Premierul britanic Gordon Brown a propus, marti, ca alegerile sa fie programate in weekend si nu in timpul saptamanii, asa cum sunt tinute in prezent. De asemenea, in prima sa interventie in parlament, seful Guvernului de la Londra a anuntat ca vrea sa reduca varsta legala de vot de la 18 la 16 ani, relateaza AFP.

In declaratia sa de politica generala in fata Camerei Comunelor, Brown, care i-a succedat lui Tony Blair joia trecuta, a facut aceste propuneri vizand reducerea absenteismului la vot.

"Marea Britanie se confrunta cu un fenomen neobisnuit. Populatia trebuie sa voteze in timpul saptamanii, atunci cand ei lucreaza", a declarat el, precizand ca Ministrul Justitiei se pregateste sa anunte o consultare pentru a determina daca aceasta reforma este necesara.

Varsta legala pentru a vota este de 18 ani din 1959. "Este just sa integram aceasta prevedere in dezbatere si sa ii ascultam pe tineri", pentru a determina daca scaderea varstei va permite cresterea ratei de participare, a declarat Brown.

Teoretic, alegerile se pot tine in oricare zi a saptamanii, dar ele au avut loc de obicei joi. Ultimele alegeri organizate intr-o sambata dateaza din decembrie 1918.

Brown vrea Constitutie scrisa si mai multa putere poporului

Premierul britanic propune si o dezbaterea nationale cu privire la eventualitatea elaborarii unei Constitutii. In acest moment, Constitutia Marii Britanii este alcatuita din toate legile in vigoare. Brown afirma ca intentioneaza sa acorde mai multa putere poporului si sa reformeze sistemul legislativ, noteaza BBC News.

Gordon Brown crede ca premierii nu ar mai trebui sa poata declara razboi, aceasta functie fiind transferata Parlamentului. De asemenea, premier al Marii Britanii crede ca executivul ar trebui sa renunte la "puterea de a ratifica tratate internationale fara aprobarea Parlamentului si la puterea de restrictionare a controlului parlamentar asupra serviciilor de informatii".

In mod traditional, premierii britanici au prerogative care apartineau in trecut regilor si reginelor. Brown a anuntat ca e dispus sa renunte si la dreptul de a numi episcopii Bisericii Anglicane.