Bank Austria Creditanstalt (BA-CA) si Ion Tiriac au semnat, saptamana trecuta, la Bucuresti, contractul de fuziune dintre HVB Bank Romania, subsidiara BA-CA – si Banca Tiriac. BA-CA va fi actionarul majoritar al noii banci cu 50,1% si va coordona operatiunile acesteia. Celalalt actionar principal va fi Ion Tiriac. Actionarii minoritari ai Bancii Tiriac detin in prezent 10,11% din actiuni.

Pentru noua institutie ar putea urma, catre finalul anului, inca o fuziune, in conditiile in care HVB si UniCredit au anuntat aprobarea unui acord – Business Combination Agreement. Cele doua grupuri vor crea o noua entitate bancara europeana, cu peste 28 de milioane de clienti, 7.000 de unitati in 19 tari si active de 733 de miliarde de euro.

Numele Tiriac, mentinut cel mai probabil in titulatura institutiei create prin fuziunea cu HVB (HVB Tiriac), ar putea disparea totusi de pe frontispiciul viitoarei entitati rezultate dupa fuziunea UniCredit – HVB.

Cu active totale in valoare de 2.080 de milioane de euro, 72 de unitati, peste 720.000 de clienti si o cota de piata de 7,5%, HVB Tiriac va fi cel de-al patrulea jucator de pe piata romaneasca, inaintea CEC (5,9%, numarul 5) si dupa Banca Comerciala Romana - BCR (26,1% cota de piata), Banca Romana de Dezvoltare - BRD (13,0%) si Raiffeisen Bank Romania (9,2%).

Fuziunea cu UniCredit Romania ar adauga o cota suplimentara de cel putin 1%, institutia aflandu-se in prezent in plina campanie de dezvoltare si extindere a retelei. Pentru urmatorii doi-trei ani, banca intentioneaza sa ajunga la 100 de sucursale, fata de 35 in prezent.

Alte planuri anuntate de oficialii institutiei se refera la intentia de participare la privatizarea Bancii Comerciale Romane (BCR) si a Casei de Economii si Consemnatiuni. Un plan detaliat al integrarii HVB Bank si Banca Tiriac va fi stabilit imediat ce tranzactia se va incheia, in cursul acestei veri.

Este planificat ca fuziunea sa fie finalizata pana la sfarsitul anului si ea va trebui autorizata de institutiile oficiale locale. Ambele parti au decis sa nu dea publicitatii alte detalii asupra tranzactiei. Consultantii fuziunii au fost CA IB, banca de investitii a BA-CA, si Rothschild.