru autostrada tragem banii in 2005, dar incepem program de drumuri judetene, ca autostrada tine de altele, dar daca nu, incap si una si alta, dar, oricum, sa facem ceva care sa se perceapa mai rapid. (....)

Cum dirijeaza Florin Georgescu dosarele Curtii de Conturi

F.G.: (...) Sa venim cu niste cazuri concrete si acestea sint institutiile pe care le conducem noi, le conduc si alti colegi de-ai nostri, iar, pe de alta parte, fac apel la dv.

sa atrageti atentia domnului Saguna, care nu mai asculta si de mine in numele partidului si sa mai inceteze cu toate dosarele si toate constatarile, numai eu stiu cite telefoane dau pe sub el, pe acolo, sa terminam cu baietii astia rai, ca daca s-ar duce sa verifice exercitiul financiar al anului 2002, el verifica pe domnul Mitrea, pe domnul cutare si mi-i gaseste vinovati si numai eu stiu cum

fac pe acolo ca sa nu ajung la dv. si sa fie liniste si pace.

Mai ales, domnule presedinte, ca de miine - retineti, de miine - pentru ca noi avem ce avem sus acolo, consilieri de conturi, dar de miine pleaca toate dosarele de la instanta Curtii de Conturi la instantele ordinare, asa incit daca se apuca un nebun, nu stiu, cind or pleca, daca se apuca un nebun de inspector sa scrie ceva acolo ca nu este bine ghidat, dosarul ala nu va mai ramine la Curte,

unde mai dadeam si eu telefoane sa se inchida cum trebuie, ca nu intotdeauna aia stiu ce sa scrie si se duce la Judecatoria Zimnicea alaturi de divorturi si de furturi de gaini si imediat se duce la presa. Domnul acesta sa mearga sa le spuna la aia sa scrie pe hirtie, discuta cu ministrii si dupa aia sa plece, nu sa-i trinteasca, ca asa fac.

Trinteste la usa ministrului, ala nu mai vrea, nu are timp si zice bai, sa ne scrii si se poarta discutii prin scrisori care sint publice si acolo sint PRM-isti multi dedesubt, liberali au ramas, au ramas oameni din PD si vom avea probleme. Ca sa nu fie asa, el sa mai discute si cu noi si sa fie mai constructiv. Nu este ca o reclamatie, este o recomandare prieteneasca.

Si sa se mai uite si prin exercitiile din spate, cind verifica 2002, sa zica in 2002 e bine, dar uite ca in 1999 avem o problema si s-o scoatem si pe aia, ca poate sa o scoata, legea ii da voie. Multumesc.

Rodica Stanoiu: (...) In legatura cu ce s-a spus aici cu coruptia, si eu sint de acord cu colegii nostri, noi am capatat un fel de complex in aceasta treaba, ca sa aratam ca facem ceva si ne uitam numai la oamenii nostri. De altfel, este si un semn pentru cei din teritoriu. Eu as zice ca cel putin din limbajul nostru cuvintul baronii trebuie sa dispara. Trebuie categoric sa dispara.

Macar noi sa nu mai folosim acest cuvint.

A.N.: Rodica, ceea ce spui tu o sa transmit la Ministerul Justitiei.

R.S.: Da, va multumesc. Si trei, cu dosarele respective, cu trei explicatii pe care trebuie sa le dau. Stiti bine ca eu, de nenumarate ori, in legatura cu Basescu am intrebat chiar si in sedinte mari cind dam verde pentru Basescu. S-a dat tirziu dosarul lui, acuma. Cu celelalte este o alta treaba pe care eu am spus-o in surdina colegilor. Acum este momentul sa o spun tare.

Sint doua-trei care vin tari si importante, dar vreau sa va spun ca in aproape toate, mi s-a spus, dam si de oameni de aici. Sint dosare extrem de complicate si atunci le-am lasat in stand-by ca sa vedem cum le lucram. Ceea ce este va spun eu este de meditat, nu este de...

Valer Dorneanu: “Toate ziarele astea pe care le tinem... poate atunci vor veni si ne-or ajuta”

Stenograma sedintei Delegatiei Permanente a Partidului Social Democrat Bucuresti, sediul central PSD, 29 septembrie 2003 (are loc dupa lansarea Aliantei PNL-PD, pe care PSD a incercat sa o contracareze cu o mare reuniune de partid, cu participarea lui Ion Iliescu, pe tema dezbaterii Constitutiei)

Serban Mihailescu: Acuma eu va spun sincer, fata de eforturile pe care le-am facut, in final, pe televiziuni nu a fost bine, ca sa fie clar. Atrag atentia, adica nu am stiut si sint citeva chestiuni care sint legate numai de comunicare. Adrian Sirbu (patronul PRO TV - n.r.) isi schimba echipa sau cineva de la Adrian Sirbu schimba echipa pe acelasi scenariu.

Asa am patit cu SAPARD, asa am patit si cu asta, deci nu a contat. Nu-l trimite pe Velciu, nu conteaza ce facem noi acolo, ei se duc, este una inalta, asa, lunga.

Adrian Nastase: Tot aia. Camelia...

S.M.: Pentru mine e urita fata de Tia. Este a nu stiu cita oara cind la actiunile noastre...

A.N.: Este foarte adevarat.

S.M.: Sta numai in spate si face cravate, ca sa fie clar, iar eu va rog frumos, sa-mi mai aduca aminte si Dorina (Dorina Mihailescu - consilier pe probleme de comunicare la cabinetul lui Adrian Nastase). Aici trebuie sa folosim metoda care a mers foarte bine cu Antena. Inainte de emisiune, rugaminte si vorbit, pentru ca Adrian (Nastase - n.r.) are...

in fiecare zi imi cere cite ceva din varii motive, dar eu nu am avut aceasta pricepere ca sa-i spun, bai, n-o mai trimite pe aia, trimite-l pe Velciu. A doua chestiune care a fost, dupa parerea mea, in neregula a fost Televiziunea Nationala. La telejurnal a fost prost, au avut declaratii numai de la aia doi (Traian Basescu si Teodor Stolojan - n.r.). Ori vorbim, ori nu vorbim.

Mult mai buna a fost chestia cu Stelian Tanase. Aia a fost... le-a bagat pumnul in gura, le-a dat pareri, a fost cea mai buna abordare, in afara de Realitatea, a fost la Televiziunea 1... Altele au dat neglijent. Antena nu mi s-a parut nici rau, nici bine, chiar a fost... dar PRO TV a dat prost si cu TVR.

Noi trebuie sa ne pregatim in continuare, adica cum faceam inainte, trebuie sa stam tot timpul sa ii cautam cu telefoanele... ca altfel patim...

A.N.: Eu am vorbit cu Dancu si mi-a spus ca pentru televiziuni - si cu Dan Matei - mi-a spus ca totul e in ordine.

