Votul pozitiv din Parlamentul european a dat unda verde semnarii tratatului de aderare pe 25 aprilie. Aceasta nu inseamna ca, din acel moment, Romania va fi membru al Uniunii Europene. Urmeaza inca 20 de luni hotaritoare.

In urmatoarele doua saptamini, comisarul european pentru extindere, Olli Rehn, va trimite tabele de monitorizare pentru fiecare angajament luat de Romania. In luna noiembrie Ollie Rehn va prezenta Comisiei Europene un raport complet in privinta stadiului in care se afla Romania.

In cazul unor derapaje majore in domeniile justitie-afaceri interne si concurenta, Comisia europeana poate recurge la clauza de salvgardare, ceea ce duce la amanarea aderarii cu un an. Paramentul european a cerut in mod expres sa fie consultat in privinta activarii sau nu a acestor clauze incluse in tratat.

Uniunea europeana a fost de altfel extrem de precauta in privinta Romaniei si a Bulgariei. Pentru prima data in istoria UE intre momentul semnarii tratatului de aderare si cel al aderarii efective exista un decalaj de 20 de luni, perioada in care vom avea statutul de observatori in toate institutiile europene.

In tot acest timp, Romania si Bulgaria trebuie sa convinga cele 25 de guverne ale statelor Uniunii ca sunt pregatite. Lor le revine decizia finala. Pentru ca totul sa decurga fara surprize, guvernul de la Bucuresti trebuie sa respecte cu strictete calendarul european.

Olli Rehn a avertizat de altfel ca din acest moment fiecare zi, saptamina si luna conteaza. Domeniile unde inca mai avem de lucru sunt justitia, afacerile interne, concurenta si protectia mediului.