Cartea, in original «The Great Pursuit», publicata in 1977, spune povestea agentului literar, Frensic, proprietarul unui nas care poate "adulmeca" un best-seller de la o posta. Intr-o zi, Frensic primeste un roman pseudo-pornografic - povestea iubirii dintre un adolescent si o femeie de optzeci de ani - si isi da seama ca i s-a oferit pe tava sansa de a da o lovitura comerciala.

Impreuna cu asociata lui, Sonia, reuseste sa-l convinga pe un autor nepublicat, destul de sarac cu duhul si legat de valorile morale ale artei literare, sa se dea drept autorul acelei carti. Lucrurile curg intr-un ritm accelerat, ritmand subiectul cu rasturnari de situatii destul de nebunesti, dupa care autorii vremurilor noastre se dau in vant.

Oricum, se vede treaba ca Sharpe cunoaste aproape la perfectie mecanismele de publicare si promovare din lumea literara, pe care stie sa le infatiseze cititorului intr-un mod cat se poate de primitor si simpatic.

Tom Sharpe satirizeaza industria editoriala, in special pe cea americana, axata pe castiguri cat mai mari si pe lovituri de imagine - nici o problema daca ele au la baza scandaluri grosolane -, dar si lumea plina de orgolii a scriitorilor si editorilor.

La drept vorbind, poate nu mai plina de orgolii decat aceea a actorilor...

Si, tot ca sa fim sinceri, daca la vremea respectiva o parte dintre conationalii lui Sharpe l-au acuzat pe acesta ca a creat un roman facil, cu un subiect pe masura, care nu-i face neaparat cinste, americanii au marsat imediat pe simpatica poveste.

«Marea aspiratie» a intrunit toate conditiile pentru a fi un succes pe piata americana, «The Washington Post Book World» laudandu-l pe acela pe care-l considera «probabil autorul celor mai amuzante romane in limba engleza».

Tom Sharpe, unul dintre cei mai apreciati prozatori umoristi britanici contemporani, este inclus cam in aceeasi «familie» de scriitori ca si David Lodge sau P.G. Wodehouse. Sharpe s-a nascut in 1928, la Cambridge, unde a si urmat colegiul. Serviciul militar si la implinit in Marina Militara, inainte sa plece pentru o vreme, in 1951, in Africa de Sud.

Este casatorit si isi traieste batranetea tot la Cambridge. Printre romanele sale se numara "The Throwback» (considerata una dintre cele mai bune), «Indecent Exposure», «Porterhouse Blue», "Wilt" si "Ancestral Vices".