Rodica Stanoiu: Noi ce-am urmarit? Am urmarit ca in... a fost singurul nostru discurs ca nu sint singuri peste tot. Asta s-a obtinut. Intii efectul s-a redus cel putin la jumatate. Ca nu a fost foarte bine, aici sint de acord cu Serban. Nu ca nu a fost bine, adica ce am urmarit ca sa le taiem si nu sa acapareze scena, asta s-a reusit din plin. Doi, ca...

oamenilor nostri si vedem si putem sa luam deja niste masuri am vazut. Sigur ca pe ce s-a spus, comentariile mediatice, nu au fost ca la Antena, ca se poate lucra mai bine. Poate ca si asta este bine ca am vazut, iata, din nou trei lucruri-patru pe care trebuie sa le legam de televiziune, dar in mare mie mi se pare ca totusi ce am vrut sa facem am reusit.

A.N.: Ioane

Ioan Solcanu: Ideea ca ce am reusit in mare parte, ce am dorit s-a reusit in mare parte, asta este foarte adevarat, dar daca analizam segmentul televiziune pe care l-am urmarit aseara, pentru ca m-am dus la hotel si asta am facut tot timpul, va pot spune in felul urmator: La buletinul de stiri am cronometrat special.

S-a dat la cel de noapte, la noi 30 de secunde, despre Alianta Dreptate si Adevar au dat 2 minute si jumatate. La noi numai atita a fost, in rest, doua minute si jumatate.

A.N.: La TVR ai discutat? (...)

Dorina Mihailescu: Una dintre cele mai bune strategii pe care noi le putem adopta pentru a contracara ceea ce face de regula recordul este aceea de a... Ca dv., in calitate de lider al partidului, printr-o... Asta presupune un anumit tip de organizare si presupune efortul de a fi prezent la ora 19.00, 19.10 sau 19.15 si pentru ca... de facut comentarii acide, iar...

se vor confrunta strict cu lucrurile. Din cauza asta cred ca una dintre cele mai bune strategii este asta... si nu lansarea...

A.N.: Dorina, depinde de situatie. Ieri, noi am avut un mesaj direct, decit unul strict neutru cu Constitutia. Ce sa mergi pe Constitutie? Este foarte greu sa mergi in direct ca sa comentezi crearea Aliantei PNL-PD, ca asta era si nu cred ca avea rost. Aici trebuia facut, trebuia construit... lucrurile pe care le poate spune un jurnalist sau un tip politic din zona respectiva.

Miron Mitrea: Dan Pavel a fost bun la...

A.M.: Dan Pavel, foarte bun. Da, foarte bun.

(...)

“Sa rezolvati dosarele de la procuratura, doamna ministru”

Florin Georgescu: Apropo de ce spunea Serban, la PRO TV vad ca se pregateste din nou Calinescu sa-si reia Chestiunea Zilei in vreo trei zile. Sa vedem ce tip de emisiune. Daca iarasi incepe sa ne imbrace si sa ne... Basescu acolo nu e in regula, doar n-o sa zica din cinci zile despre opozitie, o sa zica 80 la suta despre noi, despre dv. si dl. Iliescu si 10 la suta despre ea.

Si atunci baiatul asta sa faca o emisiune de divertisment, altceva, dar nu cu chestii din astea.

(...)

Octav Cozmanca: Mi se pare nefiresc ca din nou sa constatam ca multe informatii pe care le discutam, materiale pe care le discutam in Delegatia Permanenta ajung imediat in presa (stenograma citata de “Adevarul” - n.r.).

Eu cred ca de data asta nu mai e vorba despre scurgeri de informatii, de simple neglijente, eu cred ca sint mai mult si daca nu de tradari, dar oricum inceput de tradari si mici tradari. Eu pot afirma cuvintul asta. (...)Trebuie sa verificam. Pina la urma, trebuie sa gasim pe cine se ocupa cu aceste lucruri in Delegatia Permanenta.

(...)

R.S.: Eu cred ca ar fi foarte bine, chiar si pentru teritoriu, cind mergem, sa facem un apel la memorie, la guvernarea lor. Am uitat o multime de lucruri din perioada aia. Trebuie sa rasfoim chiar si presa si evenimentele din vremea aia. Trebuie facute asa, doua pagini pentru fiecare dintre ele.

A.N.: Eu am cerut, cred ca exista deja, Dorina...

F.G.: Sa rezolvati dosarele de la procuratura, doamna ministru.

R.S.: Aia e altceva.

F.G.: Le luam de acolo ca...

R.S.: Ala e un domeniu, o sa aveti in doua-trei saptamini stiri destul de importante pe zona aia, nu mai discutam. Miine ma vad in ziare daca spun asa ceva. Bun. Eu vorbesc de politic, de atacat politic in teritoriu si stim toate aceste chestiuni. A doua chestiune. Vreau sa va amintesc, sa vedeti cum functioneaza lucrurile apropos de scurgerile de informatii.

Va aduceti aminte, la un moment dat, v-am spus ca va apare o carte oribila. A aparut, dar nu are nici un fel de importanta, a unui oarecare Pavelescu, despre statul de drept si justitia in Romania si care este incurajat de cineva de la noi (prieten cu Cozmin Gusa - n.r.). Nu mai e la noi acum. Sigur ca v-am spus si dvs., sigur am intrebat si pe persoana respectiva.

A, nici nu-l cunosc, nici nu stiu. Cine e la dreapta lui acum? Pavelescu.

(...)

Sponsorizari si reclame pentru presa de la PSD

Valer Dorneanu: Apropos de stradania televiziunilor, incepind cu televiziunea nationala si a celorlalte si a presei, eu tot ma intreb de ce noi continuam sa sprijinim in diverse modalitati institutii de presa cu foarte mare audienta cu facilitatile vechi, cu sponsorizari, cu reclame, iar ceea ce primim noi sint cel mult vagi scutiri individuale. In rest, dvs.

, presedintele, partidul, guvernul s-au lasat... Parlamentul, cred, nu mai conteaza, ca in capul lui se sparg toate. Sintem tinte si la televiziunea nationala, si la toate ziarele pe care noi le sprijinim. Nu cred ca tot trebuie sa ne intrebam retoric despre aceste lucruri si sa vedem totusi ce trebuie facut.

Eu nu zic ca trebuie sa revedem ordonanta aceea cu facilitatile, ar fi o greseala, dar macar sa le aducem aminte baietilor astia din cind in cind de existenta ei.

Repet, ma gindeam la un moment dat asa, in naivitatea mea, probabil cind o incepe campania electorala, toate ziarele astea pe care le tinem asa serios sa existe, sa aiba audienta si sa prospere, poate atunci vor veni si ne-or ajuta, dar pina atunci ne toaca atit de solid incit nu stiu daca ne mai revenim in campania electorala cu sprijinul lor consistent.

(...)

V.D.: Eu nu am spus totul despre televiziunea nationala, totusi. Si presedintele si cei de la stiri si cei de la TVR International sint absolut impotriva noastra. Eu vad emisiunile de la TVR International vara (...). Este inadmisibil. Si ne urmaresc efectiv asa, cu binoclul si in camere, si guvernul si va spun, uneori cu subtilitate, uneori...

Cred ca ar trebui sa ne gindim la ceva cu privire si la presedinte si la cei de la stiri.

