In ancheta, Munaf a afirmat ca romanii l-au amenintat cu arestarea familiei daca nu-si recunoaste faptele.

Mohammad Munaf a fost aparat in fata instantei care l-a condamnat la moarte pentru implicare in rapirea ziaristilor romani de avocatul irakian Badie Arrief Izzat, acelasi care il reprezinta si pe fostul vicepremier Tarik Aziz.

Intr-un interviu in exclusivitate acordat "Evenimentului zilei", Badie povesteste cum a decurs procesul complicelui lui Hayssam si ce a declarat acesta in fata instantei.

Socant este ca procesul a durat o ora si jumatate, iar in sala de judecata s-a aflat si un capitan al armatei americane care a sustinut ca reprezinta Romania. In acelasi timp, aparatorul neaga implicarea vreunui general american in decizia luata de magistrat.

Mohammad Munaf a fost judecat in calitate de cetatean american si a negat in permanenta ca ar fi judecat si in Romania. Pana ieri, el nu fusese predat autoritatilor irakiene, aflandu-se, in continuare, in baza americana Camp Cooper, loc in care este detinut si Saddam Hussein.

Care au fost acuzatiile pentru care a fost judecat si condamnat Munaf?

A fost judecat conform Codului Penal irakian, sub acuzatia de rapire de persoane, si a fost condamnat la maximum de pedeapsa. Legea prevede pentru aceasta infractiune inchisoarea pe viata sau pedeapsa capitala.

Cine sunt ceilalti acuzati din dosar?

Fratele vitreg al lui Munaf, Yousef Al Amin, Ibrahim Al Giuburi, Abedal Jabbar, zis Hajji, si inca o persoana al carei nume nu-l cunosc, nefiind si avocatul lor.

Munaf a fost predat autoritatilor irakiene?

Nu a fost predat autoritatilor irakiene. Este tinut in baza americana Camp Crooper, situata langa aeroportul din Bagdad. In aceeasi baza

sunt detinuti si Saddam Hussein, si ceilalti fosti oficiali irakieni arestati.

Munaf are si cetatenie irakiana sau doar americana?

L-am intrebat si eu acelasi lucru de mai multe ori si mi-a spus ca este cetatean american, in consecinta a fost judecat si condamnat in calitate de cetatean civil american.

A fost declarat recurs?

Inca nu, pentru ca nu am primit deocamdata certificatul de grefa. Il vom obtine in maximum o saptamana si vom ataca sentinta, dosarul urmand a fi trimis la Curtea de Apel.

Stiti ca Munaf are un proces si in Romania?

Nu stiu. Eu l-am intrebat pe Munaf daca mai are un proces pe rol in Romania, dar el a negat tot timpul. A negat ca ar avea orice fel de proces in Romania, indiferent de natura acestuia.

Procurorii irakieni sau avocatii care i-au asistat pe acuzati au cerut si marturiile celor trei jurnalisti romani rapiti?

Da, am cerut, insa nu exista nicio plangere din partea ziaristilor si niciun document din Romania care sa spuna ca acesta ar fi rapit pe cineva. In aceste conditii, normal era sa nici nu fie judecati.

Chiar daca ar fi existat o asemenea adresa din partea Romaniei, ea trebuia sa urmeze caile legale, in caz contrar neputand fi luata in seama de judecator.

Actul trebuia sa plece de la un procuror roman, sa fie vizat de Ministerul de Justitie si de Ministerul de Externe roman, apoi Ambasada Irakului la Bucuresti trebuia sa-l trimita la Ministerul de Externe irakian care sa-l inainteze Ministerului de Justitie de la Bagdad.

< B> Ce probe au fost aduse de acuzare pentru a sustine invinuirile?

Nicio proba, doar ca ei au recunoscut cand au fost interogati.

Care a fost pozitia lui Munaf in proces? Si-a recunoscut faptele?

In tribunal, au aratat urme de maltratare pe corp (este vorba despre toti cei acuzati in acest caz - n.r.). Au sustinut ca marturiile le-au fost smulse prin tortura.

Munaf a afirmat ca romanii i-ar fi spus ca daca nu recunoaste o sa-i aresteze sotia si copiii. A fost amenintat si de irakieni, care i-au spus ca o sa-i fie abuzate toate femeile din familie.

Eu nu impartasesc aceasta opinie, pentru ca nu am nicio dovada ca asa au stat lucrurile. Sunt vorbele lui Munaf si se regasesc in dosar. Partea americana a avut niste observatii asupra judecarii cauzei. Cand au aflat verdictul, i-au cerut lui Munaf sa-i contacteze.

Articol integral in EVZ