Dupa ce a pierdut prin forfait a 5a partida, Kramnik a refuzat sa se prezinte si la cea de simbata. Presedintele federatiei de sah, presedinte si al Republicii Kalmukia, Kirsan Iliujimov a cerut aminarea disputei cu numarul 6 si conduce negocierile cu cei doi mari maestri, in ceea ce se cheama deja Toiletgate...

Dupa negocieri aprinse, partida cu numarul 6 s-a disputat luni si s-a incheiat remiza la mutarea 31. Kramnik anunta insa ca se negociaza in continuare statutul celei de a 5-a dispute pe care a pierdut-o prin forfait.

Istoric

Kramnik nu a vrut sa inceapa partida a 5-a din cauza unei decizii a organizatorilor de a inchide... toaleta! Scandalul a izbucnit la o reclamatie a delegatiei bulgare care l-a acuzat pe Kramnik ca triseaza...

Bulgarii au numarat de cite ori s-a dus Kramnik la toaleta care ii era rezervata in sala de odihna in timpul partidelor anterioare - de peste 50 de ori. Stiind ca toaleta este singurul loc nesupravegheat de camere video, oficialii lui Topalov au acreditat ideea ca in timpul acelor "excursii", marele maestru rus poate comunica nestingherit cu analizatorii sai.

"Astfel se explica cit de bine a jucat Kramnik primele partide!" au spus bulgarii care au cerut inchiderea toaletelor. Organizatorii s-au conformat, punind la dispozitia rusului o toaleta "comuna", la care au accces mai multe persoane.

Vineri, inainte de cea de a 5a partida, Kramnik a refuzat sa joace daca nu se revine la situatia anterioara! El a cerut organizatorilor sa reprogrameze jocul pentru simbata, in caz contrar urmind sa abandoneze meciul.

Meciul pentru titlul mondial de sah Kramnik (Rusia) - Topalov (Bulgaria) se desfasoara la Elista, Kalmukia, pe durata a 12 partide. Bursa intilnirii se ridica la 1 milion de euro.

In primele intilniri la tabla, campionul Topalov a fost blocat de apararea perfecta a rusului Kramnik, motiv pentru care inaintea celei de a 5a dispute, scorul ii era favorabil lui Kramnik: 3-1.