Daca noi tot asteptam...

A.N.: Nu, cred ca noi gresim sub un alt aspect. Eu am vazut in Germania si va mai spun o data. Evenimentul lor a fost angajat pentru mediatizare de o firma, care a avut exclusivitate. Nu stiu, Enoiu sau nu stiu cine. Firma asta de publicitate vinde dupa aceea informatia la televiziuni, la radiouri si in alte parti. Este dreptul la imagine pe care il are un partid.

(...)

Adrian Nastase are solutii pentru controlul presei

A.N.: Eu am avut, de exemplu, ieri doi tipi care stateau in fata si urmareau cind ridicam paharul cu apa, cind am scos servieta.

F.G.: Au stat tot timpul in fata dvs.

A.N.: Da, i-ai vazut. Eu nu inteleg de ce trebuie sa admitem aceste lucruri, de ce trebuie sa stea in sala fotografi din astia paparazzi, care sint... Asta ar insemna insa sa avem oameni care sa spuna pe caseta respectiva, de la secunda cutare la secunda cutare si asta dam, este singura imagine pe care o dam, si o dam si aici, o dam si acolo, o dam si dincolo, deci control.

Cineva insa care se ocupa sa stea in studiouri, sa lucreze cu ei. Noi putem sa controlam aceste lucruri, dar, in mod evident, este vorba de munca si pentru ca nu vrem sa muncim, atunci ii lasam pe ei...

(...)

A.N.: Avem nevoie de zece oameni, fiecare sa discute cu cite o televiziune, 7 sa discute cu cite un ziar. Asta este complicat si de asta cine se ocupa la noi de lucrurile astea? Unul scrie desene, altul face desene, altul face diagrame, altul pune pe pereti, este vorba de munca aia de saiba. (...

) Dar noi am lasat Televiziunea Romana sa preia ce a vrut ea, noi nu i-am spus vrem mesajul asta, nu am spus la PRO TV: vrem mesajul asta. Cineva care sa stea la pupitru sa vada tot ce s-a intimplat si sa spuna, domnule, noi vrem sa apara pe televiziune mesajul asta, vrem imaginea asta. La Televiziunea Romana a aparut Octav Cozmanca din spate filmat de trei ori. (...

) Dar pentru asta trebuie sa avem noi un om care sa stabileasca mesajul pe care il vrem. Ca noi discutam dupa aceea ca nu a fost bun mesajul, dar Vasile Dancu s-a dus pe nu stiu unde, ala s-a dus pe nu stiu unde. (...

) Bun, si munca cine o face, care sint mesajele, cine stabileste, domnule, la conferinta asta de presa ce spunem la radio, inainte cu o saptamina, inainte cu trei zile, inainte cu doua zile? Asta este, cred, datoria noastra sa facem...

Daca nu avem noi oamenii respectivi, sa ii angajam, sa punem aici intr-adevar 20 de oameni care sa stea sa lucreze numai pe imagine, ca guvernul, substanta, facem ce putem acolo, iar aici activistii de partid sint in blok-starturi, dar avem o problema de imagine pe care ar trebui sa o gestionam la modul profesional. Or, noi, deocamdata, facem numai niste lucruri...

Noi inregistram cind ne da cineva cu pumnul in cap. Este ceea ce se intimpla la box, instalatia aia care numara pumnii si bun, stim ca sint 1.000 sau sint 150, dar, dincolo de asta, strategia de reactie nu o avem bine pusa la punct.

O.C.: Ce ati spus este destul de practic. Noi ori nu vorbim cu nimeni, ori vorbim numai cu aia mici care vin acolo de pe la televiziuni si nu ii bagam in seama pe sefi si probabil ca ar trebui sa vorbim si cu sefii, si cu aia mici. Pina la urma, cam asta este situatia, dar trebuie sa fim foarte corecti si cinstiti. Vorbesti cu Adrian Sirbu, trebuie sa vorbesti si cu aia care sint acolo.

Vorbesti cu Sirbu de la TVR, trebuie sa vorbesti si cu cea care este de la televiziune. Altfel nu se poate. Si asta vroia sa spuna Serban.

Bani de la PSD pentru presa

A.N.: Asta a spus el adineauri... singura televiziune care ajunge acolo o data cu noi sa-si faca selectia si sa-si faca ea filmele. Nu este in ordine. Chiar daca este foarte bine intentionata, ea nu stie ce vrem noi. Asta este problema. Ea este, dupa parerea mea, fata asta, Ghiurco, foarte bine intentionata. Ce anume?

Dorina Mihailescu: Nu se intelege... Jumatate dintre ei (jurnalisti - n.r.) sint anti-PSD. Nu poti sa-i determini... Asa se intimpla cu... Dar daca noi am avea o echipa foarte bine asezata si... Sa stim foarte clar ce bani, ce ne cer, nu trebuie sa asteptam noi ca altii sa ne faca jobul... decit corpul politic in sine care este interesat. Imi cer scuze, evaluezi...

Cu exceptia lui Gherasim, care a aratat asa, pe ici, pe colo, cu Basescu...

A.N.: Alea au costat.

(...)

A.N.: Chiar Televiziunea Publica Nationala a aratat astazi un caz de persoana care a murit din cauza ca sistemul nostru sanitar este la pamint. Aici practic ar trebui intervenit. Cum a fost in perioada anterioara, ce s-a intimplat acum, cit s-a dat la sanatate, ce s-a intimplat in ultimele saptamini, deci ar trebui un mesaj de reactie de la nivelul ministerului.

Cozmin Gusa: "Stenograma este corecta"

Cozmin Gusa a participat la una dintre sedintele stenografiate. Gusa a fost secretar general al PSD si a demisionat din partid in septembrie 2003. Ulterior s-a inscris in Partidul Democrat. Este membru in conducerea PD si face parte din echipa de campania electorala a Aliantei. Este candidat pe listele Aliantei pentru Camera Deputatilor la Bucuresti. (Oana Dobre)

Potrivit uneia dintre stenograme, ati fi participat si dumneavoastra la sedinta respectiva. Este corecta stenograma?

Da, este corecta. Am participat la acel Birou Executiv. Tin mine precis pentru ca era legat de aducerea lui Antonio Guterres in tara in acel moment si de contactele pe care le facusem cu Partidul Social Democrat German si cu Partidul Laburist din Marea Britanie. Stenograma este identica conform discutiilor interne.

Restul discutiilor din acea stenograma sint corect redate?

Da, cu exactitate.

Va mai amintiti cine transcria discutiile, cine facea aceste stenograme?

La orice sedinta de partide, de guvern sau altfel, in Romania, in functie de cutuma, este o instalatie de sonorizare care inregistreaza ce se discuta si apoi inregistrarea se transcrie pentru arhivarea lor la dispozitia fie a partidului, fie a institutiilor de stat.

Unde erau pastrate aceste transcrieri?

Banuiesc ca ele se pastreaza la partide, pe suport magnetic.

Cine avea acces la ele?

