Sondajul, realizat de Institutul Harris Interactive, pe un esantion de 6.772 de persoane din Franta, Germania, Marea Britanie, Spania si Italia, in perioada 28 februarie - 12 martie 2007, releva ca aproximativ 44% dintre europeni considera ca viata lor s-a inrautatit dupa ce statele lor au aderat la spatiul comunitar.Doar 25% dintre repondenti au afirmat ca situatia lor s-a imbunatatit odata

deveniti cetateni europeni. Totusi, in ciuda atitudinii pesimiste predominante, europenii sunt destul de confuzi privind rolul UE in viata lor de zi cu zi. Chiar daca sunt nemultumiti de comunitate, declarandu-se stanjeniti de birocratia europeana, putini europeni cred ca tara lor ar fi mai avantajata daca s-ar situa in afara Uniunii.

Astfel, aproximativ 22 la suta dintre cetatenii Marii Britanii, Frantei, Germaniei, Italiei si Spaniei considera ca viata lor s-ar imbunatati daca nu ar mai face parte din UE, in timp ce 40% au o opinie contrara.

Pe de alta parte, intrebati cu ce asociaza Uniunea Europeana, 31% dintre cei intervievati au raspuns piata unica, 20% au mentionat birocratia, noua la suta democratia si 26% alti factori. Cei care se gandesc cel mai mult la structura comunitara ca fiind echivalenta cu birocratia sunt britanicii (circa 38%) si germanii (33%), relateaza FT.

Integral in Gandul