Tinerii nascuti in tarile est-europene dupa prabusirea comunismului nu sunt interesati de valori precum patriotismul ori loialitatea fata de societate.

Sociologii sustin ca prima generatie care a crescut in Europa Centrala dupa caderea comunismului tinde sa fie stresata, individualista si nu este interesata de politica sau de implicare in societate, relateaza Reuters.

Hanna Swida-Ziemba, profesor de sociologie la Universitatea din Varsovia, care a realizat un studiu printre tinerii polonezi, a declarat ca multi dintre acestia nu sunt interesati de valori cum ar fi cetatenia, patriotismul sau loialitatea fata de societate.

„Ceea ce este caracteristic este faptul ca obiectivul spre care tind, mai mult decat sentimentul unei lipse de siguranta, este aversiunea fata de lumea in care traiesc”, a explicat Swida-Ziemba.

Cea mai clara dovada a acestei detasari fata de societatea in care s-au nascut tinerii din Europa Centrala poate fi observata in Polonia, unde aproximativ trei milioane de tineri au parasit tara si au imigrat, unii dintre ei permanent.

„Viata e stresanta aici”

Un studiu realizat anul trecut in Polonia arata ca aproape o treime dintre tineri vor sa calatoreasca sau sa se stabileasca intr-o alta tara pentru a obtine o alta viata si bunuri materiale pe care nu si le pot permite in tara.

Pawel Zaboklicki, in varsta de 27 de ani, care a parasit Polonia pentru a lucra in Marea Britanie in 2005 si s-a intors in tara un an mai tarziu, a precizat ca el si tinerii de varsta lui au plecat din tara in principal pentru a castiga mai multi bani. „Viata este stresanta aici. Esti permanent preocupat de lipsa banilor”, a explicat Zaboklicki.

Noile economii capitaliste ofera nenumarate posibilitati, precum si promisiunea tuturor bunurilor ce pot fi achizitionate cu bani, despre care insa tinerii spun ca nu si le pot permite.

Libertate si insecuritate

Alte vremuri, alte obstacole

Vladka Soudkova, mama a unei fetite nascute in 1989, relateaza cum a sperat ca, odata cu inlaturarea de la putere a regimului comunist, fiica ei sa beneficieze de libertatea de care ea a fost privata. In prezent in varsta de 18 ani, fiica sa Kristyna are oportunitatile la care Vladka si sotul sau nu au putut decat sa viseze.