Consiliul Culturii din Rusia, aflat sub patronajul presedintelui Putin, va lansa in curand, in colaborare cu Muzeul Hermitage, un proiect pilot de restaurare si administrare a cladirilor de patrimoniu, proiect inspirat de initiativa similara britanica, materializata de National Trust.

National Trust este o organizatie caritabila independenta din Marea Britanie, fondata in 1895, care protejeaza peste 300 de cladiri istorice si gradini. National Trust investeste in fiecare an peste 160 de milioane de dolari in renovarea si administrarea acestora. Sursele de finantare sunt cotizatiile membrilor fundatiei, donatii si venituri din activitati comerciale.

Daca ideea se va bucura de succces ar putea deveni doar primul pas dintr-un amplu program national de salvare si reconstructie a cladirilor istorice din Rusia.

Potrivit evaluarilor expertilor in Rusia se gasesc peste 100.000 de cladiri istorice, dar nu exista si liste precise pentru acestea.

Pastrarea acestor cladiri, care constituie o parte importanta din patrimoniul cultural al Rusiei este una dintre problemele stringente ale acestei tari, mai ales datorita faptului ca majoritatea acestor constructii se gasesc in centrele oraselor, unde preturile pietei imobiliare cresc tot mai mult, iar investitorii sunt o prezenta puternica.

Multe dintre cladirile vechi sunt aproape de prabusire penru ca statul,

proprietarul tuturor cladirilor de patrimoniu, nu isi poate permite

costurile de intretinere si renovare. Moscova are aproximativ 4000 de

constructii de patrimoniu, iar St. Petersburg 7000. La inceput proiectul

se va ocupa doar de sase cladiri aflate in mici localitati din regiunea

Tver, intre Moscova si St. Petersburg.

Statul va ramane proprietarul de drept al acestora in cadrul proiectului

pilot, dar se va incerca si atragerea investitorilor privati. Pentru

aceasta unele cladiri vor fi transformate in hoteluri. Toate acestea nu

vor fi privatizate, ci vor fi reprezentate de organizatii non-profit

aflate in proprietatea statului. Aceasta decizie a fost luata in pofida

protestelor multor investitori, care au cerut in repetate randuri ca

aceste cladiri sa fie vandute la licitatie.

Potrivit rapoartelor emise de Societatea pentru Conservare Arhitecturala din Moscova, investitorii imobiliari aleg de cele mai multe ori sa ignore statutul de patrimoniu al unor cladiri, dovedind un apetit deosebit pentru centrele oraselor. In ultimul deceniu peste 300 de cladiri istorice din Moscova au fost demolate pentru a face loc unor edificii moderne.

Autoritatile locale, a caror sarcina este tocmai protejarea lor, sunt adesea in cele mai bune relatii cu investitorii, si ca atare apar situatii dificile.