Toti cei care participasera la sedinta. Practic, la aceste documente cutuma este sa aiba acces toti cei care fac parte din organismul colectiv respectiv, fie ca e vorba de Delegatia Permanenta, fie ca e vorba de Biroul Executiv.

Mai exista o stenograma, in care se discuta despre domnul Aurelian Pavelescu. Rodica Stanoiu spunea despre el ca urmeaza sa scoata o carte “oribila”. S-a mai discutat de domnul Pavelescu si in sedinte la care dumneavoastra ati fost?

Rodica Stanoiu avea o obsesie permanenta in legatura cu Aurelian Pavelescu, care a scos o carte unica, despre magistratura contra statului de drept. Acest lucru o obseda de vreun an de zile. Ea, stiind ca Aurelian Pavelescu e unul dintre apropiatii mei, intreba tot timpul, dar nu s-a exprimat direct: nu indraznea, eu fiind secretar general.

Probabil ca, la cita minte are, Rodica Stanoiu nu punea aceasta publicare a cartii pe marginea necesitatii momentului in Romania, ci ea credea ca e vreo razbunare personala de-a mea.

Titus Corlatean: "E vorba de atacuri murdare"

Purtatorul de cuvint al PSD, Titus Corlatean, a negat ieri faptul ca stenogramele ar fi reale. “E genul de informatii aparute si inainte, pe site-urile PNL-PD, autointitulate, la fel ca si in cazul de fata, anti-PSD.

Este vorba de atacuri politice murdare, ale PNL-PD, cu genuri de informatii de asemenea creatii ale PNL-PD si n-o sa ne pierdem timpul si energia cu astfel de materiale”, a sustinut Corlatean.

Intrebat cum isi explica faptul ca pe site-ul respectiv nu exista nici o sigla a PNL-PD, Corlatean a raspuns: “Hai sa fim seriosi! Toate aceste site-uri cu anti-PSD stim bine ca sint creatie a oamenilor PNL-PD”. (O.D.)

Nervii lui Nastase

Fragmente din stenograma sedintei Delegatiei Permanente a PSD din 8 decembrie 2003

Adrian Nastase era furios de asocierea pe care presa o facea la vremea respectiva intre PSD si PRM. Corneliu Vadim Tudor fusese invitat la o emisiune a lui Stelian Tanase la TVR, lucru interpretat in presa ca o incercare a PSD de promovare a unui Vadim “pocait”.

Aceste interpretari au continuat si dupa ce PSD daduse un comunicat in care nega orice legatura cu Vadim, iar Adrian Nastase se gindea la actionarea in justitie a publicatiilor nedisciplinate.

Adrian Nastase: Da. Pai nu, asta e deja un cartel de presa, e clar. Pai, in momentul in care aceeasi informatie iti apare simultan in trei ziare, este clar ca ei s-au inteles. (...) Nu e vorba de interese, nu e vorba de asta, insa noi riscam sa vedem ceea ce am anuntat.

Practic, ziarele care au continuat, dupa ce noi am dat dreptul la replica, sa puncteze toata chestiunea asta, cred ca trebuie sa facem actiune in instanta fara nici un fel de problema. Eu ma refer la “National”.

Si sa discute domnul avocat, deci domnul avocat sa discute cu el, dupa aceea sa explice de ce, dupa ce am dat dreptul la replica, dupa ce Vadim a recunoscut ca nu s-a intilnit cu mine, cu Cozmanca, dupa ce am explicat cum s-a intimplat cu telefonul, si stiti foarte bine, ca erati toti acolo. Vadim s-a referit...

Asa ca l-am adus noi la TVR 1 si explica Stelian Tanase ca a fost ideea lui, la propunerea lui Dorel Sandor. Asta trebuie - in “Independentul” de astazi am vazut. Deci trebuie sa aratam ca este, de fapt, o combinatie pe care o fac baietii astia. Sigur, trebuie sa fim atenti in ceea ce priveste relatia cu presa, dar... Poftim? (...)

A.N: Este treaba lor ce vor sa faca. Deocamdata, ei fac combinatii cu PD si cu PNL. Nu stiu ce vor face mai tirziu, iar noi in nici un caz nu putem sa facem nici o intelegere cu PRM, daca nu ne gindim cumva sa iesim din Internationala Socialista, sa ne intelegem, sa fie foarte clar intre noi. (...)

Bogdan Niculescu-Duvaz: Vroiam sa va spun - poate era bine sa va spun inainte - am informatia pusa inainte sa inceapa aceasta poveste, ca se pregateste acest tip de atac in rindul opozitiei, si anume sa ne puna in brate PRM si sa estompeze, pe de o parte, alianta de care vorbeste domnul Mitrea si care este reala si e singura speranta, cel putin pentru teritoriu, la ei, de guvernare, ei nu au

alta speranta si, pe de alta parte, sa foloseasca faptul ca Vadim incearca sa se spele in ipoteza unor alegeri prezidentiale in care sa aiba sansa sa concureze si chiar el poate sa gindeasca sa si cistige.

Si atunci, pe aceasta schimbare de registru a lui, pe aceasta alianta pe care ei o preconizeaza, incearca toata povestea, sa puna in brate, Vadim se schimba, pentru ca PSD are nevoie de un alt fel de Vadim si de alt fel de PRM si sa ni-i puna si in brate, deci sa ne creeze si un punct negativ din punctul asta de vedere. (...)

Geoana, ingrijorat de contactele Alinei Mungiu si ale lui Stolojan la Bruxelles

Mircea Geoana: In legatura cu tactica asta, s-a activat destul de mult pe strainatate, in principal Stolojan. Domnul presedinte stie de actiunea lui Mungiu de la Bruxelles. Fac doua lucruri. Pe de o parte, au inceput sa activeze reteaua de ONG-uri care le sint apropiate si ma astept s-o foloseasca mai mult inclusiv afara, nu numai pe Mungiu, am auzit ca si pe altii vor sa-i foloseasca.

In al doilea rind, acolo spun cu insistenta, plecind de la faptul ca la referendum maniera de organizare a alegerilor viitoare va fi una denaturata de catre noi si a fost tema principala de atac a lui Stolojan la Bruxelles de fapt. Bun, au reactionat ceva de acolo. Si alta critica pe care au facut-o - dar a fost creata de Scheele, asta e interesant - ca cheltuim prea mult pentru aparare.

In rest, nu au avut chestii de fond la Bruxelles cind a fost Stolojan. Dar principala chestiune este ca noi fraudam, asocierea cu Georgia, deci o chestie din asta scirboasa care trebuie sa ne asteptam in continuare sa continue, apropo de... deci PRM, pe de o parte, pe de alta parte, faptul ca sintem tentati sa fraudam alegerile si sa folosim forta noastra pentru denaturarea alegerilor.

Deci vor folosi ONG-urile inclusiv afara. (...)

Talpi puse societatii civile, prin Severin

A.N.: Da, da. Am discutat data trecuta exact tema asta cu organizatiile neguvernamentale si sigur ca pornim si am discutat si despre actiunea lui Mungiu si am spus ca am luat decizia sa nu participam ca sa nu legitimam acest gen de activitati si... Ce anume?

