Cu cinci zile inaintea comemorarii tragediei de la 11 septembrie 2001, canalul qatariot de televiziune al Jazeera a difuzat, joi seara, o inregistrare video infatisand, potrivit propriilor explicatii, pregatirea atentatelor care au zguduit America. Imaginile il arata pe Osama bin Laden alaturi de o serie de discipoli implicati in pregatirea atentatelor.

Al-Jazeera i-a identificat pe doi dintre islamistii care apar impreuna cu liderul al Qaida. Unul este Ramzi Bin al-Shibh, coordonatorul atentatelor teroriste, capturat de americani in 2002 si transferat recent la penitenciarul militar de la Guantanamo Bay. Al doilea este Abu Hafs al-Masri, un fost locotenent al liderului al-Qaida ucis intr-un raid american?la sfarsitul anului 2001.

In inregistrarea difuzata de al Jazeera, bin Laden le spune discipolilor: "Pregatiti-va de invazie. America va invada Afganistanul". Inregistrarea este destul de neclara, iar vocea lui bin Laden este acoperita de vocea din off care explica imaginile.

Daca s-ar dovedi autenticitatea documentului video, acesta ar reprezenta o dovada ca Statele Unite pregateau atacarea Afganistanului inainte de 2001.

Integral in Gandul