Ministrul de justitie, Monica Macovei, a declarat ieri la Cluj ca reforma in Justitie trebuie gestionata de Consiliul Superior al Magistraturii.

"Tinind cont ca nu se poate face reforma cu pasi mari si ca exista o oarecare rezistenta a sistemului, dar si o temere din partea magistratilor-procurori cu privire la imixtiunile din partea politicului sau a sefului statului, accept ca reforma sa fie facuta de CSM", a declarat Macovei.

Aceasta a mai anuntat ca ministerul pe care il conduce nu mai are bani decit pentru citeva luni pentru salariile judecatorilor. "Nu avem bani pentru salariile judecatorilor decit pina in luna septembrie. Apoi, pentru sporul de 40 la suta pentru infractiunile de coruptie nu avem nici un leu de la inceputul acestui an.

Un alt capitol la care stam in aer este acela al managerilor de justitie, persoanele care trebuie sa se ocupe de toate problemele economice si administrative ale instantelor. Nici pentru acest capitol nu avem nici un ban", a spus Monica Macovei.

Totodata, ministrul de justitie a anuntat ca a fost demarata procedura licitatiei pentru contractarea unui credit in vederea informatizarii instantelor si a Parchetelor.

Pace cu "frinarii" CSM

Ministrul justitiei, Monica Macovei, si presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, judecatorul Dan Lupascu au discutat "tet-a-tet", la sfirsitul saptaminii trecute, despre legile privind reforma in justitie, sustine Mediafax. Cei doi s-au inteles in privinta mai multor prevederi care au creat tensiuni intre membrii CSM si ministrul de resort.

De exemplu, atit procurorii, cit si administrarea bugetului instantelor vor ramine, in continuare, sub tutela CSM. In acelasi timp, sefii Parchetelor vor fi numiti, prin concurs, de catre Consiliu si nu de ministrul justitiei. "Toate acele prevederi neconstitutionale au fost eliminate", a declarat Lupascu.

Diaconescu: Sa se schimbe, dar sa nu se modifice nimic. Pe de alta parte, fostul ministru al justitiei, Cristian Diaconescu, senator PSD, a adresat ieri o scrisoare deschisa ministrului justitiei. El ii cere Monicai Macovei ca toate trei legile fundamentale de functionare a sistemului judiciar sa nu fie modificate.

"PSD va sustine proiectele, dar ele trebuie continuate, nu modificate", se arata in textul scrisorii semnate de Diaconescu.