Dl...:...

A.N.: Da. Desi exista o solutie. Adrian Severin, care este membru in Societatea Academica, ar putea sa spuna ca el nu este de acord cu concluziile respective si sa atace foarte tare. Da, Adrian, te rog.

Adrian Severin: Oarecum, asta am vrut sa spun si eu, si anume ca trebuie sa facem totusi si o politica cu ONG-urile existente, inclusiv o politica de contact prin care, discutind cu ei, sa aflam dinainte cam ceea ce doresc sa faca. Prin discutiile astea, anumite lucruri pot fi prevenite sau cel putin ne putem informa in legatura cu ele.

Si atunci, nu vreau sa intru mai mult in detalii, dar un razboi pe fata cu ele nu cred ca ne poate aduce nici un fel de cistig, in schimb, o anumita politica mai subtila, poate, inclusiv o anumita delimitare de ele in anumite ocazii. Eu chiar intentionam la un moment dat.

Eu nu am mai avut, practic, nici o legatura cu ei, decit asa, cind ne-am intilnit pe strada, dar de ce sa nu ma duc, de ce sa nu spun acolo, domnule, sint si eu aici si vreau si eu sa stiu ce concluzii trageti voi si sa ma pot, eventual, opune concluziilor sau delimita de ele si asa mai departe. (...)

“Baietii astia au inceput sa ne atace”

Dupa ce a epuizat subiectul ONG-urilor ostile, Adrian Nastase si-a varsat nervii pe ineficienta departamentelor din partid, care intirziau sa dea raspunsuri atacurilor opozitiei. Nastase era suparat in special pe lipsa de reactie a ministrului muncii, Elena Dumitru, la comunicatele liberalilor si dorea ca liderii partidului sa iasa “la bataie” in talkshow-uri.

Adrian Nastase: Miron, eu vorbesc despre departamente care sa lucreze aici, la partid, toata saptamina, inclusiv duminica, cind baietii astia au inceput sa ne atace si cind oamenii de la noi din partid sint acasa cu nevestele si cu amantele. Sau cu amantele.

Miron Mitrea: Absolut de acord cu ce spui.

A.N.: Deci asta nu este in ordine. Dar nu se poate. Daca vreti sa stati in vacanta, este in ordine, dar lasati-i pe altii sa munceasca, cel putin.

M.M.: Imi spui mie?

A.N.: Nu-ti spun tie, spun la toata lumea de aici. (...)

“I-am spus sa dea afara oamenii de la minister”

A.N: Politici in domeniul muncii si solidaritatii sociale - Sassu si Elena Dumitru. Am sunat-o eu aseara pe Elena sa-i spun ca trebuie reactionat la povestea cu pensiile pe care au dat-o liberalii, fiindca in mod normal trebuia sa fie comunicatul lor si trebuia sa fie si comunicatul nostru. Nu, in momentul in care am intrebat-o pe Elena daca stie de comunicatul lor, nici macar nu stia.

I-am spus sa dea afara oamenii de la minister. Are 10-12 mii de oameni care lucreaza in minister si trebuie sa-i spun eu ca a aparut un comunicat duminica in legatura cu ea si in loc sa poata sa reactioneze imediat, iar stirile sa fie echilibrate printr-un raspuns al nostru, noi raspundem marti, la conferinta de presa.

“Macar cu mercenari sa lucram, daca nu cu oameni de partid”

A.N.: Dar nu se poate, am stabilit ca facem grup de reactie rapida la partid.

Serban Mihailescu: L-am facut.

A.N.: L-a facut cine, s-a intilnit de trei ori. (...) Nu functioneaza deocamdata. Am tot spus. Iar am vorbit de grupul de reactie rapida. Nu functioneaza. Platim atitia oameni. Macar cu mercenari sa lucram, daca nu cu oameni de partid, daca vrem sa participam la tura asta de alegeri. Daca nu, putem sa ne luam vacanta si ne reintilnim inainte de 2008. Bun. Sondajele. (...)

Sondajele opozitiei

In perioada aceea, PNL si PD au facut diferite sondaje care au intrat in vizorul PSD. Adrian Nastase sugereaza cum sa trateze televiziunile subiectul:

Vasile Dancu: Eu as vrea sa fac o remarca la sondajele astea. Sigur ca orice sondaj e bun, chiar daca nu este reprezentativ, ceva prinde, prinde un tren (n.r.

- probabil e o greseala de transcriere, fiind vorba de trend, tendinta), insa am descoperit in judetele Salaj, Satu Mare, Botosani, Giurgiu, multe, unde am lucrat si eu cu operatorii mei acolo si unde am oamenii care lucreaza, coordonatorii zonali, cei din PD si PNL au inceput o lupta si in teritoriu pentru a-si influenta ponderea in fiecare judet si atunci au aparut doua efecte: unul ca unde au

fost mai tari unii sau altii au influentat sondajele si, in al doilea rind, am descoperit in judetele de care va spuneam chestionare ale lor, teancuri lasate la Alimentara sau in alte locuri, unde vinzatoarele completau asa, le dadeau la clienti si completau chestionare. Deci trebuie sa le luam cu o anumita rezerva si ceea ce au facut ei pentru ca nu avem controlul operatorilor nici intr-un fel.

A.N.: Dar noi nu am putea sa descoperim la una dintre televiziuni un sondaj din asta undeva si sa facem un reportaj? Eu, daca as fi la grupul de reactie rapida, asa as face. Daca noi am avea si americani-romani, din astia indigenizati, ei asa ne-ar spune. Mai baieti, s-au gasit alea in... Hai sa facem un reportaj sa vedem ce se intimpla. Cu astea gasite.

V.D.: Astea ne spun... nu ai o dovada, o poza...

A.N. Ce anume? Problema este urmatoarea. Este vorba de credibilitatea acestui sondaj care se pregateste si credibilitatea acestui sondaj trebuie pregatita de acum, ca sa zic asa.

V.D.: Batalia lor interna. De fapt, ii putem lasa sa se bata in chestiunea asta, adica sa-si strice sondajul.

A.N.: Da, dar in momentul in care distrugi credibilitatea acestui sondaj le creezi o foarte mare problema. (...)

“Legea transparentei, “excesiv de permisiva””

Hildegard Puwak: Ataca Legea transparentei.

Eu cred ca trebuie sa facem inca o data, sa o analizam inca o data si sa vedem daca nu putem sa o amendam, pentru ca ea, intr-adevar, le da jurnalistilor un drept peste tot, ceea ce inseamna transparenta in toata lumea, in 24 de ore ei pot sa aiba acces la orice dosarel care daca nu a fost scris in hotarirea de guvern acolo ca este clasificata este la dispozitia lor.

Eu cred ca este excesiv de permisiva.

A.N.: Sa mai vedem o data lucrurile astea. Adrian.

Adrian Severin: Doua chestiuni. In primul rind, stiu ca este mai complicat, dar eu spun ca bunul simt nu se poate legifera, deci orice lege am avea, bunul simt ne apartine noua sau le apartine, si cum lor nu le apartine, trebuie sa-l aplicam noi in concret. Faptul ca este transparenta informatia nu inseamna ca ne pot cere orice tip de informatie.

