Interdictia pentru romanii care au depasit termenul de sedere in statele membre ale Uniunii Europene va fi suspendata, duminica, ora 00.00. In acelasi timp, cetatenii romani care au depasit termenul legal de sedere in spatiul Schengen vor putea reveni in tara fara ca autoritatile de frontiera sa ia vreo masura impotriva lor.

In ce-i priveste pe cei carora le-au fost confiscate pasapoartele la intrarea in Romania, ca urmare a intarzierii nejustificate, acestia isi pot recupera actele de calatorie de la unitatile teritoriale.

Pe de alta parte, spun politistii, nu vor putea parasi Romania persoanele urmarite pentru datorii mai mari de 25 milioane lei ori persoanele care sunt urmarite penal de autoritatile romane. De asemenea, noile masuri introduse ii privesc si pe romanii care au muncit ilegal in strainatate si au fost facuti pachet si returnati in Romania.

Acestia nu vor mai putea parasi tara decat cu voia instantelor de judecata. Procesele, care vor avea caracter special, vor beneficia de termene scurte, de maximum cinci zile, inclusiv pentru caile de atac.

O alta noua dispozitie a autoritatilor romane se refera la eliberarea primelor pasapoarte biometrice - obligatorii. Data introducerii, forma si continutul acestor pasapoarte vor fi stabilite printr-o hotarare a Guvernului de la Bucuresti.

Nici vagabonzii prinsi la cersit in Schengen, hotii ori muncitorii ilegali facuti pachet si returnati in Romania, nu vor putea parasi tara decat cu voia instantelor de judecata. Totodata, autoritatile romane urmeaza sa elibereze si primele pasapoarte biometrice - obligatorii in tarile membre ale UE.

Una dintre cele mai importante modificari aduse Legii care reglementeaza liberul drept la circulatie in strainatate, consta in aceea ca pasapoartele cetatenilor romani care au stat peste granita mai mult de 90 de zile nu vor mai fi suspendate, cu exceptia concetatenilor nostri returnati din alte state.

Potrivit chestorului principal Nelu Pop, directorul Inspectoratului General al Politiei de Frontiera, cetatenii care au depasit termenul legal de sedere in strainatate si li s-a restrans dreptul de a iesi din tara, vor fi scosi din baza de date a politiei, cu exceptia celor care au fost returnati in virtutea acordurilor de readmisie pe care statul roman le are cu statele UE.

In plus, conform legii nu vor mai avea voie sa iasa din tara persoanele urmarite pentru creante mai mari de 25 milioane lei, datorate unor persoane fizice, juridice sau statului.

Nu vor avea acces in Spatiul Schengen nici romanii care, aflati pe teritoriul altor state au adus atingere sigurantei nationale, au comis fapte din sfera crimei organizate ori au fost prinsi la cersit.

In acelasi timp, dupa noile reglementari, pasapoartele simple eliberate pentru minorii care nu au implinit 14 ani vor avea o valabilitate de trei ani, cinci ani vor fi valabile documentele de calatorie ale persoanelor cu varste cuprinse intre 14 si 25 de ani, urmand ca, de la 25 de ani in sus, pasapoartele sa expire dupa zece ani.

Potrivit politistilor, in contextul noii legi, pentru combaterea traficului de minori, copiii pot calatori in strainatate numai insotiti, cu acordul parintilor sau al reprezentantilor legali.

Minorul care nu a implinit 14 ani poate fi inclus in pasaportul ambilor parinti sau al unuia dintre ei, iar in cazul in care acesta are un pasaport simplu, documentul poate fi anulat la solicitarea parintelui, concomitent cu includerea copilului in pasaportul acestuia.

Minorului care a implinit 14 ani i se elibereaza pasaport la cerere numai cu acordul ambilor parinti sau al persoanei caruia i-a fost incredintat prin hotarare judecatoresca ramasa definitiva si irevocabila.

Se pastreaza posibilitatea de eliberare a pasapoartelor simple in regim de urgenta, cu plata unei taxe suplimentare de o suta de lei (un milion de lei vechi), termenul maxim in care aceste acte trebuie eliberate fiind - potrivit proiectului de act normativ - de trei zile.

Raman in vigoare exceptiile de la plata tarifului de urgenta (imbolnaviri grave ori decesul unei rude apropiate, efectuarea unui tratament medical de urgenta sau citarea intr-un proces in strainatate).

De asemenea, este exceptat de la plata taxelor consulare si a celor de urgenta titularul care constata existenta unor greseli ori lipsuri in pasaport.

Potrivit notei de fundamentare care insoteste actul normativ, realitatea a aratat ca pot exista cazuri in care titularul este intr-o situatie medicala critica (fiind necesar tratamentul de specialitate in strainatate) si care nu permite deplasarea lui la serviciul care elibereaza pasapoarte si nici depunerea cererii prin mandatar, astfel ca este propusa introducerea unor derogari, pentru rezolvarea cu celeritate a unor asemenea cereri.

Citeste articolul complet in Averea