Incasarea profiturilor de catre cei care au avut inspiratia sa cumpere petrol la 60 $/baril si sa il vanda in aceasta perioada a facut ca pretul "aurului negru" sa mai scada putin pana la 66,03 $/baril ieri, in prima parte a zilei.

Mai mult, piata petroliera anticipeaza o crestere a rezervelor de petrol brut ale Statelor Unite, ceea ce ar scadea presiunea asupra pretului.

Pretul la contractele futures pe petrol pentru luna septembrie a ajuns vineri la cea mai mare valoare din istoria de 22 de ani a tranzactionarii la Bursa de Marfuri din New York, 67,10 $/ baril, in crestere cu 7,3 procente pe parcursul saptamanii.

Analistii estimeaza, potrivit unui sondaj realizat de Reuters, ca rezervele de petrol ale SUA au crescut cu un milion de barili pe zi saptamana trecuta, adaugandu-se unei cresteri cu 28 de milioane de barili pe parcursul ultimului an.

Stocurile de benzina ar urma, potrivit aceluiasi sondaj, sa scada din nou, cu 1,3 milioane de barili, cu trei saptamani inainte de terminarea sezonului vacantelor, in care consumul de carburanti este extrem de ridicat. Guvernul american urmeaza sa faca publice astazi cifrele oficiale.

"Nivelul actual al rezervelor de petrol este satisfacator, insa ingrijorarile pe termen mai lung nu sunt inca rezolvate", spune Naohiro Niimura, vicepresedinte al diviziei de instrumente derivate de la Mizuho Corporate Bank.

Vestile ca la doua dintre rafinariile care au avut probleme pana acum s-a reluat activitatea au micsorat ingrijorarile legate de alimentarea cu carburanti.

In schimb, un cutremur care a avut loc in Japonia, cel de-al treilea consumator mondial de petrol, a fortat Nippon Oil Corp. sa inchida o rafinarie cu o capacitate de prelucrare de 145.000 de barili pe zi, pe termen nelimitat.