N-o sa-mi ceara si numarul de la pantofi pentru ca el are acces la informatii. Noi va trebui... el il cere si noi ne simtim obligati sa i-l dam, pentru ca informatia este transparenta. Dar trebuie, in orice caz, sa stabilim ca numai lucruri care sint in mod normal logice, necesare pentru ca el sa se informeze. Asta este punctul unu.

Punctul numarul doi, ceea ce sint interesati. N-o sa le dam, de pilda, politica bugetara a institutiei, care este reprezentativa pentru analiza de care are nevoie si pe raspunderea noastra.

El vrea sa stie Stan Papusa care a fost cu sacosa la piata si a aplicat bugetul ce a facut, pentru ca daca el nu are numele lui Hrebenciuc, lui Severin, lui Popescu, lui Ionescu nu are nici un farmec sa spuna ceva pe piata si atunci el vrea nume. Noi ar trebui aici sa refuzam sa dam date despre x sau y, ci sa dam date despre institutie, date relevante despre institutie. (...

) Pe cit se poate, depersonalizat, adica pe cit se poate cu inteligenta, sa evitam a da date care sa se ataseze unui nume.

Esecul “Cutiei milei”

PSD lansase o colecta de fonduri destinate pensionarilor. Oamenii partidului au fost insa zgirciti si nu au prea bagat mina in buzunare, spre deliciul presei, care a numit gran-domania pesedista “Cutia milei”. In cele din urma, Adrian Nastase revine la obsesia sa, afara cu oamenii Elenei Dumitru!

Florin Georgescu: Domnule prim-ministru, pina la aceasta data suma este foarte mica. Speram zilele acestea sa mai apara. Este vorba de 600 de milioane, atit sint in cont. (...) Ati vazut care a fost reactia domnului de la PNL, ca de fapt e cutia milei.

A.N: Nu e nici o problema, mai, lasa s-o facem noi, ca astea le stim. In momentul in care va merge cineva de la partide la 10 sau 50 - aici trebuie sa va hotariti, cite case de ajutor reciproc - sa le dea niste bani acolo... Eu va spun, asta conteaza, restul sint prostii.

Dar, pe de alta parte, ma deranjeaza faptul ca initiativele legislative incep sa vina de la PNL pe teme pe care noi le ridicam. Ei au anuntat ca vor depune, ca au un proiect, o initiativa legislativa pe case de ajutor reciproc in momentul in care noi am inceput sa discutam despre ele si stam si asteptam la ministerul de 30 de mii de oameni al Elenei Dumitru sa faca un text de cinci pagini.

Dl....: E transmis din sedinta de guvern.

A.N.: E transmis din partea lor. Si noi o tot frecam, discutam cu ei, cu ala, cu unul, cu altul si baietii astia vin si depun acolo trei prostii, noi sintem dupa aceea sa le corectam, le facem legea si ramine legea lor pe case de ajutor reciproc si pe altele. Asta nu este in ordine. De asta trebuie de acuma cu sanctiuni, dat afara oameni.

I-am spus si Elenei Dumitru: afara oamenii de la ea de la presa si asa mai departe, de la departamentul de presa, ca nu trebuie sa afle de la mine ca liberalii duminica lucreaza pe zona ei.

Nastase catre Musetescu: "De trei ani de zile acoperi toate povestile cu privatizarea din perioada 1997-2000"

Fragmente din stenograma sedintei Delegatiei Permanente a Partidului Social Democrat din 13 octombrie 2003: Misiuni pentru Ovidiu Musetescu

Adrian Nastase: Bun, hai sa trecem la chestiunea cu Republica. Ovidiu, ai vazut materialul de la...?

Ovidiu Musetescu: Nu, nu l-am vazut. Eu am crezut ca ma chemati pentru Hunedoara, ca sa fiu cinstit, dar va spun si despre Republica.

A.N.: Da. Nu, asta este materialul. Da-i-l lui Ovidiu. Astia de la Republica spun ca Autoritatea pentru Privatizare si Administrarea Participatiunilor Statului isi bate joc de ei. Poate eu am tradus mult prea succint ce scrie acolo, dar in esenta despre asta este vorba. Au venit saptamina trecuta, s-au intilnit cu voi si... asta este concluzia lor.

O.M.: Domnule presedinte, Republica este o societate privata. Noi am reusit intr-o situatie absolut disperata. De patru luni...

A.N.: Ovidiu, stati, ca nu nu intereseaza subiectul. Te-am chemat numai sa-ti atrag atentia ca asta este problema ta. Post-privatizare, pre-privatizare sau privatizare, pur si simplu, deci mergi tu la televizor si explica care este treaba.

O.M.: Am inteles.

A.N.: Ca sa nu iasa numai baietii astia sau sa iasa el sau sa iasa nu stiu cine. Eu iti atrag atentia ca este jobul tau, ca nu poti sa discuti doar cu rusii si doar cu americanii si cu cine vrei tu. Este o problema a ta, gestioneaz-o de la un capat la altul, ca sa nu mai vina tipii astia aici sa stea in fata.

Daca nu esti de acord cu ce fac ei, iesi la televizor, mai faci o emisiune cu Ionut Popescu si explici care este treaba, dar nu ne-o lasa noua si tu stai linistit la Autoritatea pentru Privatizare si Administrarea Participatiunilor Statului. Da? De asta te-am chemat. Ia, te rog, reziliaza contractul daca nu este bun, dar ocupa-te de problema asta pina la capat.

O.M.: Pot sa spun ceva?

A.N.: Spune, sigur.

O.M.: Domnule presedinte, cine ii invata ii invata foarte bine. Asta este rezultatul. Nu au nici un motiv sa faca ce fac.

A.N.: Iesi la televizor si explica chestia asta, nu ne-o spune noua, da?

O.M.: Este o forma de presiune si de santaj asupra francezilor.

A.N.: Nu e nici un fel de presiune si nici santaj. Iesi la televizor si spune ca este o forma de santaj si de... iesi acolo, la televizor.

O.M.: Am inteles.

A.N.: Fa conferinta de presa, du-te la televizor si spune uite care este treaba, da argumente si bate-te pentru asta.

Dosarele opozitiei

O.M.: Pentru ca sint oameni in spatele acestui Dobre, care il invata.

A.N.: Spune care sint oamenii care ii invata. Pai, nu se poate asa, Ovidiu, tot le acoperim. De trei ani de zile acoperi toate povestile cu privatizarea din perioada 1997-2000, dar nu putem sa continuam asa la infinit, ca incepem sa raspundem pentru asta.

Pai, ai venit cu o singura chestiune din care sa rezulte ca a fost o privatizare care nu a fost in ordine? Pentru ca sint aceiasi oameni care sint acolo? Iar in campania electorala asta se va spune cind noi vom ridica aceasta problema, ati avut toate institutiile statului la indemina. Nu ati demonstrat o singura iregularitate in procesul de privatizare. Asta este problema ta.

