Un civil si opt membri ai fortelor de ordine au fost raniti in urma incidentelor violente de sambata seara de la Minsk, a anuntat ministrul belarus de interne, precizand ca politia a actionat "fara violenta".

Violentele au izbucnit in momentul in care un grup de manifestanti a incercat sa se apropie de centrul de detentie din Minsk, unde se afla cateva sute de militanti ai opozitiei retinuti in ultimele zile in capitala belarusa.

Martorii oculari, printre care si un corespondent AFP, au relatat ca fortele de ordine i-au lovit violent cu bastoanele pe manifestanti, imbarcandu-i apoi pe unii dintre acestia in autobuze.

Dupa ce fortele de ordine au blocat accesul in Piata Octombrie, unde fusese convocata initial manifestatia, liderii opozitiei le-au cerut celor cateva mii de demonstranti sa se adune intr-un parc din apropiere.

Acestia s-au adunat acolo in jurul fostului contracandidat al lui Lukasenko, Aleksandr Milinkevici, si au scandat "Belarusul traieste" si "Rusine BT", referindu-se la postul national de televiziune, care ii prezinta pe opozanti drept persoane marginalizate sau chiar drogati.

Miscare Populara de Eliberare

Liderul opozitiei belaruse, Aleksandr Milinkevici, le-a cerut sustinatorilor sai sa lanseze un nou "atac" impotriva regimului condus de Lukasenko, despre care a afirmat ca este un dictator.

Milinkevici a declarat ca nu doreste sa astepte urmatoarele alegeri prezidentiale, care vor avea loc peste cinci ani, anuntand crearea unei Miscari pentru eliberarea Belarusului si invitand toate fortele politice sa i se alature. Manifestatia s-a terminat dupa doua ore.

Citeste articolul complet in Adevarul