Scandal de proportii in Statele Unite. Publicatia Newsweek recunoaste ca informatiile privind profanarea Coranului de catre soldatii americani de la penitenciarul Guantanamo ar putea fi gresite.

Informatia a provocat deja un imens scandal in lumea araba, iar musulmanii din Afganistan au anuntat ca vor declansa razboiul sfant impotriva americanilor. Scandalul Newsweek vine in momentul in care mai multe agentii de presa si-au concediat reporterii care au plagiat sau pur si simplu au inventat stiri.

'Ne exprimam regretul pentru ca am prezentat informatiile in mod gresit si compasiunea fata de victimele violentei, precum si fata de soldatii americani prinsi la mijloc', anunta ultimul numar din Newsweek.

Jurnalistii americani spun acum ca sursa lor nu este sigura unde a citit informatiile despre profanarea Coranului, adica daca era un raport oficial militar sau de alte documente mai putin demne de incredere.

Pana la urma, reprezentantii revistei americane afirma ca nu pot fi siguri nici macar ca profanarea Coranului s-ar fi intamplat. Reactia vine insa cu intarziere, dupa ce reportajul initial despre abuzurile de la Guantanamo a provocat un val de furie in intreaga lume musulmana.

Saptamana trecuta, Egiptul, Arabia Saudita, Bangladesh-ul, Malaezia si Liga Araba au condamnat presupul sacrilegiu. Ieri, clericii musulmani din Afganistan au amenintat ca vor organiza razboiul sfant impotriva Statelor Unite. In manifestarile de protest din Afganistan au murit 16 oameni si peste 100 au fost raniti.

Reactii asemanatoare au fost si in Pakistan, Indonezia sau Fasia Gaza. Dupa publicarea articolului, Pentagonul a transmis revistei ca informatiile sunt eronate si ca a investigat in trecut astfel de acuzatii, pe care nu le-a gasit credibile.

Conform normelor religioase, Profanarea Coranului se pedepseste cu moartea in Afganistan si Pakistan.