Daca vrei, poti sa mai spui treizeci de secunde ceva, dar eu iti repet: este problema ta. In fata Delegatiei Permanente iti spun lucrul asta, pentru ca ti-am spus-o la guvern de nu stiu cite ori si nu ai inteles-o. Iti iei, iti pregatesti hirtiile, pentru ca intram in campania electorala.

O.M.: Eu am predat toate hirtiile acelor institutii care pot sa faca investigatiile astea. Eu va dau un exemplu.

A.N.: Rus, ti-a dat hirtiile respective domnul ministru?

Ioan Rus: Nu mi-a dat nimica. Daca prin hirtiile alea exista....

O.M.: Pai, pe astea le-am gasit, de unde sa scot altele, domnule prim-ministru?

A.N.: Eu ti-am atras atentia in fata Delegatiei Permanente, Ovidiu. De acuma faci ce vrei. Bine, iti multumesc foarte mult. Ocupa-te de Republica, fa conferinta aia de presa si rezolva cu ei.

Stimati colegi, ori sintem seriosi de acum inainte, ori, daca nu, ne luam concediu si mergem direct la Strasbourg si reprezentam tara in delegatia permanenta de acolo, in opozitie. Eu am sa rog, saptamina viitoare, as vrea sa facem de acum saptaminal si o trecere in revista a declaratiilor politice ale vicepresedintilor si membrilor Delegatiei Permanente.

Hai sa vedem putin, pai dar unul e ministru, altul e secretar de stat, ala nu discut decit despre vapoare, ala despre roti, ala despre masini unelte, ala despre agricultura. Daca sinteti vicepresedinti la partid, iertati-ma, trebuie sa faceti declaratii nu numai despre Constitutie, dar si despre semnificatia politica si sa intram in batalia politica, cu Boc, cu nu stiu ce.

Daca e prea tare, spunem, domnule, este prea tare pentru noi Boc si nu ne permitem sa intram in discutii cu el. Nu se poate sa ii lasam doar pe Dan Matei, pe Duvaz.

Tensiuni in partid

Din acest moment, facem o monitorizare si la partid, sa vedem dintre vicepresedintii si membrii Delegatiei Permanente cine iese la bataie. Pe Adrian Severin nimeni nu-l trimite la bataie. El asa mi-a spus, ca ar vrea nu numai sa scrie la “Ziua”, dar sa iasa si public sa vorbeasca in numele partidului, dar daca nimeni nu-l trimite in dezbateri in numele PSD? Si are dreptate.

Eu nu pot sa ii reprosez ceva atita vreme cit nu i-am dat aceasta sansa. Si sint multi alti colegi in aceeasi situatie. Eu va rog foarte mult. Intram intr-o alta zona de batalie politica. Da? Bine. Trecem la ordinea de zi acum. Ovidiu, te ocupi de povestea asta, da?

O.M.: Da.

A.N.: Mai bine nu. Du-te, mai, de ce ne-o spui noua, ca ne-ai spus-o de cinci sute de ori si pe ei ii gasim din nou aici si vine pe urma presa si ii filmeaza aici. Iesi tu. Nu la partid, ca nu are nici o treaba partidul cu asta. El este ce este, la APAPS, fa conferinta de presa acolo, nu-mi spune mie. Nu aici. Chestiunile de la APAPS, nu amestecam chestiunile politice cu chestiuni de guvernare.

Autoritatea pentru Privatizare si Administrarea Participatiunilor Statului sa faca conferinta de presa si explica, arati cum este, ce vor, ce alternative, variante. Spune-le cum trebuie. Cu pumnul in masa, Ovidiu, nu mai tine.

Dosarul Flota - Petromin

O.M.: ...cu cinci oameni, sa pun pe masa ce am pus, sa vad ce mi se reproseaza. Inca o data, institutiilor alea specializate le-am dat tot. Amintiti-va de Petromin, un an si jumatate, au luat trei carute de documente si acum fac misto...Am dat tot ce am, tot.

A.N.: Asta este una. Sint si celelalte, insa....

O.M.: Pe Boc il pot ataca, dati-mi-l mie pe Boc si...

A.N.: Stii ce se intimpla. Stii ce se intimpla, Ovidiu, si daca vrei sa discutam, discutam. Tu vrei sa ii ingropi in hirtii pe baietii aia, care nici ei nu au nici un interes sa faca mai mult. Este datoria ta dinauntru sa spui unde sint punctele care... nu sint la tine...

O.M.: Acolo pot sa spun, dar nu m-a intrebat nimeni.

A.N.: A, bun, deci trei ani de zile nu te-a intrebat nimeni.

O.M.: Nu.

Rodica Stanoiu: ....

A.N.: Una este sa trimiti tone de hirtii si alta este sa spui, domnule, este o chestie, o stiu ca am lucrat aici si stiu ca nu este in ordine.

O.M.: Daca stie cineva unde sa puna degetul, eu ii spun.

A.N.: Nu, dar o sa vorbim la un moment dat cu ziaristii sa ne dea ei informatii despre privatizare. Da, bine. Spor la treaba. Cine?

(...)

Nastase, suparat pe TVR: "La televizor nimic, si avem opt corespondenti platiti de guvern"

Fragmente din stenograma sedintei Delegatiei Permanente a PSD din 2 decembrie 2003

Nastase, nemultumit de modul in care televiziunea publica a prezentat sarbatoarea de 1 Decembrie 2003, face comparatii cu radioul public si traseaza noi sarcini despre cum sa fie prezentata la TVR absenta lui Stolojan de la Alba Iulia.

Dl. Adrian Nastase: Mi s-a parut foarte neserios felul in care unii dintre ziaristi s-au raportat la ziua de 1 Decembrie. Sigur, nu au fost scandaluri si asta i-a deranjat. (...)

A.N.: Dar vreau sa va rog urmatorul lucru. Eu, de dimineata, fac urmatorul lucru, dau drumul la radio la stiri si in acelasi timp ma uit la imaginile de la TVR 1, la ora 7.00. Si rugamintea mea, daca puteti sa faceti, Dorina si Vasile, un sincron pe o singura caseta si puneti sunetul de la Radio Romania pe imaginile de la TVR 1. La radio a inceput cu Ziua Unirii, cu nu stiu ce, cu ce trebuie.

In imaginile de la TVR 1 era tipul ala care a intrat cu masina in pom. Pe urma, era cineva cu medicamentele. Daca ascult radioul si nu inteleg ce spune... deci tot ce a insemnat.

In momentul in care astia de la Radio Romania ajunsesera deja la sport si nu mai stiu pe unde, a inceput si la televiziune sa dea ceva cu ziua unirii, dar radioul a dat din strainatate, ce s-a intimplat la receptii, romanii din alte parti. La televizor nimic, si avem opt corespondenti sau nu stiu citi, platiti de guvern, care trebuiau sa ne arate. Au dat ieri probabil.

D-na Dorina Mihailescu: ...

A.N.: E posibil, nu stiu. Eu v-am spus experienta mea de dimineata la ora 7.00.

