Pachetul legislativ pentru reformarea administratiei publice locale, supus dezbaterii publice marti de Ministerul Administratiei si Internelor, este pe punctul de a provoca noi dispute in cadrul Aliantei.

Acestea se datoreaza faptului ca ministrul de Interne, Vasile Blaga, nu a respectat deciziile Aliantei si coalitiei guvernamentale, potrivit carora viceprimarii, presedintii si vicepresedintii de consilii judetene pot fi schimbati cu votul majoritatii, odata cu publicarea pachetului legislativ in Monitorul Oficial.

In varianta MAI, demnitarii cu pricina vor putea fi schimbati doar din 2008, dupa ce se vor organiza noi alegeri locale. Secretarul general al PNL, Dan Motreanu, a declarat ca prevederea cuprinsa in pachetului lui Blaga este un punct de vedere al ministrului si in nici un caz al Aliantei D.A. sau al coalitiei.

„Este propunerea ministerului, in cadrul CNC-ului Aliantei si al coalitiei nu s-a modificat decizia initiala. Din punctul nostru de vedere, presedintii de consilii judetene, vicepresedintii si viceprimarii trebuie schimbati imediat dupa publicarea legii in Monitorul Oficial", a spus Dan Motreanu.

Secretarul general al PNL sustine ca situatia va fi discutata saptamana viitoare, la intalnirea liderilor celor patru partide parlamentare, si crede ca nu va fi modificata hotararea initiala.

Primarul – un mic rege local

Pachetul care va fi supus dezbaterii publice timp de 30 de zile prevede puteri sporite pentru primari. Daca va trece de Parlament in aceasta forma, primarul va fi, de la anul, un mic „rege local".

Primarul va numi, sanctiona si va putea demite din functii sefii regiilor autonome, ai institutiilor publice locale sau care presteaza servicii publice de interes local, va fi ordonator principal de credite, va numi secretarul unitatii administrativ-teritoriale, va intocmi proiectul bugetului local, va conduce politia locala.

Va avea si cabinet personal. Daca primarul nu va fi un bun gospodar, localitatea pe care o conduce poate da faliment. Primarul isi va putea delega atributiile unui administrator public. De asemenea, proiectele lui Blaga prevad ca prefectul va fi un inalt functionar public, care nu va mai beneficia de puterile pe care le-a avut pana acum.

Prefectul va avea rolul de reprezentant al Guvernului in teritoriu, de garant al respectarii legii si ordinii publice si de conducator al serviciilor publice descentralizate ale ministerelor si nu va mai avea parghiile de influentare a politicii la nivel local.