D.M.: La 7.00 radioul are...

A.N.: Nu sint specialist, voi sinteti specialisti. Daca spuneti ca e bine, e in ordine, dar eu nu pot sa ascult la ora 9.00, la 8.30 deja nu mai sint acasa cind dau ei stirile alea bune la TVR, nu mai sint acasa. Probabil ca sint altii care sint acasa la ora aia si preiau mesajul.

De ce nu a venit Stolojan la Alba Iulia pe 1 Decembrie?

Dl....: spuneti un cuvint de bine pentru primari, pentru ca sint implicati.

A.N.: Absolut, au fost momente extraordinare. Dar eu as vrea sa clarificam o chestiune. A fost cumva povestea aceea cu invitarea lui Stolojan ca presedinte. Cum a fost?

Dl. Dan Matei Agathon: Am verificat si am obtinut borderoul de la posta prin care prefectul de Alba a invitat pe toti liderii politici, inclusiv Traian Basescu si Theodor Stolojan. La briefing ati aprobat sa... deci Serban... va avea si un comunicat al nostru privind acest lucru.

A.N.: Dar cu numarul borderoului si cu tot ce trebuie, nu...

D.M.A.: Documentul oficial. Dorina deja a bagat in seara asta la televiziune, o sa fie alte doua flashuri, ce a declarat Stolojan...

A.N.: Dar rugamintea mea, sa folosim cuvintul minciuna. Nu intelegem de ce mint. Astea sint, astea trebuie sa fie lucrurile clare. Dincolo de faptul ca nimeni nu are nevoie de invitatie la ziua nationala, nu a existat o astfel de traditie, nici noi nu am fost invitati. Poti sa fii acolo, poti sa fii in multime. (...)

“Ambasadorul nostru de-abia l-am schimbat cu un satelit sau cu un astronaut, cu un cosmonaut”

Despre necesitatea de a trimite la Moscova un curier special al primului-ministru pentru a expune pozitia Romaniei in problema transnistreana si dubiile lui Adrian Nastase cu privire la capacitatile diplomatice ale noului ambasador in Rusia, fostul cosmonaut Dumitru Prunariu, preferatul lui Iliescu.

A.N.: Bun, ar trebui vazut cu cei de la Externe, cu Adrian Severin, adica ar trebui mesaje care sa intre intr-o anumita strategie prin care spunem anumite lucruri fara sa cream o foarte mare nervozitate.

Pe mine, la Cluj bineinteles, m-a intrebat un tip de la BBC, nu din Romania, ca nu ii interesa, erau cei care inregistrau ca sa dea mai departe si am incercat sa fiu, sper ca am reusit sa fiu destul de echilibrat, spunind totusi suficient in legatura cu interesul nostru pentru felul in care trebuie tratate aceste lucruri.

Noi trebuie sa ne reafirmam la modul cel mai corect interesul pentru problema, noi nu putem sa fugim de problema, adica este totusi a noastra. Eu asta cred ca trebuie spus cu buna credinta si asta trebuie sa discutam. Sint de acord ca trebuie sa discutam mai mult cu rusii. Noi nu avem, practic, un dialog politic cu ei. Am incheiat tratatul cu ei si pentru urmatorii 50 de ani iarasi ii ignoram.

Asta spun si ei. Este adevarat ca ambasadorul lor este nervos ca nu se intimpla nu stiu ce privatizari, ambasadorul nostru de-abia l-am schimbat cu un satelit sau cu un astronaut, cu un cosmonaut. Poate ca e bine. Stiu ca sotia lui este diplomat, deci s-ar putea... Nu stiu pe cine am numit noi acolo ambasador, dar noi nu am avut un canal permanent de legatura cu rusii, si un canal credibil.

Dl. Adrian Severin:... un mesager special al primului-ministru, nu pentru ca sa...

A.N.: Este foarte greu, pentru ca asta inseamna sa dezavuezi un tip pe care de-abia il numesti acum.

A.S.: Nu, este foarte bun, dar una este ambasadorul care opereaza curent si alta este cineva care are urechea primului-ministru. (...)

“Daca sint putini candidati in primul tur, intram in discutii si candidatul nostru va fi atacat de toti ceilalti”

Despre legea electorala, dorinta PSD de a exista cit mai multi candidati la prezidentiale si spaima PSD de dezbateri intre candidatii la presedintie.

Dl. Acsinte Gaspar: Mai departe, cu privire la alegerea presedintelui, sa se majoreze de la 300 de mii la 500 de mii numarul de sustinatori pentru candidatura.

A.N: Cit anume?

A.G.: 500 de mii, ca acum sint 300 de mii.

A.N.: Ca sa fie ...

Dl. Miron Mitrea: Nu sint de acord. Eu am o alta teorie aici. In primul rind, noi am strins 500 de mii, cel mai mare partid, cu greu. Eu de ce am nevoie de putini candidati in primul tur? Daca sint putini candidati in primul tur, intram in discutii si candidatul nostru va fi atacat de toti ceilalti candidati din primul tur.

Daca noi lasam multi candidati din primul tur, va fi ca in 2000, in care va exista o singura emisiune, toti candidatii stau la desk, spune fiecare 10 cuvinte fara sa fie nevoie sa-i atace pe ceilalti si poporul voteaza si exista dezbateri doar in turul doi, unde candidatul nostru se bate cu un candidat. Altfel, candidatul nostru se va bate cu toti candidatii. Eu propun sa ramina ca in 2000.

A.G.: Dar in turul doi tot doi vor fi.

Dl. Ion Solcanu: In 1996 au fost 12 candidati, nu 14.

M.M: Daca ai trei sau patru, faci discutii. In 1996, a fost greseala imensa in care a acceptat un anumit timp de candidat ca un candidat al nostru sa intre cu alti trei, patru, cinci o data la discutii si erau toti pe... Dupa aceea, in 2000, am fost intelepti, domnule, nu discutii cu 20 de candidati, ca nu se poate.

Am avut o prezentare si oamenii au votat partidele si candidatii, si in turul doi alta mincare de peste. In turul doi, cu o saptamina, practic sint doua dezbateri publice si am inchis.

A.G.: Raminem la 300.

A.N.: Da.

“Inteleg ca ziaristii sint afara si fac scandal”

Din nou despre relatia lui Adrian Nastase cu presa.

A.N.: Bine. Inteleg ca ziaristii sint afara si fac scandal ca nu au putut sa intre aici. Nici PD, nici PNL nu organizeaza briefinguri, deci nu au de ce sa intre in cladire in momentul in care noi avem aceste sedinte. La ora 14.00 va fi briefingul. S-a anuntat sau nu?

D.A.M:...

A.N.: Da, okay. Exact. Trebuie sa fie foarte clar, regulile acestea trebuie sa fie respectate. Stau aici la mica ciupeala sa prinda pe unul, pe altul inainte... Nu e in ordine, nicaieri nu se intimpla asa ceva. Nu putem sa desfasuram intilnirile astea sub presiunea strazii ziaristilor.

(Noua adresa la care gasiti stenogramele)